Yeni Citroën C5 Aircross, 2017’de çıkmıştı ve amortisörler için Orijinal Ekipman tedarikçisi olarak KYB seçilmişti. Otomotiv basınındaki ilk incelemeler, araç için şu tanımlamalarda bulunmuştu: “Eşsiz bir karaktere sahip, inanılmaz konforlu bir hatchback”, “süspansiyon, ortalama bir maliyetle konforu artırıyor” ve test sürüşünün ardından “daha ilk kilometremizi tamamlamadan konforun ve inceliğin şaşkınlık verici derecede olduğunu söylemek mümkün”.
Aktif süspansiyonlar, binek araçlarda yaygınlaşmaya başlıyor ve yarı aktif çözümler, daha fazla segmente hükmediyor. KYB ile PSA arasındaki ortaklık sayesinde yüksek performansla uygun fiyatı birleştiren, pasif amortisör tabanlı bir süspansiyon konsepti geliştirildi ve Citroën C5 Aircross’ta kullanıldı. Citroën, bu sistemi Progressive Hydraulic Cushions olarak adlandırıyor.
Devrim niteliğindeki bu konseptin sırrı, çift hidrolik durdurma sistemidir. Amortisörlerin toplam darbesi, amortisörün farklı karakteristikler sunacağı üç farklı kısma ayrılabilir. İlk kısım, darbenin merkezi etrafındaki konuma denk geliyor. Bu alanda pistondaki olağan valf çalışması ve taban valfi, yumuşatma kuvvetlerini sağlıyor. İkinci ve üçüncü kısımlar, tepme ve sıkıştırma stroklarının sonuna yakın konumlara denk geliyor ve hidrolik sıkıştırma ile tepme tamponları, ekstra enerji emilimi sağlıyor.
Bu ayrım, amortisörlerin ana valflerinin konfora odaklanmasını mümkün kılıyor ve daha zorlu durumlarda hidrolik tamponların devreye girmesini sağlıyor. Bunu etkin bir şekilde başarabilmek için hem tepme hem de sıkıştırma tamponlarının yeterli enerji emilimi sağlaması ve çok esnek bir şekilde yanıt vermesi gerekiyor. Tamponlar daha önce benzeri görülmemiş bir düzeyde konfor sunuyor ve Citroën’in deyimiyle yoldaki tümseklerden ve deliklerden süzülüyormuş gibi hissettirdiğinden dolayı “uçan halı etkisi” yaratıyor.
KYB Europe’un Satış Sonrası Ürün Yönetimi Genel Müdürü Jean François Huan, “Bu, orijinal ekipman mühendislerimizin takdir edildiği öncü araştırma ve geliştirme örneklerimizden biri. Bu yeni teknolojinin pazarımızda nasıl geliştiğini görmek için sabırsızlanıyorum.” diyor.
Daha detaylı teknik bilgiler:
Bu çift hidrolik tampon sisteminin geliştirilmesi sırasında KYB’nin karşılaştığı zorluklar çok büyüktü. En önemli noktalardan biri, amortisörün ana yumuşatma kaidesini hidrolik tamponların bir parçası olan bileşenlerle sabit tutmaktı. Hidrolik ve FEA hesaplamalarıyla bu hedefe ulaşıldı ve sürüş testleriyle doğrulandı. Kilit gereksinimlerden bir diğeri de en kötü koşullarda dahi aracın ihtiyaçlarına dayanabilmek için yeterli dayanıklılığa sahip farklı bileşenleri tasarlamaktı. KYB, bu hedefe ulaşabilmek için ideal çözüme ulaşmadan önce farklı materyal seçeneklerini ve geometrilerini inceledi. Tüm bileşenlerin en yüksek hassasiyetle üretilmesi gerekiyordu.
Tepme tamponunun çalışma prensibi, hidrolik tepme tamponunun çalışma alanını tanımlayan bir deformasyon yoluyla amortisörün iç borusuna yerleştirilen güçlendirilmiş bir plastik segmente dayanıyor. Tepme pulu bu segmentle temas ettiğinde yeni bir yağ haznesi oluşturuluyor. Yani yağ, sadece segment aralığı yoluyla haznenin dışına çıkabiliyor. Bu kontrollü akış, segment ağzının ayarlanmasıyla düzenlenebilen hidrolik bir kuvvet yaratıyor. Ayrıca bu hidrolik tamponun çalışma alanı, iç boru deformasyonu uzunluğunun değiştirilmesiyle de ayarlanabilmektedir.
Hidrolik sıkıştırma tamponu için de benzer bir prensip kullanılıyor. Amortisör pistonuna yerleştirilen bir polimer bileşenin, taban valfi teçhizatına takılan metalik boru presinin etkileşimiyle yeni bir yağ haznesi oluşuyor. Polimer parça, sistemin sunduğu kuvvetin ayarlanmasını mümkün kılan yağ geçişi bölmelerine sahip. İstenen maksimum etkiye ulaşmak için önceden sıkıştırılmış ekstra bir valf, taban valfi alt grubuna yerleştiriliyor. Hidrolik sıkıştırma tamponunun takılması, otomobil üreticisinin sıkıştırma durdurucu gibi diğer süspansiyon bileşenlerini sadeleştirebilmesini ve araç şasisine daha düşük kuvvet aktarımı olacağı için bazı yapısal parçaları tekrar tanımlayabilmesini mümkün kılıyor.
KYB, dayanıklılıkla geniş ayarlama aralığını birleştiren, araca gerektiğinde konfor, gerektiğinde yol tutuş kontrolü sağlayan bir sistem geliştirdi. Bu özelliklerin rakipsiz bir yanıt süresi ve uygun fiyat sunan pasif bir sistemle karşılandığını da vurgulamak gerek. KYB, Avrupa pazarında çıkacak olan Citroën C4 Cactus gibi diğer araçlarda da çift hidrolik tampon sistemini kullanıyor.