Tänk på stötdämpare under våren

Under vintern kan väderförhållanden ha negativ påverkan på bilens upphängning, vilket ofta leder till permanenta skador och lägre körsäkerhet. Trots de senaste händelserna som har inneburit en stor omvälvning i hela vårt samhällsliv ska vi komma ihåg att det med all säkerhet kommer att bli bättre och att vi kommer att återgå till det normala. Vi får inte glömma en viktig sak, nämligen vår bils säkerhet. Snart kommer allt fler besöka bilverkstäder för att byta däck inför den nya årstiden eller utföra vårservice såsom oljebyte eller upphängningskontroll.

KYB rekommenderar att ni förbereder er bil efter vintern i förtid, kontrollerar dess upphängning, särskilt stötdämparna och stötdämpnings- och fjädringssystemets andra element. De spelar en viktig roll när det gäller bilsäkerheten och korrekt bilfunktion vid körning. Alla fel ska åtgärdas omedelbart enligt biltillverkarens rekommendationer. Kom ihåg att bilen kontrolleras för att garantera användarnas säkerhet. Stötdämpare som inte fungerar kan orsaka flera olika farliga situationer och bilolyckor.

Hur kan detta förhindras? Reklamkampanjer som gör bilister medvetna om att det är nödvändigt att genomföra kontroller av upphängningssystem, inklusive stötdämpare. KYB bedriver kurser inom reservdelsbranschen. Vi erbjuder utbildningar direkt avsedda för bilmekaniker där vi delar med oss av kunskaper inom diagnostik och reparation av stötdämpar- och fjädringssystem.

KYB rekommenderar regelbundna kontroller av stötdämpare och övriga upphängningselement var 20 000 km och dessutom vid däckbyte vid årstidsskifte eller inför längre resor.

Stötdämparfunktioner

Stötdämpare är hydrauliska element vars funktion hänger tätt ihop med vätskemekanik och den fysiska process som försiggår i dem under arbetets gång.

När kolvstången är i rörelse alstras kinetisk energi som genom det hydrauliska motstånd som uppstår i ventilerna omvandlas till värme. Stötdämpare som används i bilar fungerar som typiska vibrationsdämpare som absorberar vibrationer. Oavsett vilken stötdämpartyp du väljer har de noggrant specificerade funktioner och har direkt påverkan på körsäkerheten.

Till stötdämparnas viktigaste uppgifter hör:

  • dämpning av vibrationer som uppstår medan bilen körs på ojämnt underlag,
  • att säkerställa att hjulet hela tiden ligger an mot vägytan,
  • att stabilisera bilen vid svängning eller plötsligt byte av färdriktning,
  • direkt påverkan på körkomfort och säkerhet,
  • säkerställa att bromssystemet fungerar korrekt. 

Genom att köra en bil med utslitna stötdämpare utsätter vi oss och de andra trafikanterna för flera olika faror som ofta nonchaleras.

En av de största riskerna förenade med bilkörning vid slitna stötdämpare är försämrad bromsprestanda. Om hjulet lyfter från vägytan och därigenom inte längre ligger an mot den vid bromsning försämras bromsfunktionen. Bromsavståndet blir avsevärt längre, till och med 2-3 meter längre vid en hastighet på 50km/h. Dessutom störs funktionen hos systemen för bromsassistans ABS, drivsystem ASR och antispinnsystem ESP. Vid bromsning sjunker bilens framsida ned, medan vid acceleration sjunker bilens baksida ned, vilket kan bidra till betydligt försämrad körkomfort samt att bilen blir instabil och att chauffören förlorar kontrollen över bilen.

Detta utgör en stor trafikfara och kan leda direkt till en olycka.

Vi får inte heller glömma att det även är själva stötdämparna som kan bidra till försämrad åkkomfort. Detta leder till att chauffören får en betydligt sämre uppfattningsförmåga och blir trött snabbare, vilket kan få tragiska konsekvenser.

Skadade stötdämpare i bilen utgör en fara för andra trafikanter särskilt vid körning vid skymning när halvljusen är på. Ökad vibration och karossgungning orsakar stora störningar i funktionen hos de främre strålkastarnas självutjämningssensorer, vilket resulterar i fel ljusinfallsvinkel. Detta kan i sin tur leda till att mötande bilister bländas, vilket utgör en direkt trafikfara.

Chaufförer som underlåter att kontrollera stötdämparna i sina bilar utsätter sig även för eventuella extra kostnader som kan uppkomma om dessa element skadas.

Större vibrationsamplitud har negativ påverkan på de samverkande elementen i upphängningssystemet. Upphängningsfjädrarna utsätts oftare för skador, vanligtvis genom att spolarna sänker sig eller till och med spricker. Detta är dessutom ofördelaktigt för de övre infästningarna som utsätts för större belastningar och därigenom skadas oftare. Detta påverkar körkvalitet och komfort avsevärt.

Om ett upphängningssystem saknar lämplig vibrationsabsorption och utsätts för större belastningar och vibrationer förslits metall- och gummihylsorna och kullederna snabbare. Detta resulterar i fler elementbyten och verkstadsbesök, vilket i sin tur innebär högre användningskostnader.

Vibrationer som överförs på ratten leder till snabbare förslitning av styrtransmissionen samt styrstagen och styrstagsändarna. Detta har direkt inverkan på körkvalitet och bilens manövrerbarhet.

Mindre hjuladhesion leder till snabbare däckslitage, vibrationer från hjulen överförs genom drivaxlarna ända till växellådan. På så sätt utsätts drivknutarna för eventuella risker och växellådan för stora belastningar, vilket kan leda till snabbare transmissions- och lagerslitage. Dessutom kan de alltför lösa upphängningselementen knaka eller gnissla.

Om du struntar i att regelbundet kontrollera stötdämparna i din bil kan detta resultera i extra kostnader förenade med uppkomna skador, risker vid körning och leda till olyckor.

KYB tipsar:

Kom ihåg stötdämparna!