ZAVIRIMO U NAPREDNU PROIZVODNJU SUSPENZIJE U EVROPI

KYB Advanced Manufacturing Spain (KAMS) prednjači u specijalističkoj proizvodnji visokotehnoloških amortizera i izgrađen je posebno za tu svrhu.

KAMS se nalazi u Los Arcosu u blizini Pamplone. Sa ulaganjem od preko 20 miliona evra, odobrena je u junu 2008, a prvo testiranje proizvodne linije počelo je u avgustu 2009. Puna proizvodnja započela je četiri mjeseca kasnije prvim OE projektom između KYB-a i BMW-a, nabavkom prednjih i zadnjih amortizera za novu seriju 5. Nekoliko meseci kasnije, isporuka za PSA i Audi prebačene su iz druge KYB-ove španske fabrike KYBSE.

Postoji 6 proizvodnih linija, a proizvodni kapacitet trenutno iznosi 1,45 miliona amortizera. KAMS ima 184 zaposlenih, od kojih 145 radi na proizvodnim linijama.

Kada uđete u proizvodno područje kompanije KAMS, prvo što primetite je koliko je čisto u poređenju sa uobičajenim proizvodnim prostorom. Tim naporno radi na održavanju optimalnih uslova za ovaj nivo specijalističke proizvodnje, uključujući kontinuirane revizije procesa i proizvoda, plus revizije čišćenja na visokom nivou (sistem 5S) svake 2 nedelje.

Proces proizvodnje je visoko automatizovan – operateri započinju proces dodavanjem sirovih komponenti i više ih ne diraju sve dok se ručno ne uklone sa kraja proizvodne linije. Tada se obavlja potpuno ručni proces provere kvaliteta finalnog proizvoda.

Dva glavna tipa amortizera koje proizvodi KAMS su REAS i IDC.

REAS je sistem prigušivača koji kontroliše vertikalne vibracije i silu prigušivanja prilikom skretanja bez elektronskih uređaja. Povezuje amortizere posebnim trećim amortizerom, koji ima plutajući klip i distribuira silu prigušenja na levi ili desni amortizer.

Postoje dve konfiguracije za ovaj sistem: Paralelno povezivanje, gde su levi i desni amortizer 1 osovine (prednji i/ili zadnji) povezani preko centralnog ventila; i dijagonalna veza, gde je desni prednji amortizer povezan preko centralne jedinice ventila sa zadnjim levim amortizerom, kao i levi prednji amortizer sa desnim zadnjim amortizerom kroz drugu centralnu jedinicu.
Sistem kontroliše ponašanje automobila tokom kočenja, skretanja i ubrzanja radi upravljanja prenosom težine i smanjenja ljuljanja karoserije. Poboljšava kontakt između guma i puta putem uravnoteženih sila pneumatika, poboljšava habanje guma, poboljšava upravljivost i pruža bolju bezbednost vožnje u kritičnim situacijama.

Koristi se na vozilima Audi RS 6 Avant, Audi RS 5 Coupe i Sportback i Audi RS 4 Avant pod imenom DRC – Dinamic Ride Control. Svaki set REAS amortizera povezan je sa centralnom ventilskom jedinicom, osiguravajući optimalan rad i preciznost za ova vozila visokih performansi.

KYB-ov sistem vešanja Intelligent Damping Control (IDC) je najnovija inovativna tehnologija koju je razvio KYB i koristi se za izbor prestižnih vozila. U Evropi ga PSA koristi na Peugeot 508 i na DS7 pod imenom DS Active Scan Suspension. Takođe će se pojaviti na novom DS9 koji će biti lansiran 2021. U Japanu je dostupan na Lexus LS i LC modelima, kao i Toyota Crown i Avalon.

Ova pametna tehnologija analizira profil puta i šalje ga u IDC elektronsku centralnu jedinicu. Radi sa četiri senzora visine i tri akcelerometra za merenje reakcija vozila uključujući brzinu, kočenje i ugao upravljanja.

Upravljačka jedinica neprestano izračunava optimalna podešavanja amortizera kako bi ublažila sve nepravilnosti, poboljšavajući udobnost i tako stvorila jedinstveno i glatko iskustvo vožnje. To čini putem proporcionalnog magnetnog ventila na svakom amortizeru, koji podešava unutrašnji pritisak između gornje i donje komore, dajući tako individualnu kontrolu između kompresije i odskoka na sva četiri točka.

Testiranje pokazuje da su prednosti naročito primetne na zadnjim sedištima, pri čemu sistem skeniranja smanjuje oscilacije koje se mogu pojaviti pri udarcima. Ovo može zvučati samo kao poboljšanje udobnosti u vožnji, ali takođe imati pozitivan uticaj na sigurnost. Lakša vožnja znači da će sva četiri točka održavati bolji kontakt sa putem, omogućavajući sigurnije upravljanje i kočenje. Lakša vožnja takođe će smanjiti umor vozača.

KYB ima tri fabrike amortizera u Evropi, dve u Španiji i jednu u Češkoj. Takođe ima namensku fabriku spiralnih opruga u Češkoj.