Toyota je izabrala KYB za eksklusivni vodonikom pogonjen Mirai

Nova redizajnirana Toyota Mirai, vozilo sa vodoničkim gorivnim ćelijama (FCEV), koristi KYB amortizere kao originalnu opremu.

Prva generacija Mirai-a, pokrenuta je 2014. FCEV-ovi rade na vodonik i ultimativan su eko-automobil jer nude dugačke domete krstarenja (do 502 km za Mirai) i kratko vreme punjenja gorivom sa nula emisijom štetnih gasova.  Mirai je Japanska reč za budućnost. Toyota je započela razvoj gorivnih ćelija u Japanu ranih 1990-ih i razvila je seriju vozila sa gorivnim ćelijama, podvrgavajući ih testiranjima više od 1,600,000 km.

Da bi se postiglo lagano i čisto upravljanje, odgovarajuće držanje vozila u skretanju i visokokvalitetna udobna vožnja, koristi se novi sistem vešanja. Ima visoko postavljeno viševezno oslanjanje napred i nisko postavljeno viševezno vešanje pozadi. Takođe ima visoku krutost napred i pozadi radi neutralisanje bočnih sila. Performanse vožnje su istovremeno precizne i stabilne. Vozilo je opremljeno novim KYB amortizerima napred i pozadi da bi pružilo odličan odziv upravljanja i veći nivo udobnosti i sofisticiranosti vožnje uz trenutni odgovor na započeto skretanje.

Uprkos visokim troškovima vozila na vodonik, Toyota je prodala više od 10.000 originalnih Mirai-ja, a njihov cilj je povećanje na 30.000 za novi model. Toyota je smanjila troškove sistema gorivih ćelija za 95% u poređenju sa svojim prethodnikom, čineći njegove komponente manjim, lakšim, efikasnijim i jeftinijim za proizvodnju.

Jordan Day, direktor marketinga KYB za Evropu dao je komentar: “S obzirom da EU ima za cilj 30 milliona automobila sa nultom emisijom izduvnih gasova do 2030. i klimatsku neutralnost do 2050. godine, KYB je posvećen saradnji sa proizvođačima vozila kako bi obezbedio prvoklasnu suspenziju za njihov razvoj zelenih vozila”.