Smart automobili testirani u Italiji

Tema o kojoj se obično raspravlja između kompanija koje proizvode komponente vešanja i tehničara je da li amortizere treba zameniti ako nema očiglednih oštećenja ili curenja. Da bi ovoj diskusiji dao praktičan test, Matteo Turolla, menadžer tehničke i operativne marketinške podrške u KYB Italija, posetio je radionicu u Veroni na severu Italije.

Svaki dan naši automobili nas prate na našim putovanjima, bilo kratkim ili dugim. Okrećemo ključ, motor se pali i kilometar za kilometrom upoznajemo ih, predviđamo. Stalno i nesvesno prilagođavamo svoj stil vožnje onim karakteristikama koje se vremenom razvijaju i pre svega, menjaju, kako određene osnovne komponente stare. Međutim, zamena nekih od ovih komponenti često nije uključena u raspored redovnog rutinskog održavanja.

Dobro je dokumentovano da čak i nakon samo 80.000 km amortizer originalne opreme (OE) više ne radi onako kako je predvideo proizvođač automobila. Na ovoj kilometraži, kroz niz nežnih ventila unutar njih, hidraulično ulje je proteklo oko 75 miliona puta, što ih čini krtim i lomljivim. Oni više ne mogu da kontrolišu protok ulja kao što su to činili kada su bili novi, ugrožavajući tako efikasnost prigušenja amortizera.

Uloga amortizera je da održavaju točkove u kontaktu sa putem – čak ni gume sa najvišim performansama neće garantovati kontrolisano ubrzanje, smanjeni put kočenja i bezbednost u krivinama osim ako ne rade u kombinaciji sa savršeno efikasnim amortizerima.

Automobili
Matteo je radio sa dva učesnika u saobraćaju u Veroni, Federikom i Suzanom, dve osobe sa potpuno različitim zahtevima za vožnju, ali koji voze identične automobile. Suzana radi kao službenica i svaki dan vozi Smart ForTwo 700cc; prešao je nešto manje od 100.000km, tako da je bila uverena da je još uvek u savršenom stanju. Federiko poseduje radionicu. On koristi svoj Smart ForTwo 700cc da putuje do radionice, prešao je 180.000km. Znao je da se auto ne ponaša kao kada je bio nov, ali po njegovom mišljenju amortizeri su još imali mnogo toga da pruže jer se automobil ponašao veoma dobro tokom vožnje.

Test
Prvi korak je bio da oba učesnika voze automobil drugog, obzirom na veliku razliku u kilometraži. Zatim su na automobilu sa većom kilometražom zamenjeni amortizeri, spiralne opruge, kompleti za zaštitu i kompleti za montažu vešanja, a potom su oboje ponovo imali test vožnja tog vozila, kako bi odmah mogli da iskuse novo dinamičko ponašanje automobila sa 180.000km opremljenim novim amortizerima. Konačno, komponente vešanja su zamenjene na drugom Smart automobilu, nakon čega je usledila još jedna probna vožnja oba učesnika.

Rezultat za vozilo sa 180,000km
Suzana: Kada sam testirala Federikov auto, odmah sam pomislila da ne može biti identičan mom. Na udarnim rupama i neravninama imala sam osećaj da će nešto popustiti. Kada sam ga ponovo probala sa novim amortizerima, prepoznala sam da se ponaša više kao moj auto, ali je utisak bio da je sada precizniji i manje bučan od mog.
Federiko: Do sada sam se toliko navikao na ovaj automobil da nisam ni shvatao koliko je izgubio u preciznosti i upravljanju. Prilikom kočenja, posebno u krivinama, uvek sam povezivao nedostatak stabilnosti sa veoma kratkim međuosovinskim rastojanjem. Jasno, pogrešio sam! Sada je to zaista potpuno drugačija vožnja. Mogu samo da zamislim po mokrom koliko će auto biti manje nepredvidiv, odmah primećujem da je intervencija ESP-a mnogo ređa i izrazito manje invazivna na neravnine i kaldrmu koja se nalazi na mnogim kolovoznim površinama u ovoj oblasti.

Rezultat za vozilo sa 100,000km
Suzana: Ovo stvarno nisam očekivala, auto se odlično vozi! Nije da je ranije bio loš, ali svakodnevna vožnja sigurno mi nije dozvoljavala da budem objektivan. Sad mogu da kažem da se razlika oseti, iako su amortizeri koje smo zamenili prešli “samo” 97.000km.
Federiko: Razlika je očigledna. Sada se ova dva automobila zaista čine identičnima u vožnji. Precizniji, stabilniji, upravljiviji. Nikada ne bih pomislio na tako očiglednu razliku. Od sada ću kupcima svoje radionice sugerisati da zamene amortizere ako su stari, čak i kada su vizuelno još uvek ispravni. Imam mušterije sa automobilima koji su prešli preko 200.000km koji nikada nisu zamenili amortizere, ali očigledno ne shvataju koliko su im se performanse i kontrola vozila pogoršale.

Zaključak
Dva vlasnika Smart ForTwo koji su učestvovali u našem testu bili su zadivljeni poboljšanjem postignutim zamenom amortizera, spiralnih opruga, montažnih i zaštitnih kompleta na njihovim vozilima. Oni su veoma reprezentativni za prosečnog vozača, koji prilagođava svoj stil vožnje u skladu sa performansama svog vozila, ne shvatajući da su se smanjila preciznost kočenja i upravljanja.
KYB preporučuje da se amortizeri zamene nakon pređenih 80.000km i uvek u paru po osovini.