Predstavljena je revolucionarna ekološka hidraulička tečnost za amortizere

KYB je otkrio potpuno novu ekološki prihvatljivu hidrauličku tečnost pod nazivom SustainaLub.

Amortizeri imaju važnu ulogu u stabilizovanju kretanja automobile pomoću hidrauličkog pritiska i trenja. Hidrauličko ulje podržava ovu operaciju. Bez toga, amortizer ne može biti efikasan. Konvencionalne hidrauličke tečnosti su proizvedene kroz godine istraživanja, poznate i napredne tehnologije, ali mnoge od njihovih glavnih komponenti su ulja dobijena od nafte. Novo ulje SustainaLub teži da bude stvarno ekološki prihvatljiva hidraulička tečnost za amortizere koja otklanja opasnosti po okolinu, vezane za naftu. SustainaLub je održivi proizvod koji ne emituje ugljen-dioksid i koji može da se reciklira. Puštanje na tržište je planirano za 2026. godinu.

Kao specijalizovani svetski proizvođač hidrauličke opreme, KYB je dugo učestvovao u održavanju i poboljšanju bezbednosti i udobnosti automobila. Koristeći to iskustvo, težimo da postignemo ekološku ravnotežu bez ugrožavanja performansi ili pouzdanosti. Pored toga što ulje SustainaLub poboljšava manevrisanje i stabilnost nanošenjem na različite ventile protiv sila udara koje već imamo u ponudi, ono takođe poboljšava proizvod primenom tehnologije kontrole trenja, kao što su na primer KYB Prosmooth® amortizeri. Uz proizvod Prosmooth®, unutrašnje trenje amortizera se kontroliše upotrebom novih materijala za klizajuće delove, i tehnologijom različitih aditiva za hidrauličku tečnost. Ovaj proizvod pruža istovremeno luksuznu vožnju i savršeno skretanje.

Ova nova tečnost doprinosi neutralizaciji ugljen-dioksida i prelasku osnovnog ulja sa onog na bazi nafte, na prirodno ulje. Ono apsorbuje CO2 iz atmosfere tokom kultivacije biljaka za sirovine osnovnog ulja, istovremeno smanjujući emisije CO2 tokom transporta. Ovo ulje je biorazgradivo do 60% ili više, na osnovu sertifikacionog standarda Eco Mark (OECD301). Formulacija osnovnog ulja i aditiva se mogu reciklirati, čime se dugoročno redukuju ekološki problemi.

Svi novi KYB proizvodi podležu proceni pouzdanosti u Razvojnom centru KYB u Japanu. Temeljna procena učinka i kvaliteta obuhvataju testove na licu mesta i stvarno testiranje vozila na prilagođenoj stazi za testiranje. Ovaj domaći recept proizvodnje hidrauličkog ulja je jedinstven za proizvođača specijalizovanog za proizvodnju amortizera.

Tim kompanije KYB koji učestvuje u All Japan Rally šampionatu klase JN-2 je upotrebio ulje SustainaLub za svoje vozilo od šestog kruga trke. Oni su analizirali i potvrdili učinak i trajnost u teškoj i napornoj trci (pogledajte https://kybsport.com/teams/kayaba-rally-team za više informacija o ovom vozilu). Pored toga, ulje SustainaLub je testirano u vozilu koje se koristilo u korisnočkom programu LEXUS ROV (rekreativna vozila za prirodu). Koristilo se za prvi ROV proizvođača LEXUS, koji sadrži motor na vodonik. Prikupljeni podaci takođe doprinose razvoju tehnologije za buduće primene, kao i rad u cilju stvaranja okoline bez ugljen-dioksida.

Koncept ROV predstavlja prvi Lexus-ov motor na bazi vodonika, projektovan tako da omogući drugačiju vožnju koja nije moguća sa običnim putničkim automobilima. Ovo je postignuto kroz kompaktnu veličinu i izuzetne kapacitete za vožnju u prirodi. Koristeći motor na vodonik, ROV teži jačanju ekološke svesti i uzbuđenju pri radu motora. ROV koristi tehnologije manjeg uticaja na okolinu u komponentama svojih vozila zahvaljujući saradnji sa partnerskim kompanijama kao što je KYB, koja deli istu viziju.

Zamenom ulja na bazi nafte u amortizerima kompanije KYB ovom novom hidrauličkom tečnošću će se uštedeti do 15.6 miliona litara ulja godišnje.

KYB planira odmah primeniti ovu tehnologiju na sve hidrauličke proizvode koji učestvuju u stvaranju održivog mobilnog okruženja. Kao specijalizovani proizvođač hidrauličke opreme, KYB je dugo radio na poboljšanju udobnosti vožnje i stabilnosti rukovanja automobilima. Na osnovu ovog iskustva, KYB će nastaviti težiti poboljšanjima u učinku i pouzdanosti vozila uz poboljšanje ekološkog uticaja u svojm razvoju.