Pol hladne Ekspedicije

KYB je podržao epski arktički izazov „Pol hladnoće“, gde je tim bio prvi u svetu koji je automobilom stigao do udaljenih ostrva Novog Sibira.

Tim je predvodio ambassador Toyote, Bogdan Bulichev. Ukupna ruta je bila više od 20.000 kilometara u teškim uslovima, od kojih je 7.000 bilo van puteva, uključujući vožnju preko smrznutog Arktičkog okeana. Prosečna temperatura je bila -50ºC, sa najnižom zabeleženom na čak  -62ºC. Vožnja je započela u januaru, a završila se u maju rutom koja pokriva Jakutiju – Pol hladnoće – Kolimu – Magadan – Kamčatku – Čukotku.

Dva korišćena vozila bila su Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser Prado 150. Oba SUV-a su bila dobro pripremljena za vožnju u ekstremnim uslovima sa točkovima od 38 inča i LED osvetljenjem. Opremljeni su toplotnom izolacijom i dvostrukim staklom sa dodatnim grejačima ugrađenim na oba motora, termo pokrivačem na vrhu sa izolacionim kutijama koje pokrivaju radijator. Rezervoari za gorivo na Hilux-u primaju do 350 litara, a Prado do 400 litara, omogućavajući motorima da rade bez prestanka do 10 dana.

Vozila za ekspediciju bila su opremljena KYB amortizerima, dizajniranim da obezbede pouzdano upravljanje i udobnost za vozila u terenskim uslovima, uz održavanje odličnih voznih karakteristika. Tehnička rešenja koja su korišćena u amortizerima omogućila su da se temperatura stabilizuje tokom rada, smanjujući verovatnoću stvaranja pene u tečnosti i smanjujući unutrašnja naprezanja, povećavajući vek trajanja amortizera i vešanja u celini. Ovo je posebno važno na Arktiku. To je bio najbolji test ekstremne hladnoće koji su amortizeri mogli imati.

Da biste videli više o ovoj vožnji i ekstremnim uslovima, pogledajte video na YouTube kanalu KYB Europe.