Najnovije: Kratki pregled istraživanja i razvoja kompanije KYB

Sa preko 100 godina hidrauličke stručnosti, stečen je širok spektar znanja i iskustava. To uključuje fizičku procenu karakteristika udobnosti vožnje od strane kvalifikovanih vozača, kao i tehnologiju za predviđanje ponašanja vozila putem računarskih simulacija, analizu zasnovanu na statistikama i još mnogo toga. Sada KYB koristi veštačku inteligenciju (VI) sledeće generacije da ubrza i poboljša analizu ogromnih količina podataka prikupljenih tokom razvoja proizvoda, ispitivanja i proizvodnje.

Pitali smo KYB tim za istraživanje i razvoj o veštačkoj intelegenciji i nekim od njihovih najnovijih tehnoloških dostignuća:

Kako KYB koristi tehnologiju VI u osnovnom razvoju tehnologije amortizera?

U polju tehnologije, važno je sortirati ogromnu količinu podataka i promeniti ih u informacije sa tehničkim značenjem. Da bi to uradili, KYB odeljenje za poboljšanje digitalne transformacije gradi IoT platformu koja koristi tehnologiju “oblaka” za brzo, sigurno i ekonomično sakupljanje, analizu i vizualizaciju ogromne količine podataka. Kao jezgro platforme koristi se tehnologija VI.

VI nije magična tehnologija gde će se, ukoliko unesemo podatke, automatski pojaviti potrebne informacije korisnika. Snažna strana VI je efikasno i tačno izdvajanje osobina iz ogromne količine podataka. Zbog toga je neophodno odabrati podatke za unos koristeći dugogodišnje iskustvo i stručnost KYB. Naučili smo da razumemo tačke kod hoda amortizera koje zahtevaju pažnju prilikom skteranja i prebacivanja smera rotacije i visokofrekventnom području sabijanja i istezanja opruge prilikom ubrzanja. Iz ovih tačaka možemo da koristimo VI za izdvajanje određenih karakteristika koje se mogu naći u upravljanju sa “podacima o upravljanju vozila” i prijanjanju na putu sa “podacima o prelasku preko neravnina”.

Recite nam nešto o KYB ProsmoothTM i  tehnologiji podešavanja aditiva za hidraulične tečnosti?

Naš tim je izveo eksperimente u vožnji sa 600 različitih kombinacija ulja i komponenata kako bi prikupio ogromne količine podataka, zajedno sa izveštajima o proceni naših kvalifikovanih inženjera za ispitivanje. Pripremili smo hidrauličnu tečnost i klizne delove amortizera sa različitim karakteristikama, menjajući komponente ogroman broj puta, fizički ocenjujući vozila u skladu sa ukusom i zahtevima kupaca.

Analiza je razlika između fizičke procene i stvarne procene i stvarnog ponašanja vozila kako bi se utvrdio odnos između ispitivanja na testovima, pojedinačnih komponenata i ocena elemenata. Utvrdili smo glavni uzrok frikcionih karakteristika koji utiču na osećaj prilikom vožnje, što je dovelo do lansiranja KYB ProsmoothTM. Unutrašnje trenje amortizera kontroliše se upotrebom novorazvijenih materijala za klizne delove i promenljivom tehnologijom podešavanja aditiva hidraulične tečnosti. Ovaj proizvod priža luksuznu vožnju i izvanredno upravljanje.

Poboljšanu kombinaciju vožnje, osećaja na putu i vuče, prvobitno je koristilo odeljenje za moto-trke KYB, gde je povećalo performanse trkačkih amortizera. Uvođenjem KYB tehnologije VI, znači da smo u mogućnosti da testiramo još više, prikupljajući i analizirajući više tačaka podataka brže i tačnije, pružajući našim inženjerima uvid da još više poboljšaju ovaj vrhunski proizvod.

Kakve buduće trendove KYB vidi kod proizvođača automobila?

Ogroman broj SUV i porast autonomne vožnje i električnih automobila, teraju proizvođače vozila da promene mišljenje o amortizerima. Za mnoge proizvođače, udobnost sada postaje prioritet. Pored toga, smanjenje težine nije toliko važno kao pre nekoliko godina zbog povećane efikasnosti vozila i broja vozila koja su sada ili potpuno električna ili opremljena hibridnom tehnologijom. Za električna vozila, veličina vešanja je takođe faktor, zbog veličine i položaja baterija, kao što se vidi u nedavnoj saradnji KYB i REE-a u stvaranju vešanja na točkovima.

Za osnovni segment vozila možemo predvideti primenu pasivnih dodataka kao što su ADC (sistemi koji zavise od frekvencije), KYB-ov nedavno nagrađeni sistem za PSA. Za srednji segment trend bi bio korišćenje promenljivog prigušenja u jednostavnim konfiguracijama (2 zakona prigušenja koja se biraju automatski ili ručno), a za viši segment, trend bi bio sistem poput KYB Intelligent Damping Control (Inteligentna kontrola prigušenja) sa 1 ili 2 ventila (visoka klasa), u kombinaciji sa tehnologijom skeniranja puteva, kao što se vidi na nedavnom razvoju automobila sa Lexus, Toyota i PSA.

Sledeći korak je aktivno ogibljenje, iako se masovna primena ove tehnologije ne očekuje uskoro. Ovo aktivno ogibljenje pruža mnogo različitih funkcija, uključujući kontrolu vibracija, kontrolu držanja koja smanjuje ljuljanje šasije, zaranjanje prednjeg kraja vozila i naginjanje u nazad, kontrola karakteristika prilikom upravljanja vozilom i kontrolu visine automobila za maksimalnu aerodinamičku efikasnost.