KYB Tim JC krunisan za Svetskog šampiona 2020

Švedska ekipa KYB Tim JC, koja se takmičila na svom prvom FIA svetskom Rallycross šampionatu, krunisana je za svetskog šampiona 2020 Svetskog RX Timskog šampionata, sakupivši 16 poena više u odnosu na najbližeg rivala. Švedski vozač Mattias Ekström obezbedio je drugi plasman na tabeli svetskih RX takmičara, zajedno sa ekipnim kolegom Robin Larssonom koji je šesti.

Nakon jedinstvene sezone koja se sastojala od osam kola u četiri različite države, zvanično je objavljeno otkazivanje devetog i poslednjeg kola (koje je trebalo da se održi u Nurburgringu u Nemačkoj). Stoga je, dominirajući bodovima timskog svetskog šampionata iz prvog kruga, KYB Tim JC i zvanično proglašen svetskim šampionom.

Dva vozača su predstavljala KYB Tim JC na stazi: bivši svetski RX šampion Mattias Ekström i vladajući Euro RX i RallyX nordijski šampion Robin Larsson. Timski najveći uspeh u 2020. godini uključuje pobedu u drugoj rundi sezone u Höljes (Švedska), kao i dvostruko postolje u Rigi (Letonija). Ekström je postigao dve pobede tokom godine i tri druga mesta da bi u ukupnom poretku zavrsio na drugom mestu Svetskog prvenstva RX vozača, što je neverovatan rezultat obzirom na to da je u poslednjem trenutku postao zamena za Janisa Baumanisa, koji je nažalost morao da odustane zbog Covida19. Larsson je tokom sezone vozio u tipično impresivnom stilu, kvalifikujući se u finala u četiri navrata i završio kao drugi u Letoniji. Ukupno je završio na šestoj poziciji u prvenstvu vozača.

„ Mislim da je prošlo mnogo bolje nego što se očekivalo da se sezona završi, uprkos korona virusu”, izjavio je Ekström. „Pre godinu dana rekao sam da su šanse nula da se vratim u rallycross, ali uskočio sam i ponovo pogurao svom snagom. Imali smo malih problema sa nekim stvarima, ali to je sastavni deo ove igre. Zabavno je što postoje sponzori i kompanije koje su spremne da investiraju čak i u teškim vremenima, pogotovo što je mnogo stvari bilo u poslednjem trenutku. Takođe sam veoma ponosan kada vidim kako je KYB razvio amortizere koji mogu odneti pobedu na Svetskom prvenstvu.” Kompletna ekipa ovde u KYB Evropa upućuje čestitke čitavoj posadi KYB Tim JC, boreći se sa najtežom postavom vozača u posljednjih nekoliko godina i najtežim nizom uslova i ograničenja ikada viđenih. Posebne čestitke također EKS-u, konstruktorima Audija S1 i našim partnerima u razvoju amortizera koji pobeđuju na Svjetskom prvenstvu – i inženjerima moto sporta KYB sa sedištem u Japanu.