KYB nastavlja da pruža podršku u Svetskom relikros šampionatu

Kompanija KYB je produžila svoj sponzorski ugovor sa EKS timom u FIA Svetskom relikros šampionatu. U sezoni 2019. dolazi do produžavanja tehničke podrške i sponzorstva kompanije KYB uzbudljivom novom timu, Monster Energy RX Cartel.

EKS se takmiči u FIA Svetskom relikros šampionatu od njegovih početaka u 2014. Uprkos najavljivanju zatvaranja njihovog poglavlja u World RX (Svetskom relikros) šampionatu prošle sezone, EKS tim i osnivač Matijas Ekstrom su se vratili sada i podržavaju tri mlada, talentovana vozača u sezoni 2019. – Kristijan Sabo, Andreas Bakerud i Lijam Doran.

Vozeći za EKS, početak ove sezone označava za Kristijana Saba postizanje cilja u karijeri da vozi čitavu sezonu svetskog šampionata, pošto je prethodno bio dvostruki šampion u FIA evropskom Relikros šampionatu u klasi Super1600. Čuveni vozač Andreas Bakerud će se takođe vratiti na staze od poslednje sezone u EKS timu, ali ovaj put kao deo tima Monster Energy RX Cartel zajedno sa veoma popularnim britanskim vozačem, Lijamom Doranom.

Sva tri vozača voze Audi S1 EKSRX Quattro, iste automobile koji su doneli drugo mesto EKS timu prošle sezone. KYB nastavlja da igra značajnu ulogu na putu EKS tima. Često korišćeni i renomirani u moto sportu, sva tri automobila su opremljena KYB elektronskim servo upravljanjem (EPS – Electronic Power Steering), a sada i novim KYB amortizerima, na čijem razvoju su KYB i EKS blisko sarađivali prošle sezone. KYB inženjeri će prisustvovati svim trkama i testiranjima tokom sezone 2019. kako bi podržali dva tima. Kompanija KYB je snabdevala tim EKS sistemom EPS od kako je nastao 2014.

Sezona 2019. je počela u petak, 5. aprila. Startujući pod jarkim svetlima staze Jas Marina u Abu Dabiju, 16 automobila je izašlo na stazu kako bi se nadmetali u dramatičnom otvaranju takmičenja. Bakerud je nažalost doživeo udes u Q3 fazi i nakon toga nije mogao da nastavi takmičenje. Nepokolebljiv, Bakerud se vratio i preuzeo ulogu pomagača, pomažući Doranu da završi na trećem mesu u ukupnom poretku. Sabo je bio četvrti, što je fantastičan uspeh za njegov prvi nastup u World RX šampionatu.

WRX se odvija na stazama koje su mešavina reli i kružnih trka i sastoji se od 12 dvodnevnih događaja širom sveta. Vozači su opremljeni RX superautomobilima sa preko 600 KS i mogućnošću ubrzavanja od 0 do 100 km/h za manje od dve sekunde. Najnovije informacije u vezi sa World RX šampionatom možete pronaći na društvenim mrežama na stranicama kompanije KYB.