KYB na probnoj stazi

U nedavnoj video seriji koju je producirao KYB America, KYB je krenuo na probnu stazu, otkrivajući velike razlike između KYB, vrhunskih konkurentskih amortizera, istrošenih amortizera i jeftinih amortizera.

Da bi obezbedio pošteno testiranje, KYB je angažovao dva nezavisna, profesionalna test vozača iz industrije guma da voze dva odgovarajuća Chevrolet Equinoxes modela iz 2015., od kojih svaki ima preko 150.000 km pređene kilometraže. Da bi se garantovali dosledni i pouzdani rezultati, svako vozilo je opremljeno novim kočionim pločicama, diskovima i stabilizatorima pre testiranja, zajedno sa potpunom reglažom trapa na sva četiri točka. Pre svakog pojedinačnog testa, automobili su takođe opremljeni sa četiri potpuno nove gume i dolivan je pun rezervoar goriva. Jedina razlika između vozila bili su amortizeri.

Tokom dva dana, KYB je uporedio i testirao četiri različita seta amortizera. To uključuje: istrošene OEM amortizere; jeftin konkurent; premium konkurent i KYB-ov Excel-G asortiman. Osmišljen da omogući test vozačima da iskuse svaki od proizvoda u stvarnim situacijama vožnje, procena je uključivala:
Mokra staza: Sistem prskalica je ravnomerno natopio stazu da bi imitirao uslove vožnje po mokroj podlozi, tako da su vuča, upravljanje i kočenje mogli da se testiraju.
Slalom: Za procenu kontrole i zanošenja karoserije.
Kočenje: Merenje zaustavnog puta od 80-0km/h u mokrim i suvim uslovima.
Stvarni put: Krug od 11 km na stvarnim putevima za procenu performansi u stvarnom svetu.

Koristeći podatke prikupljene od elektronske opreme za prikupljanje podataka instalirane u oba vozila, rezultati su pokazali da je KYB nadmašio sve alternative; kako u stvarnim uslovima, tako i na probnoj stazi. Ovi rezultati odražavaju mišljenja oba nezavisna profesionalna test vozača, koji su se takođe složili da je KYB Excel-G superioran izbor.

Da bi se razumeo uticaj koji amortizeri imaju na zaustavni put, testovi kočenja su sprovedeni u mokrim i suvim uslovima. Kada se uporede istrošeni OEM amortizeri sa konkurentom po niskoj ceni, rezultati su otkrili da su jeftini amortizeri zapravo lošiji od istrošenih OEM kada je u pitanju bezbedno zaustavljanje i u mokrim i u suvim uslovima. Kao što je i očekivano, zaustavni put je drastično poboljšan tokom testiranja i KYB-a i njegovog premium konkurenta u suvim uslovima. Međutim, u vlažnim uslovima gde je trakcija smanjena, vozilo opremljeno KYB amortizerima zaustavilo se 1,8 metara kraće od premijum konkurenta.

Aktivnost ABS-a je takođe praćena kako bi se demonstrirao direktan uticaj amortizera na performanse sistema za izbegavanje sudara. Tokom zaustavljanja u slučaju nužde od 80 km/h, povećano zaranjanje automobila unapred značilo je da se ABS sistem više puta aktivirao prilikom testiranja istrošenih OEM amortizera, jer je sigurnosni sistem automobila pokušavao da održi vuču. Svaki put kada se to dogodi, ABS je na trenutak otpustio kočnice kako bi izbegao proklizavanje, međutim ova radnja dodaje vreme i udaljenost procesu zaustavljanja. Za razliku od toga, KYB i premium konkurent su pokazali daleko manje aktiviranja, omogućavajući automobilu da se brzo i glatko zaustavi. Ovi testovi jasno ukazuju na važnost zamene istrošenih amortizera, jer istrošeni ventil amortizera u ovom slučaju dovodi do dužeg zaustavljanja u opasnim situacijama.

Oba nezavisna test vozača su zaključila da je tokom vožnje postojala primetna razlika između KYB amortizera i istrošenih OEM amortizera, komentarišući da je razlika između njih „noć i dan“. Kada su upoređivali KYB sa premium konkurentom, vozači su pohvalili KYB amortizere za upravljivost i smirenost automobila, čineći da se vozilo oseća „prikovano za put“, „efikasnije prati kretanje puta“.

Da pogledate video, skenirajte QR kod.