KYB EKS JC vozač osvojio WRX šampionat

Svetsko prvenstvo u Rallycross-u 2021. osvojio je vozač KYB EKS JC Johan Kristoffersson, u dramatičnom, snegom praćenom poslednjem vikendu trke na Nürburgring-u u Nemačkoj.

Švedski vozač Kristoffersson, započeo je završni vikend na drugom mestu, 17 bodova zaostatka za liderom. U dominantnom prvom danu smanjio je zaostatak na četiri poena. Polako je gubio vođstvo tokom drugog dana, što znači da je samo morao da završi finale ispred svog glavnog rivala, što je na kraju i učinio.

Dva najbolja vozača su bila izjednačena na kraju finalne trke, Kristoffersson je osvojio šampionat zahvaljujući činjenici da je imao više pobeda u trkama ove sezone – sezone u kojoj je KYB EKS JC morao da prevaziđe brojne izazove sa kaznama i problemima sa automobilom . Trećinu sezone Kristoffersson je imao ogromnih 28 poena prednosti.

Kristoffersson je najuspešniji WRX vozač do sada. Ovo je bilo njegovo četvrto Svetsko prvenstvo u RX-u i prva sezona sa KYB EKS JC timom. To učvršćuje njegovo mesto najuspešnijeg vozača u istoriji ovog sporta. Razmišljajući o svojoj pobedi, rekao je: „Četvrto šampionsko zlato! Ovo je apsolutno neverovatno. Kakvo dostignuće svih u timu. Svi su naporno radili ove godine, stalno verujući da zaista imamo priliku da uzmemo titulu i nismo se predavali!“.

Čestitamo Kristofferssonu, ali posebne zasluge pripadaju i njegovom timskom kolegi Encu Ideu, koji je odigrao veliku sporednu ulogu tokom vikenda, završio svoj prvi puni WRX šampionat na 6. mestu. Zaslužan je i tim inženjera, mehaničara i pomoćnog osoblja za sezonu koja je bila kao nijedna druga. Ovo je poslednja godina u kojoj će WRX automobili raditi na tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, jer od sledeće sezone prelazi na električna vozila.

Svi KYB EKS JC Audi S1 Quattro Superautomobili, koriste KYB amortizere i KYB elektronski servo upravljač. Za više informacija o KYB-ovom učešću u motosportu, posetite www.kybsport.com i KYB Europe kanale društvenih mreža.