KYB daje uvid u inteligentnu kontrolu vešanja

KYB sistem inteligentne kontrole vešanja je inovativna tehnologija koju je razvila KYB i izbor je prestižnih modela vozila. U Evropi, koristi ga PSA u modelu DS7 pod imenom Active Scan Suspension. Takođe će se pojaviti u Peugeot modelu 508 i novom DS9 koji će biti predstavljen u 2021. U Japanu, dostupan je u Leksus modelima LS i LC i u Toyota Crown i Avalon.

Ova tehnologija koristi monokameru iza vetrobranskog stakla, koja analizira profil puta i šalje informaciju IDC elektronskoj kontrolnoj jedinici. Radi u saradnji sa četiri senzora visine i tri akcelerometra za merenja reakcija vozila, uključijući brzinu, kočenje i ugao upravljanja.

Upravljačka jedinica neprekidno proračunava optimalna podešavanja amortizera za ublažavanje neravnina puta, poboljšavljajući udobnost, kako bi se stvorilo jedinstveno i glatko iskustvo vožnje. To se postiže uz pomoć elektro magnetnog ventil na svakom amortizeru koji podešava unutrašnji pritisak između gornje i donje komore unutar amortizera, omogućavajući individualnu kontrolu nad sabijanjem i odbijanjem na sva četiri točka.

Ispitivanja pokazuju da su prednosti posebno uočljive na zadnjim sedištima, jer sistem za skeniranje smanjuje oscilacije koje nastaju pri prelasku preko neravnina. Ovo možda zvuči samo kao poboljšanje konfora ali će svakako imati pozitivan uticaj na bezbednost vožnje. Glatka vožnja znači da će sva četiri točka održavati bolji kontakt sa površinom puta, omogućavajući sigurnije upravljanje i kočenje. Mirnija vožnja će takođe smanjiti umor vozača.

Juan Carlos Diez, izvršni direktor KYB Evropa Aftermarket objašnjava “Ovaj originalni sistem opreme je još jedan sjajan primer tehnološkog napretka svetske klase, koji su proizveli KYB inženjeri za istraživanje i razvoj ovde u Evropi i u našem Japanskom sedištu”.