Korisni saveti za montažu iz KYB Evrope

KYB Evropa deli nekoliko korisnih saveta za mehaničare prilikom ugradnje amortizera, spiralnih opruga ili kompleta za montažu vešanja.

Držanje klipa
Jedan od najčešćih uzroka za kvar semeringa na amortizeru koje prouzrokuje curenje ulja je oštećenje klipnjače tokom ugradnje. Stege, klešta i drugi alati nikada ne bi trebalo da se stavljaju direktno na klipnjaču. Ovi alati mogu izgrebati visoko uglačanu glatku osovinu koja tako može pohabati i oštetiti semering. Blizu vrha osovine neposredno iznad mesta gde počinje navoj nalazi se mesto za bezbedno postavljanje alata.

Koristite isporučene matice
Ako KYB amortizer dolazi sa navrtkom sa navojem, ona se mora koristiti tokom montaže umesto da se ponovo koristi ona koja je skinuta sa starog dela. Ako KYB ne isporučuje maticu, onda originalnu treba ponovo koristiti. Ovo se takođe odnosi na podloške i odbojnike.

Zamena uložaka amortizera
Kada ugrađujete novi KYB uložak amortizera, nemojte stavljati vodu ili druge tečnosti u kućište amortizera. Uverite se da je kućište prazno od bilo koje postojeće tečnosti. KYB ulošci amortizera su dizajnirani da se koriste bez ikakvih dodatnih tečnosti.

Obeležavanje kompleti za montažu suspenzije
Prilikom demontiranja šolja amortizera, preporučuje se da se obeleže delovi vešanja kako bi se obezbedilo pravilno pozicioniranje i redosled delova koji se ponovo koriste. Ovo je poznato kao „markiranje“. Obratite posebnu pažnju na pravilno postavljanje gornjeg namotaja spiralne opruge na gornju montažnu ploču, kako biste bili sigurni da je ponovno sastavljanje ispravno i tačno.

Dužina amortizera
Povremeno se može činiti da je novi amortizer različite dužine od onog koji je skinut sa vozila. Najčešći razlog je ugrađena unutrašnja povratna opruga u KYB proizvod, kao i odsustvo graničnika kod OE proizvoda, koje proizvođači vozila ponekad uklone tokom kasnije proizvodnje pojedinih modela radi uštede. Kod nekih kataloških brojeva potrebno je malo podići osovinu ili vešanje da bi pričvrstili komplet za montažu. Ovo je takođe uobičajeno za mnoge OE amortizere. Ukoliko je deo izabran iz KYB kataloga koristeći tačne specifikacije vozila, deo je dobar za ugradnju.

Ispravan zatezni moment
Nemojte koristiti vazdušni ili električni udarni ključ za zatezanje gornje montažne navrtke na klipnjači. Ovo može povećati obrtni moment od preporučenog i uzrokovati štetu. Držite klipnjaču pomoću ključa ili specijalnog alata (ne stege ili klešta) na obrađenom mestu za to i koristite moment ključ za pritezanja na silu predviđenu prema specifikaciji proizvođača vozila. Specifikacije se mogu naći u aplikaciji KYB Suspension Solutions. Završno zatezanje treba da se primena nakon što se vozilo spusti i optereti svojom punom težinom.

Zamena u parovima
Da bi se osiguralo da vozilo radi bezbedno i kako je projektovano, KYB preporučuje zamenu amortizera u parovima po osovini. Kada se stope amortizovanja značajno razlikuju između leve i desne strane, variranje kretanja karoserije vozila i točkova mogu izazvati nepravilnosti prilikom upravljanja. KYB takođe preporučuje zamenu nosača amortizera i kompleta za zaštitu u isto vreme kada i amortizere.

Prajmerisanje
Povremeno se amortizer može dijagnostikovati kao neispravan, kada ga zapravo samo treba prajmerisati. Amortizeri se obično skladište i transportuju u horizontalnom položaju. Ovo može prouzrokovati stvaranje malih vazdušnih džepova, što može uticati na silu prigušenja. Da biste to izbegli, preporučuje se punjenje amortizera 3 ili 4 puta. To je sabijanje i izvlačenje klipnjače da bi se uklonio vazduh.

Reglaža trapa
U zavisnosti od dizajna vozila, može biti potrebno izvršiti cenrtiranje trapa nakon zamene amortizera. Svi amortizeri utiču na poravnanje na neki način, tako da je najbolje da proverite servisno uputstvo i specifikacije određenog vozila.