Hidraulika: U našem je DNK 100 godina

Pre 100 godina KYB putovanje je započelo. Shiro Kayaba je bio nadareni student koji je stekao mesto na prestižnom univerzitetu Waseda u Tokiju, upisavši fakultet inženjera i nauke. Međutim, u roku od godinu dana on se razočarao. Umesto toga, odlučio je da potroši znatno više vremena na sopstvena istraživanja.

Tvrdi da je njegov kurs „monotona lekcija zasnovana na neumoljivoj verziji prošlosti“, Каyaba је izjavio „Želim da radim slobodno na osnovu duha, inspiracije i radoznalosti sa kojom sam se rodio“. Kayaba je napustio univerzitet, potpuno se udubivši u svoja istraživanja.

Već imajući patente za svije nezavisno istraživanje, Kayaba je obezbedio vitalno finansiranje od istaknutog biznismena, koji je često pomagao obećevajućim studentima univerziteta Wesada.               19. novembra 1919. godine, 21-godišnji Shiro Kayaba otvorio je Kayaba istraživački centar sa 30 istraživača. KYB-ov prethodnik je rođen i naše putovanje je počelo.

Istraživački centar i sam Kayaba su brzo privukli pažnju Japanske mornarice. On je odbio njihovu ponudu, preferirajući da ostane u svom istraživačkom centru sve dok veliki zemljotres nije pogodio Konto 1923. godine. Tragično usmrtivši preko 140.000 ljudi, zemljotres jačine 7.9 dogodio se u vreme ručka, dok su ljudi kuvali, prouzrokovavši požare na tom području. Istraživački centar Kayaba izgoreo je do temelja. Kayaba nije imao drugog izbora nego da otpočne rad za japansku mornaricu gde ga je njegova stručnost u hidraulici dovela do razvoja daljinskog upravljanja hidrauličkim sistemima za poletanje i sletanje na nosačima aviona, kao i razvoja hidraulike stajnog trapa aviona radi ublažavanja udara pri sletanju aviona.

U martu 1930 godine, Kayabu je posetio britanski inženjer koji je došao da reši spor sa Japanskim patentnim zavodom u vezi sa hidrauličnim mehanizmom za sletanje koji je konstruisao. Nakon što je video vrhunski dizajn Kayabe, britanski inženjer je odustao od svog patenta mehanizma za sletanje i svetom se proširila priča o Kayabi. Narudžbe su ga preplavile sa svih strana sveta. Ovo, zajedno sa još jednim pronalaskom Kayabe koji je omogućavao avionima da poleću sa kratkih pista planinskih terena Japana, omogućilo je Kayabi dovoljno sredstava da se odvoji od mornarice i osnuje Kayaba Manufacturing Co 1935. godine, kompaniju koju danas poznajemo kao KYB.

Duh i filozofija Shiro Kayabe, pored svojih pionirskih istraživanja i izuma, živi u KYB-ovom razvoju i procesu proizvodnje i danas, 100 godina kasnije. KYB je OE dobavljač za 1 od 5 automobila širom sveta, proizvodeći preko milion amortizera nedeljno.

„Ništa nikada nije dovršeno. Jedinstvena sposobnost čovečanstva da napreduje leži u stalnom traženju višeg nivoa savršenstva, koji služi kao osnov za razvoj kompanije i ljudskog društva“ – Shiro Kayaba