Fokus na komplete za montažu vešanja – šolje amortizera

Baš kao i amortizer, komplet za montažu vešanja – šolja amortizera, bude poguran oko hiljadu puta po svakom kilometru – tokom 80.000 kilometara to znači da se ova mala, ali važna komponenta, pomerila i do 75 miliona puta. Samo zamislite kako ovoliki radni ciklus utiče na sastav gume u kompletima za montažu.

Istrošene šolje amortizera imaju negativan uticaj na kontrolu vožnje i bezbednost. Habanje šolja zavisi od vrste puta, karakteristika vožnje i svakog vozila posebno, međutim dobra smernica je da ako su amortizeri istrošeni, verovatno će i šolje amortizera biti istrošene. Stoga, komplete za montažu vešanja – šolje, treba zameniti svaki put kada menjate amortizere.

Kompleti za montažu obezbeđuju gumeni jastuk između šasije i vešanja, pomažući da se smanji stres na vešanje apsorbujući vibracije. Tu je i ležaj u prednjim šoljama koji omogućava volanu da okreće stub vešanja i točkove. On glatko vraća volan u njegov prirodni ravan položaj ako se otpusti. Kompleti za montažu vešanja mogu uticati na ugao postavljanja amortizera – ako je guma šolje istrošena, može izazvati dodatni stres na nju i njene okolne komponente. Istrošeni ležajevi takođe stvaraju zvukove kuckanja, što se još više primećuje kod hibridnih i električnih vozila zbog tihog rada elektromotora.

Kako dijagnostikovati istrošene montažne komplete

Probna vožnja vozila (naročito onih sa pređenih preko 80.000 km) je ključni deo dijagnostikovanja problema sa vešanjem, uključujući komplete za montažu, i pomaže da se objasne problemi vozačima. Pronađite kratku rutu u blizini vaše radionice koji uključuje sledeće testove:

• Neravni put/put sa ležećim policajcem (test vozila pri gruboj vožnji)
• Oslušnite zvukove, osetite vibracije volana ili bilo kakve nepravilnosti na upravljaču
• Okrenite volan i otpustite ruke – da li se vraća u prirodni ravan položaj?
• Izaberite deonicu puta pored vaše radionice koja nije prometna i koju možete koristiti više puta
• Odaberite rutu dugu 3 minuta i 1,5 kilometar koja uključuje prepreku, mesto gde možete brzo kočiti i ubrzavati, i bezbedno skrenuti. Vaša brzina ne mora da bude veća od 50 km/h

Kada se vratite u radionicu, dodatnim fizičkim i vizuelnim pregledom eliminišite sve druge faktore kao što je bilo kakv luft u drugim komponentama vešanja – kuglični zglobovi i čaure ili silen blokovi.

Saveti za vizuelnu inspekciju

Slomljen/napuknut metalno-gumeni spoj: može biti prouzrokovan agresivnom vožnjom ili uslovima na putu kao što su udarne rupe i neravne površine. U ovom slučaju javljaju se prekomerne vibracije koje se prenose na sistem upravljanja vozila i vozača, smanjujući udobnost, povećavajući umor; menjaju se parametri rada suspenzije; ubrzano habanje suspenzije i ostalih delova vešanja.

Zaglavljeni ležaj šolje: ovo može biti pruzrokovano pogrešnom ugradnjom, kada puna težina vozila nije bila primenjena prilikom zatezanja matica potrebnim obrtnim momentom (vozilo se mora spustiti na tle pa potom izvršiti završno pritezanje na propisanu silu pritezanja). Ovakva greška dovodi do prekomernih vibracija koje se prenose na upravljački sistem vozila i vozača, potrebna je povećana sila za okretanje volana, volan se neće vratiti u pravi položaj kada se volan otpusti i javlja se buka koja dolazi iz suspenzije.

Deformacija / opuštanje gornjeg ležaja na šolji: ovo može biti uzrokovano prekomernim osovinskim opterećenjem, agresivnom vožnjom ili uslovima na putu kao što su udarne rupe i neravne površine. To može dovesti do prekomernih vibracija koje se prenose na upravljački sistem vozila i vozača, promenjenih parametara prigušenja vešanja i buke koja dolazi iz vešanja.

Saveti za prodaju

Nakon testiranja automobila sa istrošenim montažnim kompletima i izvršene zamene, ponovo ga testirajte! Odmah ćete videti i osetiti ogromnu razliku. Ovo će vam dati više samopouzdanja prilikom sledeće prodaje.

KYB nudi kompletan asortiman kompleta za montažu sa prefiksom broja dela SM – to znači da su nosač, ležaj i sve navrtke, zavrtnji i drugi prateći predmeti uključeni.

Vodite računa kada poredite cene montažnih kompleta različitih kompanija, mnoge od njih neće ponuditi ceo komplet, što će uticati na cenu jedinice.