Elektronska kontrola stabilnosti i vešanja

Elektronska kontrola stabilnosti ili ESC je elektronski sistem u vozilu koji je proširenje tehnologije protiv blokiranja kočnica. Njegov zadatak je da stabilizuje vozilo i spreči proklizavanje primenom specifičnog pritiska kočnice na jedan ili više točkova po potrebi.

Nekoliko ESC senzora obezbeđuje informaciju o uslovima rada vozila jednom od kompjutera u vozilu. Kada računar utvrdi da vozilo gubi kontrolu, da se zanosi previse u stranu ili kada gume počnu da gube kontakt sa putem, on momentalno počinje da smanjuje brzinu motora kroz sistem upravljanja motorom, a zatim primenjuje odgovarajuću pojedinačnu kočnicu u pravim razmerama kako bi održao vozilo pod kontrolom.

ESC je na tržištu od 1995. godine, a od 2014. je obavezan za sva nova vozila koja se prodaju u EU. Otprilike 80-90% automobila koji se voze evropskim putevima sada je opremljeno ESC tehnologijom.

Sigurnosni pojas 21. veka

Većina nesreća koje uključuju gubljenje kontrole nad vozilom se dešava kada se vozilo vozi preko svojih granica vuče, kao što je u uslovima prevelikog ili nedovoljnog upravljanja ili vožnje prebrze za uslove puta. Studije pokazuju da bi ESC mogao da smanji fatalne nezgode proklizavanja do 38%.

Brojne studije su pokazale da je ESC veoma efikasan u sprečavanju gubitka kontrole i fatalnih sudara. Procenjuje se da je od kada je ESC uveden, u Evropi izbegnuto najmanje 188.500 nesreća sa povredama i više od 6.100 spašenih života. Vozila sa ugrađenim ESC sistemom smanjuju rizik od fatalnog gubitka kontrole za polovinu i smanjuju rizik od prevrtanja za 80%. ESC je opisan kao najvažniji napredak u bezbednosti od strane automobilskih stručnjaka.

U kakvom su odnosu ESC i vešanje?

  • Efikasnost ESC-a je ograničena sposobnošću guma i vešanja vozila. Ako gume ne naležu na površinu puta, onda ESC ne može da izvrši potrebne korektivne mere.
  • Zamenski delovi (kao što su amortizeri) moraju vratiti sposobnost upravljanja automobilom na nivo kada je bio potpuno nov. Neki rezervni delovi (posebno jeftiniji/niskog kvaliteta) nisu tako sposobni kao originalna oprema. Ovi delovi će uticati na performanse ESC-a.
    Vozila opremljena sistemom ESC, kao i sva ostala vozila, zahtevaju periodičnu zamenu kočionih pločica, amortizera i spiralnih opruga, guma i drugih nosivih delova. Obavezno izaberite rezervne delove koji su dizajnirani da vrate prvobitno propisane mogućnosti upravljanja i kontrole vozila. Vraćanje originalnog upravljanja i kontrole je ključno za performanse ESC-a. Čak i sa ESC sistemom, zaustavljanje i skretanje i dalje zavise od dobrog prijanjanja pneumatika za površinu puta. Dobra vuča pneumatika oslanja se na dobro funkcionisanje amortizera i opruga, koje gume drže čvrsto pritisnute na put. Važno je zapamtiti da je ESC automobila kalibrisan kada je automobil bio potpuno nov, stoga će prisustvo istrošenih ili nekvalitetnih amortizera, kočnica ili guma značiti da ESC možda neće imati prave alate da pravilno obavlja svoj posao kritičan za bezbednost.

Zašto odabrati KYB amortizere za ESC vozila?

Svi dobavljači OE opreme, između ostalih i KYB, slažu se da istrošeni amortizeri gube svoju efikasnost nakon 80.000 kilometara (50.000 milja). Ovo je posledica postepenog zamora ventila unutar amortizera. To je veoma suptilan pad performansi, često toliko suptilan da ga vozač i ne primeti. Zbog toga su saveti tehničara veoma važni kada je reč o održavanju najbezbednijeg rada vozila, uz održavanje kočnica, guma i vešanja.

Amortizeri lošijeg kvaliteta su često projektovani i rade drugačije od originalnih amortizera. Uklanjanje stvari kao što su unutrašnje povratne opruge, smanjen kvalitet materijala i smanjen kvalitet hidraulične tečnosti znači da deo neće raditi na način na koji ESC želi, čineći tako sve proračunate mere netačnim. KYB amortizeri su specijalno podešeni za aftermarket tržište. Oni vraćaju početno-dizajnirane ESC mogućnosti ne samo vraćanjem performansi amortizera, već su ventili unutra posebno podešeni kako bi se uračunala istrošenost okolnih nosača i čaura, obezbeđujući da ceo sistem vešanja radi zajedno tako da pruži vožnju kao novu, što je ključno za vraćanje performansi automobila na nivo koji je neophodan za pravilan rad ESC-a. Iz tog razloga, KYB amortizeri su željeni izbor pravih profesionalaca u našem poslu, čak i pre u odnosu na OE delove proizvođača vozila.