Dvostruki hidraulični stoperi dolaze na aftermarket tržište

U vreme kada aktivno vešanje postaje realnost u putničkim automobilima, a poluaktivna rešenja prisutna su u više segmenata nego ikada ranije, saradnja između KYB i Citroena uvela je novi koncept oslanjanja zasnovan na pasivnim amortizerima, ali sposoban da se približi visokim performansama poluaktivnih sistema sa znatno konkurentnijim troškovima. Razvijeno je i primenjeno kao originalna oprema na Citroenu C5 Aircross, koji je prvobitno lansiran 2017. Vozilo je nominovano za nagradu Auto godine 2019 i osvojilo je nagradu CarWow Comfort 2019. KYB je takođe dobio nagradu za izvanrednog dobavljača od PSA nakon ovog veoma uspešnog razvoja.

Do sada je ova tehnologija bila ugrađivana samo u potpuno novo-proizvedena vozila, međutim, 2022. će postati dostupna kao rezervni deo iz KYB Europe – kataloški brojevi delova su 3348095 i 3448033. KYB je jedina kompanija koja nudi ove delove na tržištu rezervnih delova. Trenutno na evropskim putevima ima preko 150.000 C5 Aircross opremljenih dvostrukim hidrauličnim graničnicima.

Sa ovom tehnologijom, ukupan hod amortizera može se podeliti na tri diferencirana dela za koje će amortizer imati različite karakteristike. Prvi deo odgovara položaju oko centra kretanja klipa. U ovoj radnoj oblasti konvencionalni ventili u klipu i baznom ventilu obezbeđuju sile prigušenja. Drugi i treći deo odgovaraju pozicijama blizu kraja odskoka i takta kompresije, pri čemu su hidraulični stoperi kompresije i odskoka odgovorni za obezbeđivanje dodatne apsorpcije energije.

Ova raspodela omogućava glavnim ventilima amortizera da se fokusiraju na udobnost, a dva hidraulična graničnika preuzimaju odgovornost kada se susreću sa zahtevnijim situacijama, čime se povećava udobnost i performanse upravljanja. Da bi se ovo efikasno postiglo, i stoperi odskoka i kompresije moraju biti u stanju da obezbede dovoljnu apsorpciju energije i da imaju veoma fleksibilan odgovor. Ova patentirana tehnologija pruža neviđeni nivo udobnosti i ono što PSA opisuje kao „efekat letećeg tepiha“, jer imate osećaj kao da automobil leti preko neravnina i rupa na putu.

Jordan Day, marketing menadžer za KYB Europe aftermarket, objašnjava „da je ova tehnologija dostupna na tržištu rezervnih delova uzbudljiv dodatak našem postojećem asortimanu i omogućava vozačima da nastave da uživaju u nagrađivanoj udobnosti koju ovi amortizeri nude. To je još jedan sjajan primer kako je KYB na čelu istraživanja i razvoja OE suspenzije”.