KYB saveti o zimskoj vožnji

Zimski uslovi vožnje predstavljaju mnoge izazove za automobil. Ekstremne temperature, povećanje udarnih rupa, zajedno sa solju ili rizlom koji se koriste na putevima u mnogim zemljama, sve to stvara dodatni pritisak na komponente vešanja.

Primarna funkcija amortizera je da održavaju gume vozila potisnutim u čvrstom kontaktu sa putem kako bi mogli bezbedno da upravljaju i koče. Oni rade kao tim uz gume i kočnice i ako je bilo koji od ovih članova tima istrošen, to može imati ozbiljne posledice po bezbednost. Kiša, led i sneg već negativno utiču na zaustavni put, bez dodatne opasnosti od istrošenih komponenti, tako da je posebno važno da sve bude u punom radnom stanju tokom zimskih meseci.

KYB daje neke osnovne savete koji će vam pomoći u zimskoj vožnji:

Očistite sav sneg i led sa svog vozila:
Uverite se da je sav led ili sneg očišćen sa prozora i farova. Takođe je važno očistiti sneg sa krova vašeg vozila, jer može da sklizne na vetrobran tokom vožnje i da vam blokira pregled.

Povećajte zaustavni put:
Klizavi uslovi znače da bi trebalo da povećate rastojanje između svog i automobila ispred vas na osam do deset sekundi, dajući vam dovoljno vremena da bezbedno kočite ako je potrebno.

Ubrzavajte, usporavajte i nežno manevrišite:
Ne žurite i uverite se da ubrzavate, usporavate i skrećete sa oprezom. Ako vaše vozilo počne da proklizava, upravljajte njime i nemojte kočiti.

Proverite svoje gume:
Uverite se da vaše gume imaju odgovarajuću šaru i da su pravilno napumpane. Proverite da li je rezervni/servisni komplet u ispravnom stanju.
Krećite u višoj brzini prenosa:
Ovo će omogućiti vašem automobilu da dobije vučunu silu i sprečiće proklizavanje točkova prilikom pokretanja vozila.

Češće proveravajte nivo tečnosti:
Kako vaš motor radi pod težim uslovima rada, tečnosti će verovatno biti brže potrošene, pa ih dolijte pre bilo kog dugog putovanja.

Vožnja po brdima:
Ostavite dovoljno rastojanje između automobila da biste održali konstantnu brzinu i izbegli zaustavljanje ili promene stepena prenosa. Koristite niži stepen prenosa kada vozite nizbrdo.

Spakujte osnovne stvari:
U slučaju nužde, spakujte odleđivač, ćebe, zimsku odeću i obuću.

Većina automobila je opremljena modernom elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) koja pomaže vozilu i vozaču da izbegnu opasno preupravljanje u zimskim uslovima. ESC može da oseti kada se automobil previše naginje ili počne da proklizava i može brzo da primeni kočnice pojedinačnih točkova kako bi izbegao rizik od klizanja van kontrole. Važno je zapamtiti da iako je većina modernih vozila opremljena sigurnosnim funkcijama kao što je ESC, ovi sistemi se zasnivaju na tome da su sve komponente u punom radnom stanju. ESC je kalibrisan i dizajniran kada je automobil imao nove amortizere. Stoga, kada amortizeri nisu pravilno održavani, to utiče na svaki pojedinačni proračun koji izvrši ESC vozila, jer vozilo neće reagovati i raditi na način koji se od njega očekuje. ESC stoga možda neće primeniti dovoljno preventivnih mera da zadrži automobil pod kontrolom. KYB preporučuje da se amortizeri, spiralne opruge i šolje amortizera zamene nakon 50.000 milja ili 80.000 km.

Čak i kada se zima završi, opasnost po komponente vešanja ostaju – posebno za spiralne opruge. Udarne rupe puta mogu na kraju dovesti do pucanja zaštitne boje, otkrivajući ogoljeni metal. Opruge su tada podložne pucanju, posebno tokom i nakon zimskih meseci gde su bile izložene kiši, ledu i korozivnoj soli na putu. Spiralna opruga koja pukne prilikom vožnje, može biti izuzetno opasna kada se odvoji od ležišta opruge, ponekad čak i ošteti gumu. KYB preporučuje da kada se zima završi, mehničari provere opruge na svakom vozilu koje dođe u radionicu, kako bi proverili da li postoji ova vrsta oštećenja.