Perusasiat jousituksesta

Yhteen viidestä tuotantolinjoilta ympäri maailmaa lähtevästä autosta on asennettu KYB:n iskunvaimentimet, joten voit luottaa KYB:n toimittavan niihin varaosia, joiden laatu on samaa huippuluokkaa.

Auton jousitus koostuu kolmesta osasta: renkaista, jousista ja iskunvaimentimista. Kaikkien kolmen osan täytyy olla hyvässä toimintakunnossa, jotta rengas pysyy kunnolla kiinni tiessä.

Vaikka vain yksi auton iskunvaimentimista olisi kulunut, pysäytysmatka saattaa pidentyä jopa kahdella metrillä, mikä on turvallisen pysäytyksen ja esteeseen osumisen välinen ero.

Napsauta tästä ja lue lisää kustakin osasta

Safety Tips

Kiinnikkeet

Mikä on Kiinnikkeiden tehtävä?

Kiinnikkeillä auton runko kiinnitetään jousitukseen. Ne koostuvat suojakumista, joka vaimentaa tiestä välittyviä iskuja, ja laakerista, jonka välityksellä kokoonpano kääntyy auton rattia käännettäessä. Ne ovat toiminnassa koko ajan autoa ajettaessa ja heikentyvät ajan myötä, kuten muutkin kumista valmistetut tuotteet. Näin ollen ne pitäisi vaihtaa aina kun iskunvaimentimetkin vaihdetaan.

Mistä tietää, että Kiinnikkeet ovat kuluneet?

Jos autossa huomataan seuraavia merkkejä, Kiinnikkeet pitäisi tarkastuttaa korjaamolla:

> Auton etuosasta kuuluu ohjaamisen aikana ääntä

> Ratissa tuntuu tärinää

> Nakuttavaa ääntä ajamisen aikana

 

Suojukset

Mikä on Suojusten tehtävä?

Suojuksessa on joustonrajoitin ja pölysuoja. Pölysuoja estää pölyä ja likaa vaurioittamasta iskunvaimentimen tiivistettä, jonka vaurioituminen aiheuttaisi öljyvuotoa. Joustonrajoitin toimii pehmusteena ja suojaa jousitusta osumasta iskunvaimentimen metallirunkoon ja kiinnikkeen alapintaan jousen ollessa kokonaan puristuneena. Kiinnikkeet pitäisi vaihtaa aina kun iskunvaimentimet vaihdetaan.

Mistä tietää, että Suojukset ovat kuluneet?

Suojuksiin osuu paljon tiestä välittyviä iskuja, joten ne ovat usein varsin vaurioituneita, niitä ei ole lainkaan tai eivät pysy oikealla paikallaan. Jos autossa huomataan seuraavia merkkejä, kiinnikkeet pitäisi tarkastuttaa korjaamolla:

> Pölysuoja lähtee irti

> Hopeanvärinen männänvarsi on näkyvissä

> Autosta kuuluu melua, kun se osuu isoon töyssyyn

 

 

Kierrejouset

Miten Kierrejouset toimivat?

Kierrejouset kantavat auton painon ja puristuvat kasaan tienpinnan töyssyjen ja tärähdysten mukaan. Kierrejouset myös pitävät auton oikeassa ajokorkeudessa. Näin ollen ne pitäisi vaihtaa aina pareittain.

Mistä tietää, että Kierrejouset ovat kuluneet?

Kierrejouset väsyvät ajan kuluessa ja voivat napsahtaa poikki. Jos autossa huomataan seuraavia merkkejä, auto pitäisi viedä korjaamolle tarkastettavaksi:

Auton toinen puoli näyttää olevan matalammalla, mikä voi olla merkki siitä, että metalli on väsynyt ja jouset painuneet eikä auto kulje enää oikeassa ajokorkeudessa

>  Auto on notkahtanut toiselta puolelta, minkä yleisin syy on rikkoutunut kierrejousi

> Auto kallistuu toiselle puolelle, myös tämä johtuu useimmiten rikkoutuneesta kierrejousesta

> Kierrejousi ei ole kunnolla paikallaan

Iskunvaimentimet

Miten iskunvaimentimet toimivat?

Iskunvaimentimet työntävät auton pyörät kiinni tiehen, jolloin autoa on turvallista ajaa ja jarruttaa. Ilman iskunvaimentimia kierrejouset puristuisivat kasaan auton osuessa töyssyyn. Jouset jatkaisivat ponnahtelua, kunnes liike-energia olisi kulunut loppuun. Iskunvaimennin säätelee jousen ponnahdusta, rajoittaa heilahdusta tehokkaasti, työntää jousen takaisin alkuperäiseen pituuteen ja pitää auton vakaana ja turvallisesti kiinni tiessä.

Vaikka vain yksi auton iskunvaimentimista olisi kulunut, pysäytysmatka 50 km/h:n nopeudella saattaa pidentyä jopa kahdella metrillä, mikä on turvallisen pysäytyksen ja esteeseen osumisen välinen ero. Iskunvaimentimet pitää aina vaihtaa pareittain.

Mistä tietää, että iskunvaimentimet ovat kuluneet?

Iskunvaimentimet kuluvat vähitellen ajan myötä, joten voi olla vaikea tietää, milloin ne pitää vaihtaa. Mutta jos autossa huomataan seuraavia merkkejä, auto pitäisi viedä korjaamolle tarkastettavaksi:

> Nokka laskee jarrutettaessa

> Auto puoltaa toiselle puolelle

> Auto tuntuu epävakaalta kaarteissa

> Renkaissa on kuluneita kohtia

Auto huojuu sivutuulessa

Ratissa tuntuu tärinää

> Auto hyppää töyssyihin ajettaessa

> Auto tuntuu epävakaalta hinattaessa

> Iskunvaimentimista vuotaa öljyä

Etsi jälleenmyyjää

 

Etsi jälleenmyyjiä