Smartin jousitustesti

Jousituksen asiantuntijoiden keskuudessa usein keskusteltu aihe on, pitäisikö iskunvaimentimet vaihtaa, jos niissä ei ole näkyviä vaurioita tai vuotoja. Varmistaakseen tämän käytännössä KYB Italian teknisen ja operatiivisen markkinointituen päällikkö Matteo Turolla vieraili autokorjaamossa Veronassa, Pohjois-Italiassa.
Joka päivä ajamme autoilla sekä lyhyitä että pitkiä matkoja. Käännämme avainta, moottori käynnistyy ja kilometri kilometriltä tutustumme ajoneuvomme ominaisuuksiin. Sopeutamme jatkuvasti ja tiedostamatta ajotyyliämme jousitusjärjestelmän osien toimintaominaisuuksiin, joiden parametrit muuttuvat osien etenevän kulumisen myötä. Joidenkin jousitusosien vaihtoa ei kuitenkaan usein huomioida vakiohuolloissa ja -korjauksissa.

Testit ovat osoittaneet, että alkuperäinen iskunvaimennin ei enää toimi 80 000 km jälkeen autonvalmistajan parametrien ja ohjeiden mukaisesti. Tällä kilometrimäärällä hydrauliöljyä on virrannut iskunvaimentimen sisälle asennettujen venttiilien läpi noin 75 miljoonaa kertaa, mikä on johtanut niiden asteittaiseen kulumiseen ja rajoittanut niiden asianmukaista toimintaa. Ne eivät enää voi täysin säätää öljyn virtausta kuten tekivät uusina. Tämä vaikuttaa negatiivisesti toimintaparametreihin ja heikentää iskunvaimentimen vaimennustehoa.

Iskunvaimentimien tehtävänä on pitää pyörät jatkuvassa kosketuksessa tien pintaan. Edes renkaat, joilla on parhaat parametrit, eivät takaa hallintaa kiihdytyksen aikana, asianmukaista jarrutusmatkaa tai vakautta kaarteissa, jos ne eivät toimi yhdessä asianmukaisesti toimivien iskunvaimentimien kanssa.

Autot
Veronassa Matteo tapasi Federicon ja Susannan, jotka omistavat kaksi identtistä ajoneuvoa, mutta joilla oli täysin erilaiset vaatimukset käytön ja ajotavan suhteen. Susanna työskentelee virkailijana ja ajaa joka päivä 100 000 km ajetulla 700 cm3 Smart Fortwolla. Hän oli varma, että hänen autonsa on edelleen ihanteellisessa kunnossa. Federico omistaa autokorjaamon ja ajaa töihin 700 cm3 Smart Fortwollaan, jolla on ajettu jo yli 180 000 km. Hän tiesi, että auto ei käyttäydy niin kuin uutena, mutta hänen mielestään iskunvaimentimilla oli vielä paljon tarjottavana, koska ajettaessa auto toimii erittäin hyvin.

Testi
Ensimmäinen testi oli vaihtaa autoja ja ajaa niillä ottaen huomioon ajettujen kilometrien suuri ero. Seuraavaksi vaihdettiin iskunvaimentimet, jouset, suojasarjat ja yläkiinnityssarjat autoon, jolla oli ajettu enemmän kilometrejä. Sen jälkeen molemmat testasivat ajoneuvoa uudelleen, jotta he huomasivat välittömästi eron uusilla KYB-iskunvaimentimilla varustetun auton ajo-ominaisuuksissa, jolla oli ajettu 180 000 km. Lopuksi myös toisessa Smartissa vaihdettiin jousitusosat, minkä jälkeen molemmat osallistujat suorittivat seuraavan koeajon.

Auton testitulokset, jolla oli ajettu 180 000 km
Susanna: Kun testasin Federicon autoa, ajattelin heti, ettei se voi olla identtinen minun autoni kanssa. Reikien ja kuoppien yli ajaessani minusta tuntui, että auto lähtee tieltä. Kun suoritin uuden koeajon uusilla KYB-iskunvaimentimilla, huomasin, että se käyttäytyy samalla tavalla kuin minun autoni, mutta minusta tuntui, että se oli nyt vakaampi ja jousitus toimii huomattavasti hiljaisemmin kuin minun autossani.
Federico: Olin jo niin tottunut tähän autoon, etten tajunnut, kuinka paljon se oli menettänyt ajoturvallisuudesta. Vakauden puutteen jarrutuksen aikana, varsinkin kaarreajossa, uskoin johtuvan hyvin lyhyestä akselivälistä. Nyt tiedän, että olin väärässä! Nyt ajo on todella erilaista. Voin kuvitella kuinka paljon ennakoitavampi auto tulee olemaan märillä pinnoilla. Huomasin heti, että ESP toimii paljon harvemmin ja ehdottomasti vähemmän invasiivisesti epätasaisella ja mukulakivialustalla.

Auton testitulokset, jolla oli ajettu 100 000 km
Susanna: En todellakaan odottanut tätä, auto kulkee todella hienosti! Ei niin, että se olisi ollut huono aikaisemmin, mutta päivittäinen ajo ja tottumus eivät todellakaan mahdollistaneet minun olla objektiivinen. Nyt tunnen eron selvästi siitä huolimatta, että vanhoilla iskunvaimentimilla oli ajettu ”vain” 97 000 km.
Federico: Ero on selvä. Tällä hetkellä molemmat autot tuntuvat ajettaessa todella samanlaisilta. Ne ovat tarkempia, vakaampia ja paremmin hallittavia. En olisi koskaan ajatellut näin selvää eroa. Tästä eteenpäin ehdotan korjaamoasiakkailleni iskunvaimentimien vaihtoa, jos niillä on ajettu paljon kilometrejä, vaikkakin ne näyttäisivät visuaalisesti hyväkuntoisilta. Minulla on asiakkaita, joiden autoilla on ajettu yli 200 000 km ja jotka eivät ole koskaan vaihtaneet iskunvaimentimia. He eivät tietenkään ymmärrä, kuinka paljon niiden toimintaparametrit ovat heikentyneet, mikä vaikuttaa suoraan ajoneuvon hallintaan ja ajoturvallisuuteen.

Johtopäätös
Molemmat testiimme osallistuneet Smart Fortwon omistajat olivat hämmästyneitä erosta, jonka heidän ajoneuvoihinsa tehdyn iskunvaimentimien, jousien, yläkiinnityssarjojen ja suojasarjojen vaihto oli saanut aikaan. Johtopäätökset ovat erittäin merkittäviä keskivertokuljettajalle, joka mukauttaa ajotapansa ajoneuvon ominaisuuksiin ymmärtämättä sitä, että jarrutusteho ja ajo-ominaisuudet ovat heikentyneet.
KYB suosittelee iskunvaimentimien vaihtoa 80 000 km jälkeen aina pareittain ajoneuvon samalla akselilla.