Mats Öhmanin haastattelu

Mats Öhman on ruotsalainen rallicross-kuljettaja, joka sai selkäydinvamman ja halvaantui vyötäröstä alaspäin moottorikelkkaonnettomuuden seurauksena vuonna 1998. Hän oli erinomainen kilpailija Snowcrossissa: hän on seitsenkertainen Ruotsin mestari, voitti kaksi Skandinavian mestaruutta ja oli Euroopan mestari. Hän kilpaili myös motocross-ajajana 10 vuoden ajan.

Vammasta huolimatta hän aloitti kilpaurheilun kolme vuotta onnettomuuden jälkeen ja on sittemmin kilpaillut rallicrossin maailman- ja Euroopan mestaruuskilpailuissa käyttäen erityisesti hänelle mukautettua autoa.

KYB Europella oli tilaisuus haastatella Matsia kauden 2020 lopussa, kun hänen autonsa oli varustettu KYB:n elektronisella ohjaustehostimella ja KYB:n iskunvaimentimilla.

Kuvaile autosi sisätiloja, miten ne toimivat?

Liikkuvuuteni on edelleen huono, mutta se on nyt kai noin 10 prosenttia. Olen täysin halvaantunut kainalosta alaspäin, minulla on jonkin verran tuntoa ja liikkuvuutta käsissäni, mutta valitettavasti ei mitään sormissani. Ohjaan siis kaikkea ylävartalollani, minkä vuoksi minulla ei ole lainkaan polkimia. Aloitan nappi suussani. Ohjauspyörän sijasta minulla on erityinen vipuun kiinnitetty nuppi, jota ohjaan vasemmalla kädelläni. Kaikkea muuta hallitsen oikealla kädelläni. Lisään kaasua painamalla taaksepäin ja jarrutan painamalla eteenpäin. Vaihdan vaihteita kyynärpäälläni, työntäen sillä niitä ylös ja alas. Kytkin on kytketty yhteen suuntaan ja seisontajarru toiseen suuntaan.

Muokkasimme rungon niin, että pääsen itse autoon sisään ja autosta ulos. Koska kehoni on halvaantunut, myös istuin suunniteltiin uudelleen. Siinä on sivupehmusteet, jotka pitävät minut tiukasti kiinni ja tekevät minusta jäykemmän. Sitten kavereiden on todella kiristettävä vyötä, jotta voin istua vakaasti – solisluuni ovat aina kipeät kilpailujen jälkeen.

Onko viime vuosina ollut innovaatioita, jotka ovat olennaisesti parantaneet autoa sinun ja tarpeidesi kannalta?

Aloitin rallicrossin vuonna 2001, joten voin sanoa, että nykyään on todella paljon hienoja juttuja verrattuna siihen, kun aloitin. Vaihdejärjestelmä ja kytkin, joita voin hallita, ja niin edelleen – kaikki täysin erilaista kuin ennen. Olen optimistinen, joten nyt voimme keskittyä venttiilien säätöön, jatkaa starttijärjestelmän työstämistä ja saada auton sinne, minne haluan sen menevän. Uskon että pärjäämme ihan hyvin! En ole enää niin nuori, mutta se ei ole mikään este. Kehitystä tapahtuu hyvin nopeasti.

Uusi Audi S1: kuinka paljon työtä sen uudelleenrakentaminen vaati? Kuinka kauan se kesti? Mikä on ollut suurin haaste tässä prosessissa?

Olen rakentanut monia autoja vuodesta 2001 lähtien ja käyttänyt niihin niin paljon aikaa kuin mahdollista – olen kokeillut lähes kaikkea. Minulla on ollut jo vuosia käytössä konsepti ja järjestelmä, joka toimii haluamallani tavalla. Aina on kuitenkin malleja, joissa tarvitaan pientä hienosäätöä. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että kaikki vivut ja kiinnikkeet ovat juuri siellä, missä niiden pitääkin olla – muuten en ylety niihin enkä tietenkään voi ajaa. Siksi on erittäin tärkeää, että löydämme oikean paikan näiden laitteiden asentamiseen. Kesti melkein 2,5 kuukautta ennen kuin kaikki Audissa oli paikallaan,. Nyt olen lähes täysin tyytyväinen.

Kun muut kuljettajat voivat käyttää käsijarrua mutkissa, minun on käännettävä autoa täydellisesti mutkissa, koska en voi tehdä niin. Siksi ajan tasausjärjestelmäni kanssa aivan eri tavalla kuin muut. Minulla oli aluksi pieniä ongelmia, mutta sitten teimme muutoksen tasauspyörästöön ja säädimme sen märälle maalle sopivaksi – mikä minun tapauksessani toimi hyvin myös kuivalla maalla.

Mikä on ongelma käynnistyksen aikana? Se alkoi näyttää yhä paremmalta kauden edetessä.

Käynnistykset ovat suurin ongelmamme tällä hetkellä. Tarvitset kehittyneen käynnistysjärjestelmän, jotta voit lähteä liikkeelle. Meillä oli kauden alussa alitehoista elektroniikkaa. Käynnistän auton suullani, ja se käynnistyy pienen viiveen jälkeen, joten aluksi ajattelin: ”Olenko jo niin vanha ja hidas? Mutta harjoittelimme sitä ja paransimme käynnistystä, vaikka se ei vielä olekaan sillä tasolla kuin haluaisimme. Käynnistykset ovat erittäin tärkeitä rallicrossissa, joten ensi vuonna uudistamme käynnistysjärjestelmäämme entisestään ja teemme kaikkemme sen parantamiseksi.

Mitkä ovat ensimmäiset ajatuksesi KYB:n elektronisesta ohjaustehostimesta Audi S1:ssäsi?

Koska minulla ei ole toiminnallisia lihaksia, hallitsen kaikkea olkapäälläni ja käsivarrellani, ja kyynärvarteni toimii parhaiten. Kaiken on siis oltava mahdollisimman helppoa, minkä vuoksi minulla on kaksoistehostinohjaus. Siitä vastaa KYB EPS ja myös ohjaustehostin suoraan ohjausvaihteessa. Tällaisen ratkaisun etuna on, että voin säätää KYB EPS:ää tarkemmin, jolloin molemmat järjestelmät toimivat kevyemmin tai raskaammin. Kun EPS oli aiemmin liian kevyt, se oli ajoittain melkein kuin horjuisi, koska se oli hyvin herkkä. Mutta nyt kauden loppupuolella, kun pystyimme ajamaan, se oli säädetty hieman raskaammaksi. Tarkempi säätömahdollisuus on minulle erittäin tärkeä.

Sama kysymys, mutta KYB-iskunvaimentimiin liittyen?

Maailma oli täysin erilainen, kun testasin ensimmäistä kertaa KYB:n iskunvaimentimia – laskeutumisen tunne oli täysin erilainen, hyppyjen jälkeen ajattelin jopa ”laskeuduinko todella?”. Aivan uskomatonta verrattuna aiempiin ratkaisuihin. Kehoni ei kestä kuoppia kovin hyvin, koska minulla ei ole kykyä vastustaa niitä, ja KYB-iskunvaimentimilla laskeudun ongelmitta. Se oli erittäin hyvä muutos.

Kerro meille, kuinka tärkeää oikea iskunvaimennin on onnistuneen rallicross-kauden kannalta.

Vau! – iskunvaimentimet ovat erittäin tärkeitä! Jos niitä ei ole, ei ole väliä, mikä moottori autossasi on. Iskunvaimentimet ovat kokonainen tietopaketti. Kun kilpailin snowcrossissa, keskityimme hyvin paljon iskunvaimentimiin. Sanoisin siis, että minulla on paljon kokemusta tältä alalta, mutta koskaan ei voi tietää kaikkea eikä olla täydellinen. Tämänkaltaiset asiat ovat sekä kiehtovia että äärimmäisen tärkeitä, kun osaa mukauttaa ajoneuvonsa tienpintaan ja sääolosuhteisiin. Minulla on erittäin hyvä tunne ajaa näiden iskunvaimentimien kanssa, ja mielestäni ne auttavat minua ajamaan autoa sinne, minne haluan sen menevän. Olen kiitollinen siitä, että pystyin käyttämään KYB:n osia, se oli minulle suuri motivaatio ajaa.

Mikä on mielestäsi urasi suurin kohokohta?

Olen kilpaillut snowcrossissa vuodesta 1977 ja rallicrossissa vuodesta 2001 asti, joten minulla on useiden vuosien kokemus. Moottorikelkkailun kohokohtia ovat Euroopan mestaruuskilpailut, Skandinavian mestaruuskilpailut ja Ruotsin mestaruuskilpailut. Olen voittanut rallicrossissa useita Ruotsin mestaruusmitaleita Supercarissa ja Supernationalissa. Minulla on myös Strängnäsissä vuonna 2010 tehty näyttö, joka on edelleen voimassa.

Sain myös ”Sportspegelpriset”-palkinnon Ruotsin urheilugaalassa vuonna 2011 (se on tärkeä palkinto Ruotsin suurimmassa urheilugaalassa). Minun piti olla ehdolla Vuoden vammaisurheilija -kategoriassa, mutta en päässyt ehdolle, koska kilpailen yhdessä ei-vammaisten ihmisten kanssa.

Onko sinulla jo suunnitelmia vuodelle 2021?

Emme ole varmoja, järjestetäänkö kilpailua Covid-19-pandemian vuoksi, mutta tiedän, että jatkamme auton kehittämistä, jotta se olisi valmis kilpailemaan. Yritämme mennä askeleen pidemmälle kuin viime vuonna, ja silloin autosta tulee varmasti erittäin hyvä. Vuoden 2021 tärkein tavoite on saada auto kuntoon kilpailua varten – ja sitten voi tapahtua mitä tahansa. Olen realistinen ja tiedän, etten ole Euroopan mestaruuden nopein kuljettaja, mutta nämä autot ovat todella hyviä, joten niiden pitäisi pystyä pääsemään joihinkin finaaleihin.

Mitä neuvoja antaisit muille, jotka ovat kärsineet heidän elämäns muuttaneesta onnettomuudesta?

Omalla kohdallani ajattelin kahta vaihtoehtoa: joko luovuttaa tai tehdä jotain, jotta elämäni näyttäisi siltä kuin se olisi nyt. Valitsin jälkimmäisen. Tämä ei tietenkään ole helppoa heti onnettomuuden jälkeen. Olin fyysisesti täysin toimintakyvytön, ja aluksi näin itseni vain makaamassa sängyssä ja tarvitsemassa jatkuvaa hoitoa monien vuosien ajan. En voinut edes koskea nenääni, en voinut pukeutua – mitä voisin tehdä elämässäni? On kuitenkin tärkeää olla luovuttamatta. Huominen on uusi päivä, riippumatta siitä, missä tilassa olet tai millaisissa väreissä näet sen, huominen on aina olemassa. Mikään ei tapahdu kuin sormia napsauttamalla, mutta siitä tulee kokonaan uusi elämäsi, ja siihen tottuminen vie aikaa. Myös vammaisena on mahdollista elää.

Minulle ei ole parempaa kuntoutusta kuin rallicross. Tunnen olevani täysin järjissäni tässä autossa, aivan kuin kaikki kehossani toimisi. Se on maaginen tunne, kun on ollut vammainen niin kauan kuin minä. Esimerkiksi se, kun istun autossani Höljesin lähtöviivalla ja näen 50 000 ihmistä hurraamassa yleisön joukossa. Sitten tajuan, miten suuri asia on se, että voin tehdä tällaista. Harva ihminen kokee tällaista siunausta.

Valitettavasti moottoriurheilussa on vain vähän vammaisia kuljettajia, ja siksi tarvitsisimme heitä lisää. Minun oli koko ajan kuljettava omia polkujani, eikä minulla ollut ketään samankaltaisessa tilanteessa ollutta, jolle olisin voinut puhua. Olisi mukavaa, jos yhä useammat vammaiset alkaisivat kilpailla ja jakaa kokemuksia. Olen rakentanut autoja uudelleen monta vuotta, ja autan mielelläni kaikkia, jotka pyytävät minulta neuvoja.

Sarja nopeita kysymyksiä ja vastauksia:

Suosikki RX-rata…

Strängnäs tietysti, ja Höljes.

Vaativin RX-rata…

Tierp (Ruotsi) on hyvin vaikea.

Suosikkikilpa-autosi…

Tietenkin oma Audi S1:ni

Idolisi…

Minulla ei ole suoria esikuvia, mutta monet kuljettajat ovat loistavia. Esimerkiksi sellaiset MotoGP-legendat kuten Valentino Rossi ja Stefan Everts motocrossissa.

Suurin kilpailija..

Minulle hän on omassa autossani, hän on kovin vastustaja, joka minulla on koskaan ollut.

Onko sinulla mitään kilpailua edeltäviä rituaaleja?

Ei, ei taida olla. Toisaalta haluan, että kaikki on hyvin valmisteltua, mutta ei niinkään saadakseni onnea, vaan enemmänkin varmistaakseni, että kaikki sujuu ongelmitta.

Mikä on suosikkiateriasi ennen kilpailua?

Syön melko paljon kilpailupäivänä. Se ei saa olla mitään vaikeasti sulavaa, mieluiten pastaa tai jotain sellaista.

Mitä teet kisan jälkeen rentoutuaksesi ja päästääksesi pois ”kisamoodista”?

Minun on vaikea nukkua kilpailujen jälkeen, koska minun on koottava kaikki asiat päässäni. Tämä on minulle tärkeä prosessi. Analysoin kaikki vaihteet, katson autovideon, tarkastelen tietoja ja niin edelleen. Voin rentoutua vasta seuraavana päivänä, ja olen todella uupunut sen jälkeen.