Talviolosuhteet asettavat autolle monia haasteita. Äärimmäiset lämpötilat, kuoppien lisääntyminen sekä monissa maissa teillä käytetty suola tai hiekka aiheuttavat lisäpaineita jousituksen osille.
Iskunvaimentimien ensisijainen tehtävä on pitää ajoneuvon renkaat tiukasti tien pintaan painettuna, jotta niitä voitaisiin ohjata ja jarruttaa turvallisesti. Ne työskentelevät tiiminä renkaiden ja jarrujen rinnalla, ja jos joku näistä tiimin jäsenistä on kulunut, sillä voi olla vakavia turvallisuusvaikutuksia. Sade, jää ja lumi vaikuttavat haitallisesti pysähtymismatkoihin jo ilman kuluneiden osien aiheuttamaa lisävaaraa, joten talvikuukausina on erityisen tärkeää, että kaikki on kunnossa.
KYB suosittelee eräitä perusvinkkejä talviajoon:
Puhdista kaikki lumi ja jää autostasi:
Varmista, että kaikki jää tai lumi on puhdistettu ikkunoista ja ajovaloista. On myös tärkeää puhdistaa lumi ajoneuvosi katolta, koska se voi liukua tuulilasin päälle ajon aikana ja estää näkyvyyden.
Pidennä jarrutusmatkaasi:
Liukkaat olosuhteet tarkoittavat, että sinun pitää lisätä autosi ja edessäsi ajavan auton välistä etäisyyttä kahdeksaan – kymmeneen sekuntiin, jolloin sinulla on tarvittaessa riittävästi aikaa jarruttaa turvallisesti.
Kiihdytä, hidasta ja ohjaa kevyesti:
Ota aikaa ja varmista, että kiihdytät, hidastat ja ohjaat varoen. Jos ajoneuvosi alkaa luistaa, ohjaa sitä, älä jarruta.
Tarkista renkaasi:
Varmista, että renkaissasi on riittävä kulutuspinta ja että niissä on oikea paine. Tarkista, että varaosa-/ korjaussarja on toimintakunnossa.
Lähde liikkeelle suuremmalla vaihteella:
Näin autosi saa pitoa ja estää pyöriäsi sutimasta paikallaan, kun yrität lähteä liikkeelle ajoneuvollasi.
Tarkista autosi nestetasot useammin:
Koska moottorisi toimii kovemmin, nesteet vähenevät todennäköisesti nopeammin, joten täytä nesteet täydelle tasolle ennen pitkälle matkalle lähtöä.
Ajo ylämäkeen:
Jätä autojen väliin runsaasti tilaa säilyttääksesi tasaisen nopeuden ja välttääksesi pysähtymisen tai vaihteiden vaihtamisen. Käytä pientä vaihdetta alamäkeen ajaessasi.
Pakkaa tarvittavat tavarat:
Pakkaa jäänpoistoaine, viltti, joitakin talvivaatteita ja talvijalkineita sekä taskulamppu hätätilannetta varten.
Useimmat autot on varustettu nykyaikaisella elektronisella ajonvakautusjärjestelmällä (ESC), joka auttaa ajoneuvoa ja kuljettajaa välttämään vaarallisen yliohjauksen talviolosuhteissa. ESC havaitsee, kun auto kallistuu liian paljon tai menettää pidon, ja voi nopeasti käyttää yksittäisten pyörien jarruja estääkseen luisumisen pääsemisen pois hallinnasta. On tärkeää muistaa, että vaikka useimmat nykyaikaiset ajoneuvot on varustettu turvaominaisuuksilla, kuten ESC, nämä järjestelmät perustuvat siihen, että kaikki komponentit ovat täysin toimintakuntoisia. ESC on kalibroitu ja suunniteltu, kun autossa on uudet iskunvaimentimet. Jos iskunvaimentimia ei pidetä kunnossa oikealla tavalla, se vaikuttaa jokaiseen ajoneuvon ESC:n suorittamaan laskelmaan, koska ajoneuvo ei reagoi ja toimi odotetulla tavalla. Tästä syystä ESC ei välttämättä sovella riittävästi ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä pitääkseen auton hallinnassa. KYB suosittelee, että iskunvaimentimet, kierrejouset ja asennussarjat vaihdetaan 50 000 mailin tai 80 000 km:n jälkeen.
Kun talvi on ohi, jousitusosien vaara säilyy – erityisesti kierrejousien osalta. Löysän tienpinnan aiheuttama isku voi mahdollisesti aiheuttaa lohkeaman suojamaaliin ja paljastaa siten suojaamattoman metallipinnan. Jousi on silloin altis murtumaan, varsinkin talvikuukausina ja sen jälkeen, jolloin se on altistunut sateelle, jäälle ja syövyttävälle tiesuolalle. Kierrejousi, joka katkeaa ajoneuvon ajon aikana, voi olla erittäin vaarallinen, jos se irtoaa jousen istukasta ja voi joskus jopa vaurioittaa renkaan. KYB suosittelee, että kun talvi on ohi, mekaanikot tarkistavat jokaisen korjaamolle tulevan ajoneuvon jouset tämäntyyppisten vaurioiden osalta.