Huomio jousituksen kiinnityssarjoihin

Aivan kuten iskunvaimentimeen myös jousituksen kiinnityssarjaan kohdistuu työntö tuhat kertaa jokaista ajokilometriä kohti – 80 000 kilometrin aikana tämä pieni mutta tärkeä osa on liikkunut jopa 75 miljoonaa kertaa. Kuvittele, kuinka tämä työmäärä heikentää kiinnityssarjan kumiosia.

Kuluneet kiinnikkeet vaikuttavat kielteisesti ajon hallintaan ja turvallisuuteen. Kiinnikkeiden kuluminen riippuu ajotavasta, ajo-ominaisuuksista ja yksittäisestä ajoneuvosta, mutta hyvä suuntaviiva on, että jos joustintuet ovat kuluneet, myös kiinnikkeet ovat todennäköisesti kuluneet. Siksi jousituksen kiinnityssarjat olisi vaihdettava aina, kun joustintuet vaihdetaan.

Kiinnityssarjat tarjoavat kumityynyn autonkorin ja jousituksen väliin, mikä auttaa vähentämään jousituksen rasitusta vaimentamalla tärinää. Etuosan kiinnityssarjoissa on myös laakeri, joka mahdollistaa joustintuen ja pyörien kääntämisen ohjauspyörällä. Se palauttaa ohjauspyörän pehmeästi takaisin luonnolliseen suoraan asentoonsa ohjauspyörän vapaaksi päästämisen jälkeen. Jousituksen kiinnityssarjat voivat vaikuttaa iskunvaimentimen sijaintikulmaan – jos kumi on kulunut, se voi aiheuttaa lisärasitusta iskunvaimentimelle ja sen ympärillä oleville osille. Kuluneet laakerit aiheuttavat myös kolinaa, mikä on havaittavissa vielä selvemmin hybridi- ja sähköajoneuvoissa moottorin hiljaisuuden vuoksi.

Miten kuluneet kiinnityssarjat diagnosoidaan

Ajoneuvojen koeajo (erityisesti yli 80 000 km ajetuilla ajoneuvoilla) on keskeinen osa jousitusongelmien sekä myös kiinnityssarjojen diagnosointia ja se auttaa selittämään ongelmat autoilijalle. Etsi korjaamosi läheltä lyhyt ajorata, joka sisältää seuraavat testit:

• Kuoppainen tienpinta/nopeushidasteet (ajokovuuden tunteminen).
• Kuuntele meluääniä, tunne ohjauspyörän tärinä ja mahdolliset epäsäännöllisyydet ohjauksessa.
• Käännä ohjauspyörää ja irrota kädet – palaako ohjauspyörä luonnolliseen suoraan asentoonsa?
• Valitse korjaamosi läheltä reitti, joka on hiljainen ja jota voit käyttää toistuvasti.
• Tavoittele 3 minuutin ajon kestävää, 1,5 kilometrin pituista reittiä, joka sisältää nopeushidasteen, paikan, jossa voit jarruttaa ja kiihdyttää nopeasti ja väistää turvallisesti. Nopeutesi ei tarvitse ylittää 50 km/h.

Kun palaat korjaamolle, eliminoi kaikki muut tekijät, kuten muiden jousitusosien, kuten pallonivelten ja laakeriholkkien, liiallinen liike.

Vinkkejä silmämääräiseen tarkastukseen

Rikkinäinen / haljennut metalli – kumiliitos: Se on voinut johtua aggressiivisesta ajamisesta tai tieolosuhteista, kuten kuoppaisista ja epätasaisista pinnoista. Seurauksena voi olla ajoneuvon ohjausjärjestelmään ja kuljettajaan siirtyvä liiallinen tärinä, joka heikentää mukavuutta ja lisää väsymystä; jousituksen vaimennusparametrien muuttuminen; jousituksen ja siihen liittyvien osien nopeutunut kuluminen.

Jumiutunut laakeri: Se voi johtua virheellisestä asennuksesta, jos ajoneuvon koko painoa ei ole käytetty, kun muttereita on kiristetty vaadittuun vääntömomenttiin. Seurauksena voi olla ajoneuvon ohjausjärjestelmään ja kuljettajaan siirtyvä liiallinen tärinä ja ohjauspyörän liikuttamiseen tarvittavan voiman lisääntyminen, ohjauspyörä ei palaudu suoraan asentoon sen vapauttamisen jälkeen ja jousituksesta on kuultavissa melua.

Yläkiinnityksen tukilaakerin muodonmuutos / löystyminen: Sen ovat voineet aiheuttaa liiallinen akselikuormitus, aggressiivinen ajotapa tai tieolosuhteet, kuten kuopat ja epätasaiset pinnat. Seurauksena voi olla ajoneuvon ohjausjärjestelmään ja kuljettajaan siirtyvä liiallinen tärinä, jousituksen vaimennusparametrien muuttuminen ja jousituksesta tuleva melu.

Myyntivihjeitä

Kun olet testannut auton, jossa on kuluneet kiinnityssarjat, ja suorittanut vaihdon, testaa se uudelleen! Näet ja tunnet välittömästi valtavan eron. Se antaa sinulle enemmän varmuutta, kun myyt jousitustyötä seuraavalla kerralla.

KYB tarjoaa täyden valikoiman täydellisiä kiinnityssarjoja, joiden osanumeron etuliite on SM – se tarkoittaa, että kiinnike, laakeri ja kaikki mutterit, pultit ja muut oheistarvikkeet ovat mukana.

Ole huolellinen vertaillessasi eri yritysten kiinnityssarjojen hintaa, sillä monet niistä eivät tarjoa täydellistä sarjaa, mikä vaikuttaa sarjan hintaan.