Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä ja jousitus

Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä tai ESC on sisäänrakennettu elektroninen järjestelmä, joka on lukkiutumattomien jarrujen tekninen laajennus. Sen tehtävänä on vakauttaa ajoneuvo ja estää luisuminen kohdistamalla erityistä jarrupainetta yhteen tai useampaan pyörään tarpeen mukaan.

Sarja ESC-antureita antavat ajoneuvon käyttöolosuhteet yhdelle ajoneuvon ajotietokoneista. Kun tietokone havaitsee, että ajoneuvo on menettämässä hallinnan, kallistuu liian paljon tai kun renkaat alkavat menettää pitoa, se alkaa välittömästi vähentää moottorin nopeutta moottorin hallintajärjestelmän kautta ja käyttää sitten sopivaa yksittäistä jarrua juuri oikeissa suhteissa pitääkseen ajoneuvon hallinnassa.

ESC on ollut markkinoilla vuodesta 1995 lähtien ja vuodesta 2014 lähtien se on ollut pakollinen kaikissa EU:ssa myytävissä uusissa ajoneuvoissa. Noin 80-90 % Euroopan teillä ajavista autoista on nyt varustettu ESC-tekniikalla.

21. vuosisadan turvavyö

Useimmat onnettomuudet, joihin liittyy ajoneuvon hallinnan menetys, tapahtuvat, kun ajoneuvoa ajetaan yli sen pitorajojen, kuten yli- tai aliohjautumisolosuhteissa tai ajettaessa olosuhteisiin nähden liian nopeasti. Tutkimukset osoittavat, että ESC voisi vähentää kuolemaan johtaneita luisto-onnettomuuksia 38 % asti.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että ESC on erittäin tehokas estämään hallinnan menetystä ja kohtalokkaita onnettomuuksia. On arvioitu, että ESC:n käyttöönoton jälkeen Euroopassa on vältytty vähintään 188 500 loukkaantumiseen johtaneelta onnettomuudelta ja yli 6 100 ihmishenkeä on pelastettu. ESC:llä varustetut ajoneuvot vähentävät kuolemaan johtavan hallinnan menetyksen riskiä puoleen ja ajoneuvon kaatumisriskiä 80 % asti. Autoalan asiantuntijat ovat kuvanneet ESC:tä tärkeimmäksi turvallisuuden edistykseksi.

Miten ESC liittyy jousitukseen?

  • ESC:n tehokkuutta rajoittaa renkaiden toimintakyky ja ajoneuvon jousitus. Jos renkailla ei ole pitoa tiehen, ESC ei voi suorittaa tarvittavia korjaustoimenpiteitä.
  • Varaosien (kuten iskunvaimentimien) on palautettava auton käsittelykyky uuden auton tasolle. Jotkut jälkimarkkinaosat (etenkin edulliset / huonolaatuiset osat) eivät ole yhtä tehokkaita kuin alkuperäiset laitteet. Nämä osat vaikuttavat ESC:n suorituskykyyn.

ESC:llä varustetut ajoneuvot, kuten kaikki ajoneuvot, vaativat määräaikaisesti jarrupalojen, iskunvaimentimien ja kierrejousien, renkaiden ja muiden kuluvien osien vaihtoa. Varmista, että valitset varaosat, jotka on suunniteltu palauttamaan ajoneuvon alun perin suunnitellut käsittely- ja hallintaominaisuudet. Alkuperäisen käsittelyn ja hallinnan palauttaminen on ratkaisevan tärkeää ESC:n suorituskyvyn kannalta. Jopa ESC:llä pysähtyminen ja kääntyminen riippuvat silti renkaiden hyvästä pitoa. Renkaiden hyvä pito perustuu hyvin toimiviin iskunvaimentimiin ja jousiin, jotka pitävät renkaan lujasti tien pinnassa. On tärkeää muistaa, että auton ESC on kalibroitu, kun auto oli uusi, joten kuluneet tai huonolaatuiset iskunvaimentimet, jarrut tai renkaat autossa tarkoittavat, että ESC:llä ei välttämättä ole oikeita työkaluja turvallisuuskriittisen toiminnan suorittamiseen oikealla tavalla.

Miksi valita KYB-iskunvaimentimet ESC-ajoneuvoihin?

Kaikki OE-toimittajat, kuten KYB, ovat yhtä mieltä siitä, että kuluneet iskunvaimentimet menettävät tehonsa 80 000 kilometrin (50 000 mailia) jälkeen. Tämä johtuu iskunvaimentimen sisällä olevien venttiilien asteittaisesta väsymisestä. Kyseessä on erittäin vähäinen suorituskyvyn heikkeneminen, usein niin vähäinen, ettei kuljettaja sitä huomaa. Tästä syystä teknikkojen neuvot ovat erittäin tärkeitä, kun on kyse ajoneuvon pitämisestä turvallisimmassa kunnossa eli jarrujen, renkaiden ja jousituksen pitämisestä hyvässä kunnossa.

Huonolaatuiset jälkimarkkinoiden iskunvaimentimet on usein suunniteltu eri tavalla ja ne toimivat eri tavalla kuin OE-iskunvaimentimet. Sellaisten osien kuten sisäisten palautusjousien poistaminen, materiaalien laadun heikkeneminen ja hydraulinesteen laadun heikkeneminen tarkoittavat, että yksikkö ei toimi ESC:n tarvitsemalla tavalla, mikä tekee kaikista lasketuista toimenpiteistä epätarkkoja. KYB-iskunvaimentimet on kalibroitu erityisesti jälkimarkkinoita varten. Ne palauttavat alun perin suunnitellut ESC-ominaisuudet palauttamalla iskunvaimenninyksikön suorituskyvyn, sen lisäksi sisällä olevat venttiilit on viritetty erityisesti ympärillä olevien kiinnikkeiden ja holkkien kulumisen huomioon ottamiseksi, mikä varmistaa, että koko jousitusjärjestelmä toimii yhdessä ja antaa uudenveroisen ajo-ominaisuuden ja palauttaa auton ratkaisevasti ESC:n tarvitsemalle tasolle. Tästä syystä KYB-iskunvaimennin on alan ammattilaisten suosima valinta jopa ajoneuvon valmistajan OE-osan sijasta.