Sfaturi KYB pentru conducerea pe timpul iernii

Condițiile de condus din timpul iernii prezintă multe provocări pentru o mașină. Temperaturile extreme, numărul mare al gropilor, împreună cu sarea sau nisipul folosit pe drumuri în multe țări, toate pun presiuni suplimentare asupra componentelor suspensiei.

Funcția principală a amortizoarelor este de a menține anvelopele vehiculelor în contact cu drumul pentru a putea vira și frâna în siguranță. Amortizoarele lucrează ca o echipă alături de anvelope și frâne și dacă vreunul dintre acești membri ai echipei este uzat, poate avea consecințe grave asupra siguranței. Ploaia, gheața și zăpada au deja un efect negativ asupra distanțelor de oprire, fără a lua în considerare pericolul suplimentar al componentelor uzate, așa că este deosebit de important ca totul să fie în perfectă stare de funcționare în timpul lunilor de iarnă.

KYB recomandă câteva sfaturi de bază pentru a ajuta la conducerea pe timp de iarnă:

Curăță toată zăpada și gheața de pe vehicul:
Asigurați-vă că toată gheața sau zăpada sunt îndepărtate de pe geamuri și de pe faruri. De asemenea, este important să curățați zăpada din partea superioară a vehiculului, deoarece aceasta poate aluneca pe parbriz în timp ce conduceți și vă poate bloca vizibilitatea.

Măriți distanța de oprire:
Condiții de drum alunecos înseamnă că ar trebui să măriți distanța dintre dvs. și mașina din fața dvs. la opt până la zece secunde, oferindu-vă suficient timp pentru a frâna în siguranță, dacă este necesar.

Accelerați, decelerați și manevrați ușor:
Fă-ți timp și asigură-te că accelerezi, decelerezi și manevrezi cu prudență. Dacă vehiculul începe să derape, virați în acea direcţie și nu frânați.

Verificați-vă anvelopele:
Asigurați-vă că anvelopele au o bandă de rulare adecvată și că sunt umflate corespunzător. Verificați că trusa de rezervă/reparație este în stare de funcționare.

Porniți la drum într-o viteză mai mare:
Acest lucru va permite mașinii dvs. să câștige tracțiune și să împiedice roțile să se învârtească atunci când încercați să deplasaţi vehiculul.

Verificați nivelul lichidelor mai des:
Pe măsură ce motorul funcționează mai greu, lichidele se vor epuiza mai repede, așa că păstrați-le completate înainte de orice călătorie lungă.

Conducerea în pantă:
Lăsați mult spațiu între mașini pentru a menține o viteză constantă și pentru a evita oprirea sau schimbarea vitezelor. Utilizați o treaptă de viteză inferioară atunci când conduceți în pantă.

Împachetați elementele esențiale:
În caz de urgență, împachetați spray-ul degivrant, o pătură, niște îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă plus o lanternă.

Majoritatea mașinilor sunt echipate cu control electronic al stabilității (ESC) modern pentru a ajuta vehiculul și șoferul să evite supravirarea periculoasă în condiții de iarnă. ESC poate detecta când mașina se înclină prea mult sau își pierde tracțiunea și poate aplica rapid frânele individuale ale roților pentru a evita orice risc de derapaj. Este important de reținut că, deși majoritatea vehiculelor moderne sunt echipate cu caracteristici de siguranță, cum ar fi ESC, aceste sisteme se bazează pe toate componentele care sunt în stare de funcționare completă. ESC-ul a fost calibrat și proiectat când mașina avea amortizoare noi. Prin urmare, atunci când amortizoarele nu sunt întreținute corect, acest lucru are un efect asupra fiecărui calcul făcut de ESC al vehiculului, deoarece vehiculul nu va reacționa și nu va funcționa în modul așteptat de la acesta. Prin urmare, ESC poate să nu aplice suficiente măsuri preventive pentru a ține mașina sub control. KYB recomandă ca amortizoarele, arcurile elicoidale și kiturile de montare să fie înlocuite după 50.000 mile sau 80.000 km.

Odată ce iarna s-a terminat, pericolul pentru componentele suspensiei rămâne – în special pentru arcuri elicoidale. Impactul cu suprafeţele de drum deteriorate, poate provoca în cele din urmă ciupirea vopselei de protecție, expunând metalul neprotejat. Apoi, arcul este susceptibil de a se rupe, cu atât mai mult în timpul și după lunile de iarnă, în care va fi expus la ploaie, gheață și sare de drum corozivă. Un arc elicoidal care se rupe în timp ce vehiculul conduce poate fi extrem de periculos dacă se dislocă de pe talerul arcului, uneori chiar dăunând anvelopei. KYB recomandă ca, odată terminată iarna, tehnicienii auto să verifice arcurile de pe fiecare vehicul care intră în atelier, pentru a verifica acest tip de avarie.