Interviu Mats Öhman

Mats Öhman este un pilot suedez de rallycross care a suferit o leziune a măduvei spinării lăsându-l paralizat de la talie în jos după ce și-a rupt coloanal vertebrală într-un accident de snowmobile în 1998. A fost un concurent desăvârșit la Snowcross – este de 7 ori campion al Suediei, a câștigat 2 campionate Nordice și a fost campion european. El a concurat de asemenea in motorcross timp de 10 ani.

În ciuda accidentării sale, la trei ani de la accident, a început să participle la curse de mașini și de atunci a concurat la campionatele mondiale și europene de raliu, folosind un vehicul adaptat cu comenzi de mână și braț.

KYB Europe a avut privilegiul de a-l intervieva pe Mats la sfârșitul sezonului 2020, unde mașina pe care o conducea folosea servodirecție electronică KYB și amortizoare KYB.

Descrieți interiorul mașinii, cum funcționează totul?

Mobilitatea mea continuă să se înrăutățească, am în prezent aproximativ 10% mobilitate. Sunt complet paralizat de la axilă în jos, brațele mele sunt foarte puțin mobile, iar degetele nu le simt deloc. Deci totul este controlat cu partea superioară a corpului meu și nu am deloc pedale. Încep cu un buton în gură. În loc de volan, am un buton al volanului pe o pârghie pe care o controlez cu brațul stâng. Controlez restul cu brațul drept. Accelerația este înapoi și frâna este în față. Îmi schimb vitezele cu cotul, viteză superioară în sus și viteză inferioară în jos. Balansând lateral, ambreiajul se așează într-o direcție și frâna de parcare în cealaltă.

Am refăcut cadrul astfel încât să pot intra și ieși din mașină. Deoarece nu am mobilitate în corp, scaunul este, de asemenea, reproiectat. Are părți laterale care mă țin strâns. Apoi, băieții trebuie să strângă foarte tare centura pentru ca eu să stau stabil – întotdeauna am dureri la oasele claviculare după competiție.

Au existat progrese tehnologice în ultimii ani care au îmbunătățit cu adevărat mașina pentru dvs. și pentru nevoile / dorințele dvs.?

Am început cu rallycross în 2001, așa că există într-adevăr atât de multe lucruri frumoase în comparație cu perioada când am început. Schimbătorul de viteze, ambreiajul, modul în care controlez și așa mai departe – nici măcar nu poate fi comparat. Sunt un optimist, așa că putem perfecționa pur și simplu supapele, putem continua să lucrăm la sistemul de pornire și să ducem mașina acolo unde vreau și o vom face cu adevărat bună! Vârsta nu mă avantajează, dar totuși putem face acest lucru. În același timp, dezvoltarea progresează rapid.

Noul Audi S1: Cât de multă muncă a fost nevoie pentru a-l reconstrui? Cât a durat? Care a fost cea mai mare provocare din acest proces?

Din 2001 am construit multe mașini și am petrecut cât mai mult timp posibil în acest sens – am încercat majoritatea lucrurilor. Așa că am un concept terminat de mulți ani și un sistem care funcționează pentru mine. Dar apoi există întotdeauna unele lucrări și mici remedieri. Pentru mine, este incredibil de important ca exact toate pârghiile și monturile să fie exact în locul potrivit – altfel nu voi ajunge și, desigur, nu este posibil să conduc. Deci, este foarte important să obținem locația corectă. Prin urmare, a trecut aproximativ 2,5 luni până când totul a fost la locul său în Audi. Acum sunt aproape să fiu complet mulțumit.

Ceilalți șoferi pot folosi frâna de mână în viraje, în timp ce eu, care nu pot face această manevră, trebuie să iau virajele perfect. Așa că conduc cu totul diferit cu diferențialul meu decât toți ceilalți. La început am avut o mică problemă, dar apoi am făcut o schimbare pe diferențial și l-am setat pentru teren umed – a funcționat bine pentru mine pe uscat.

Cum merge problema cu startul? Arăta mai bine pe măsură ce sezonul a progresat.

Cea mai mare problemă pe care o avem este un sistem avansat de pornire. La începutul sezonului am avut o întârziere în electronică. Încep cu gura și a existat o ușoară întârziere până am dat drumul mașinii, așa că la început m-am gândit „Am devenit atât de bătrân și lent?”. Dar am trecut peste asta și starturile au progresat, chiar dacă nu suntem chiar acolo unde dorim. Starturile sunt incredibil de importante în rallycross, așa că vom reconstrui sistemul de pornire și mai mult pentru anul viitor și vom face tot ce este necesar pentru ca acest lucru să se întâmple.

Ați fost descris ca „cel mai bun coechipier de testare care există”, cu o configurație unică care vă oferă o „percepție uimitoare asupra mașinii” În calitate de expert, care sunt primele dvs. gânduri despre servodirecția electronică KYB la Audi S1?

Deoarece nu am nici un triceps funcţional, controlez cu umărul și brațul superior, antebrațul meu face cel mai mult. Așa că am nevoie să fie ușor, prin urmare am servodirecție dublă. Parțial EPS KYB, dar și servodirecție pe angrenaj de direcție. Avantajul este că pot seta EPS-ul KYB mai precis, făcându-l atât mai ușor, cât și mai greu. Când am avut EPS prea ușor înainte, uneori era aproape ca și când m-am zgâlţâit, deoarece era atât de sensibil, dar acum spre sfârșitul sezonului am putut conduce, astfel încât a devenit puțin mai greu. Capacitatea de a o regla mai precis este foarte bună.

Aceeași întrebare, dar cu privire la amortizoarele KYB?

Era o lume complet diferită când am testat pentru prima dată amortizoarele KYB. Un sentiment complet diferit de a ateriza. După salt chiar m-am gândit „am aterizat cu adevărat?”. Absolut incredibil în comparație cu înainte. Corpul meu nu poate face față impactului foarte bine, deoarece nu am capacitatea de a rezista, cu acestea nu aterizez la fel de prost. A fost o îmbunătaţire foarte bună.

Oferiți-ne o perspectivă asupra importanței de a avea amortizoarele adecvate, pentru a avea un sezon de raliu de succes.

Uau, uau, uau – amortizoarele sunt incredibil de importante! Fără ele, nu contează ce tip de motor aveți pe mașină. Amortizoarele sunt o știință întreagă. Când făceam snowcross, ne-am concentrat foarte mult pe amortizoare. Deci aș spune că am multe cunoștințe în domeniu, dar niciodată nu devii perfect în industria respectivă. Este bine, pentru că există întotdeauna posibilitatea de a continua dezvoltarea lor. Știind cum să se adapteze în funcție de condiţiile meteo, astfel de lucruri sunt atât fascinante, cât și extrem de importante. Am o senzație foarte bună cu aceste amortizoare și cred că mă ajută să duc mașina acolo unde vreau. Sunt recunoscător că am putut folosi piesele KYB, pentru mine a fost un mare plus să pot utiliza produsele lor.

Care ai spune că este punctul culminant al carierei tale?

Am concurat la snowcross din 1977 și rallycross din 2001, așa că am câțiva ani de experiență. La snowmobil, punctele culminante sunt  aur în Campionatul European, Campionatul Nordic și Campionatul Suediei. În rallycross am mai multe medalii la Campionatul Suediei în Supercar și Supernațional. Dețin, de asemenea recordul din Strängnäs din 2010, care se menține și astăzi – este foarte distractiv.

Am primit și Sportspegelpriset la Gala Sportului Suedez 2011 (acesta este un mare premiu în cea mai mare Gală Sportivă din Suedia). De fapt, trebuia să fiu nominalizat la categoria Sportivului Anului în rândul persoanelor cu dizabilități, dar nu am putut, deoarece concurez împotriva persoanelor fără dizabilități.

Aveți planuri pentru 2021?

Nu știm dacă vor fi competiții din cauza Covid, dar ceea ce știu este că vom continua să dezvoltăm mașina, astfel încât aceasta să fie gata. Vom încerca să facem un pas mai departe decât anul trecut, apoi va fi foarte bine. Cel mai mare obiectiv cu 2021 este să obținem mașina adecvată pentru starturi – după care orice se poate întâmpla. Sunt realist și nu voi fi cel mai rapid în Campionatele Europene. Dar aceste mașini sunt foarte bune, așa că ar trebui să poată ajunge în câteva finale.

Ce sfaturi le-ați oferi altor persoane care au suferit accidentări care le modifică viața?

În cazul meu, m-am gândit la două opțiuni: Fie să renunț, fie să fac ce pot cu viața așa cum arată acum. Eu l-am ales pe acesta din urmă. Bineînțeles, nu este ușor când vă confruntați cu accidentări de acest gen. Am fost cu adevărat provocat fizic și la început m-am văzut imobilizat cu îngrijire pe termen lung. Nici măcar nu-mi puteam atinge nasul, nu mă puteam îmbrăca – ce aș putea face în viață? Dar este important să nu renunți. Ziua de mâine vine, indiferent cât de rănit ai fi și cât de deprimat te simti, există întotdeauna ziua de mâine. Nu există nimic care să meargă la fel de repede ca și cum ai pocni din degete, dar devine o viață cu totul nouă și este nevoie de timp pentru a te adapta la ea. Dar este posibil să trăiești cu un handicap.

Pentru mine, nu există o reabilitare mai bună decât rallycross-ul. Mă simt complet sănătos în acea mașină, de parcă totul funcționează în corpul meu. Este un sentiment magic, când ai fost accidentat atât de mult timp cât am fost eu. Când stau acolo în mașină pe linia de plecare din Höljes, de exemplu, și văd 50.000 de oameni în public aplaudând. Acest lucru mă încurajeaza să pot face asta. Puțini sunt la fel de binecuvântați.

Din păcate, în sportul cu motor sunt puțini cei care au un handicap și avem nevoie de mai și am dori să se implice mai mulți.  A trebuit să merg mereu pe drumul meu și nu am avut niciodată pe cineva în aceași situație să întreb și să discut cu el. Ar fi amuzant dacă ar începe mai mulți oameni, astfel încât experiențele pot fi împărtășite. Refac mașini de mulți ani și mi-ar plăcea să ajut dacă cineva mi-ar cere sfaturi.

Întrebări rapide!

Cursa RX preferată …

Strängnäs și Höljes desigur.

Cea mai dificilă cusră RX…

Tierp (Suedia) este teribil de dificilă.

Mașina ta preferată de curse…

Audi S1, bineîntețes.

Eroul tău …

Nu am idoli direcți, dar sunt mulți șoferi care sunt incredibil de buni. De exemplu, legende în MotoGP precum Valentino Rossi sau Stefan Everts în motocross.

Cel mai competitiv concurent …

Pentru mine, este mașina, este cel mai dur adversar pe care l-am avut vreodată.

Ritualuri înainte de cursă?

 Nu, probabil că nu. Pe de altă parte, sunt atent la modul în care vreau lucrurile din jurul meu, dar nu pentru noroc, mai mult pentru ca acesta să meargă fără probleme.

Care este masa ta perfectă înainte de cursă?

Mănânc destul de mult în zilele de concurs. Nu trebuie să fie ceva foarte greu de digerat, deci preferabil paste sau ceva de genul acesta.

După cursă, ce faci pentru a te relaxa și a ieși din „modul curse”?

Întotdeauna am un somn adânc după o competiție pentru că trebuie să trec prin tot ce îmi stă în cap. Este un proces important pentru mine. Analizez toate punctele fierbinți, vizionez videoclipuri din mașină, caut date și așa mai departe. Așadar, doar a doua zi mă pot relaxa cu adevărat, iar apoi sunt întotdeauna complet epuizat.