Amortizoarele hidraulice duble apar pe piața aftermarket

Într-o perioadă în care suspensia activă devine o realitate în autoturisme, iar soluțiile semi-active sunt prezente pe mai multe segmente decât oricând, colaborarea între KYB și Citroën a introdus un nou concept de suspensie bazat pe amortizoare pasive, dar capabile să se apropie de înalta performanta a sistemelor semi-active cu costuri semnificativ mai competitive. A fost dezvoltat și aplicat ca echipare originală pentru Citroën C5 Aircross, care a fost lansat inițial în 2017. Vehiculul a fost nominalizat la premiul Mașina Anului 2019 și a câștigat premiul CarWow Comfort 2019. KYB a primit, de asemenea, un premiu de excelență a furnizorilor de la PSA în urma acestei dezvoltări de mare succes.

Până în prezent, această tehnologie a fost montată doar pe vehicule noi, cu toate acestea, în 2022 va fi disponibilă ca produs aftermarket de la KYB Europe – codurile 3348095 și 3448033. KYB este singura companie care oferă aceste piese pieței aftermarket. În prezent există peste 150.000 de C5 Aircross pe drumurile europene echipate cu amortizoare hidraulice duble.

Cu această tehnologie, cursa totală a amortizoarelor poate fi separată în trei părți distincte pentru care amortizorul va oferi caracteristici diferite. Prima parte corespunde poziției din jurul centrului cursei. În această zonă de lucru, supapa convențională din piston și supapa de bază asigură forțele de amortizare. Părțile a doua și a treia corespund pozițiilor apropiate de sfârșitul cursei de extindere și de compresie, compresia hidraulică și opritoarele de pe cursa de extindere fiind responsabile pentru absorbția suplimentară a energiei.

Această împărțire permite supapelor principale ale amortizoarelor să se concentreze asupra confortului, iar cele două opritoare hidraulice își asumă responsabilitatea atunci când se întâlnesc situații mai solicitante, sporind astfel atât confortul, cât și performanța de manevrabilitate. Pentru a realiza acest lucru eficient, atât opritoarele de pe cursa de extindere, cât și cele de compresie trebuie să fie capabile să asigure o absorbție suficientă de energie și să aibă un răspuns foarte flexibil. Această tehnologie brevetată oferă un nivel de confort fără precedent și ceea ce PSA descrie drept „efect de covor zburător”, deoarece mașina dă impresia că zboară peste denivelări și gropi ale drumului.

Jordan Day, manager de marketing pentru piața aftermarket KYB Europe, explică „a avea această tehnologie disponibilă pentru piața pieselor de schimb este o completare interesantă la gama noastră existentă și va permite șoferilor să se bucure în continuare de confortul premiat pe care îl oferă aceste amortizoare. Este un alt exemplu grozav al modului în care KYB este în fruntea cercetării și dezvoltării suspensiilor OE”.