Un subiect care este frecvent dezbătut între companiile de suspensii și tehnicieni este dacă amortizoarele ar trebui înlocuite dacă nu există daune sau scurgeri evidente. Pentru a oferi acestei discuții un test practic, Matteo Turolla, Manager al departamentului Marketing operațional și tehnic al KYB Italia, a vizitat un atelier din Verona, în nordul Italiei.
În fiecare zi, mașinile noastre ne însoțesc în călătorii, fie că sunt scurte sau lungi. Rotim cheia, pornim motorul, iar kilometru după kilometru ajungem să cunoaștem mașina. Ne adaptăm constant și inconștient stilul de conducere la acele caracteristici care evoluează în timp și, mai ales, se schimbă pe măsură ce anumite componente fundamentale se uzează. Înlocuirea unora dintre aceste componente, totuși, adesea nu este inclusă în programul de întreținere de rutină.
Documentația arată că, chiar și după doar 80.000 km, un amortizor de echipare originală nu mai funcționează așa cum l-a proiectat producătorul auto. Cu acești kilometri parcurși, prin seria de supape delicate din interior a trecut ulei hidraulic de aproximativ 75 de milioane de ori, făcându-le tot mai fragile. Ele nu pot controla fluxul de ulei așa cum făceau când erau noi, compromițând eficiența de amortizare a amortizorului.
Rolul amortizoarelor este de a menține roțile în contact cu suprafața de rulare – chiar și cele mai performante anvelope nu vor garanta accelerație controlabilă, distanțe de frânare reduse și siguranță în viraje decât dacă funcționează împreună cu amortizoare perfect eficiente.
Mașinile
Matteo a lucrat cu doi utilizatori din Verona, Federico și Susanna, doi oameni cu cerințe de conducere total diferite, dar care conduc mașini identice. Susanna este funcționar și conduce zilnic un Smart ForTwo 700cc; a condus puțin sub 100.000 km, așa că era convinsă că suspensia era încă în formă perfectă. Federico deține un atelier. El folosește Smart ForTwo 700cc pentru a face naveta la atelier, a depășit 180.000 km. Știa că mașina nu se comporta ca atunci când era nouă, dar, în opinia lui, amortizoarele aveau încă multe de oferit, deoarece mașina era în stare foarte bună.
Testul
Primul pas a fost ca ambii participanți să conducă mașina celuilalt, având în vedere diferența mare de kilometraj. Apoi amortizoarele, arcurile elicoidale, kiturile de protecție și kiturile de montare ale suspensiei au fost înlocuite pe mașina cu kilometraj mai mare, ambele fiind apoi testate din nou, astfel încât să se poată experimenta imediat noul comportament dinamic al unei mașini cu 180.000 km echipată cu amortizoare noi. În cele din urmă, componentele suspensiei au fost înlocuite și pe cealaltă mașină Smart, urmată de un alt test drive de către ambii participanți.
Rezultatele pentru mașina de 180.000 km
Susanna: Când am testat mașina lui Federico, m-am gândit imediat că nu poate fi identică cu a mea. Pe gropi și denivelări, am avut senzația că ceva era pe cale să cedeze. Când am încercat din nou cu amortizoarele noi, am recunoscut că se comporta mai mult ca mașina mea, dar impresia a fost că acum era mai precisă și mai puțin zgomotoasă decât a mea.
Federico: Eram atât de obișnuit cu această mașină până acum, încât nu mi-am dat seama cât de mult pierduse în precizie și direcție. La frânare, mai ales la viraj, am asociat întotdeauna lipsa de stabilitate cu ampatamentul foarte scurt. Clar, m-am înșelat! Acum este într-adevăr o mașină complet diferită. În condiții de carosabil umed mașina este mult mai previzibilă, observ imediat că intervenția ESP este mult mai redusă și mai puțin invazivă asupra denivelărilor și a pietruișului care se află pe multe suprafețe de drum din această zonă.
Rezultatele pentru mașina de 100.000 km
Susanna: Chiar nu mă așteptam la asta, mașina merge grozav! Nu că ar fi fost rău înainte, dar conducând-o în fiecare zi, cu siguranță nu mi-a permis să fiu obiectivă. Acum pot să spun că diferența se simte, deși amortizoarele pe care le-am înlocuit aveau parcurși „doar” 97.000 km.
Federico: Diferența este evidentă. Acum cele două mașini par într-adevăr identice la condus. Mai precis, mai stabil, mai controlabil. Nu m-aș fi gândit niciodată la o diferență atât de evidentă. De acum înainte le voi sugera clienților mei de la atelier să înlocuiască amortizoarele dacă sunt vechi, chiar dacă vizual sunt încă în regulă. Am clienți cu mașini care au parcurs peste 200.000 km, care nu au înlocuit niciodată amortizoarele, dar evident că nu își dau seama cât de mult s-a deteriorat performanța și controlul vehiculului lor.
Concluzie
Cei doi proprietari de Smart ForTwo care au participat la testul nostru au fost uimiți de ce diferența pe care a făcut-o înlocuirea amortizoarelor, arcurilor elicoidale, kiturilor de montare și protecție pentru vehiculele lor. Ei reprezintă șoferul obișnuit, care își adaptează propriul stil de condus la performanța vehiculului său, fără să-și dea seama că precizia de frânare și direcție s-a deteriorat.
KYB recomandă ca amortizoarele să fie înlocuite după 80.000 km și întotdeauna în perechi de osii.