Hidraulică: este în ADN-ul nostru de 100 de ani

Acum 100 de ani, în noiembrie 1919, a început călătoria KYB. Shiro Kayaba a fost un student talentat, care a obținut un loc la prestigioasa Universitate Waseda din Tokyo, intrând în facultatea de Inginerie și Știință. Cu toate acestea, după un an ajunsese sa fie dezamagit și a ales să aloce mult mai mult timp propriilor sale cercetări. Susținând despre cursurile sale că sunt „lecții obositoare bazate pe o versiune neîntreruptă a trecutului”, Kayaba a declarat „Vreau să lucrez liber pe baza spiritului, inspirației și curiozității cu care m-am născut”. Astfel, Kayaba a părăsit universitatea concentrandu-se complet în propriile sale cercetări.

Deținând deja brevete pentru cercetarea sa independentă, Kayaba și-a asigurat finanțarea de la un om de afaceri important, care ajuta frecvent studenții promițători ai Universității Waseda. Pe 19 noiembrie 1919, tânărul de 21 de ani pe nume Shiro Kayaba a deschis Centrul de cercetare Kayaba cu 30 de cercetători. Predecesorul lui KYB s-a născut și călătoria noastră a început.

Centrul de cercetare și Kayaba însuși au atras rapid atenția marinei japoneze. El a respins propunerile lor de colaborare, preferând să stea la Centrul său până când a avut loc marele cutremur Kanto în 1923. În această tragedie și-au pierdut viața peste 140.000 de oameni. Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 a izbucnit la ora prânzului, în timp ce oamenii găteau și, ca urmare, au izbucnit incendii în toată zona. Centrul de cercetare Kayaba a fost ars din temelii. Kayaba nu a avut altă opțiune decât să lucreze pentru Marina Japoneză, unde cu ajutorul expertizei sale în domeniul hidraulicii a dezvoltat echipamente, de control pentru aterizarea și decolarea de pe portavioane, precum și sisteme hidraulice pentru trenurile de aterizare, pentru a diminua șocul la aterizare.

În martie 1930, Kayaba a fost vizitat de un inginer britanic care venise să soluționeze o dispută, pe care a avut-o cu oficiul japonez de brevete, despre echipamentele de aterizare hidraulice, pe care le proiectase. După ce a văzut designul superior al lui Kayaba, inginerul britanic și-a abandonat planurile proprii și a susținut proiectul lui Kayaba. Comenzile au început sa apară de pe tot globul. Acest lucru, însoțit de o altă invenție Kayaba care permitea avioanelor să decoleze de pe pistele scurte pe teritoriul muntos al Japoniei, i-a adus lui Kayaba suficientă finanțare pentru a se desprinde de Marină și a înființat Kayaba Manufacturing Co. în 1935, compania pe care o cunoaștem astăzi drept KYB.

Spiritul și filozofia lui Shiro Kayaba, alături de cercetările și invențiile sale de pionierat, continuă astăzi în procesul de dezvoltare și fabricație a KYB, 100 de ani mai târziu. KYB este furnizor OE pentru aproximativ 1 din 5 autoturisme din întreaga lume, producând peste 1 milion de amortizoare pe săptămână.

 “Nimic nu este niciodată complet. Abilitatea unică a omenirii de a progresa se bazează pe căutarea continuă a unui nivel tot mai înalt de perfecțiune, care servește ca bază pentru dezvoltarea companiei și a societății umane” – Shiro Kayaba.