Εδώ και 100 χρόνια, τα υδραυλικά συστήματα είναι στο DNA μας

Το ταξίδι της ΚΥΒ ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1919. O Shiro Kayaba ήταν ένας ταλαντούχος μαθητής που έγινε δεκτός στο φημισμένο πανεπιστήμιο Waseda με έδρα το Τόκιο, για να φοιτήσει στο τμήμα Μηχανολογίας και Επιστήμης. Εντούτοις, μέσα σε έναν χρόνο ο Kayaba ένιωσε πως ο πανεπιστημιακός χώρος δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του κι έτσι άρχισε να αφιερώνει όλο και πιο πολύ χρόνο στην προσωπική του έρευνα. Χαρακτηρίζοντας τις σπουδές του ως μία σειρά «βαρετών μαθημάτων που βασίζονται σε μία αυστηρή εκδοχή του παρελθόντος», ο Kayaba δήλωνε: «Θέλω να εργαστώ ελεύθερα, αξιοποιώντας το πνεύμα, την έμπνευση και την περιέργεια που μου είναι έμφυτα». Έτσι, ο Kayaba εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να αφιερωθεί αποκλειστικά στην έρευνά του.

Ύστερα από την κατοχύρωση σειράς εφευρέσεων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μέσα από την ανεξάρτητη έρευνά του, ο Kayaba εξασφάλισε μία χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας από έναν επιφανή επιχειρηματία που δρούσε συχνά ως αρωγός ταλαντούχων φοιτητών του πανεπιστημίου Waseda. Στις 19 Νοεμβρίου 1919, ο ηλικίας μόλις 21 ετών Shiro Kayaba εγκαινίασε το Κέντρο Ερευνών Kayaba, με 30 ερευνητές. Ο πρόδρομος της ΚΥΒ είχε ήδη γεννηθεί και το ταξίδι μας είχε ξεκινήσει.

Το ενδιαφέρον του Ιαπωνικού Ναυτικού, τόσο για το ερευνητικό κέντρο, όσο και για τον ίδιο, τον Kayaba δεν άργησε να φανεί. Ο Kayaba, όμως, απέρριψε τις προσφορές και προτίμησε να παραμείνει ανεξάρτητος, μέχρι τη στιγμή που ο μεγάλος σεισμός του Kanto χτύπησε την Ιαπωνία, το 1923. Ο σεισμός μεγέθους 7,9 ρίχτερ, του οποίου ο τραγικός απολογισμός ανήλθε στους 140.000 νεκρούς, βρήκε τον κόσμο εν μέσω προετοιμασίας του μεσημεριανού γεύματος, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές φωτιές. Το Ερευνητικό Κέντρο Kayaba κάηκε ολοσχερώς, οδηγώντας τον Kayaba στην αποδοχή της πρότασης του Ιαπωνικού Ναυτικού. Εκεί, η τεχνογνωσία του στα υδραυλικά συστήματα τον βοήθησε να αναπτύξει τηλεχειριζόμενο σύστημα για την απογείωση και προσγείωση αεροσκαφών, καθώς και λύσεις για τα συστήματα προσγείωσης που συντέλεσαν στην επίτευξη ομαλότερων προσγειώσεων.

Τον Μάρτιο του 1930, ο Kayaba δέχτηκε την επίσκεψη ενός Βρετανού μηχανικού που ήταν κι ο ίδιος σχεδιαστής ενός υδραυλικού συστήματος προσγείωσης και είχε φτάσει στην Ιαπωνία προκειμένου να διευθετήσει μία διαφωνία με το αρμόδιο γραφείο ευρεσιτεχνιών σχετικά με την εφεύρεσή του. Όταν αντίκρισε τη σαφώς ανώτερη σχεδίαση του συστήματος προσγείωσης του Kayaba, ο Βρετανός μηχανικός εγκατέλειψε τη δική του ιδέα κι οι φήμες για τον Kayaba άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι παραγγελίες κατέφθαναν, πλέον, από παντού. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μία ακόμα εφεύρεσή του μέσω της οποίας κατέστη δυνατή η απογείωση αεροσκαφών από μικρούς αεροδιαδρόμους στις ορεινές περιοχές της Ιαπωνίας, του έδωσε τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από το ναυτικό και να ιδρύσει, το 1935, την Kayaba Manufacturing Co. Πρόκειται για την εταιρεία που σήμερα γνωρίζουμε ως KYB.

Το πνεύμα κι η φιλοσοφία του Shiro Kayaba, καθώς και η αγάπη για την καινοτομία που διαπνέει το σύνολο της έρευνας και των εφευρέσεών του, παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, στη μέθοδο ανάπτυξης προϊόντων, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία της KYB. Η ΚΥΒ είναι προμηθευτής ΟΕ για περίπου 1 στα 5 αυτοκίνητα παγκοσμίως, κατασκευάζοντας πάνω από ένα εκατομμύριο αμορτισέρ την εβδομάδα.

“Τίποτα δεν ολοκληρώνεται ποτέ απολύτως. Η ξεχωριστή ικανότητα του ανθρώπινου είδους να προοδεύει έγκειται στη διαρκή προσπάθειά του να αναζητά ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τελειότητας, που αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη της εταιρείας και της κοινωνίας» – Shiro Kayaba.