Τα βασικά για την ανάρτηση

1 στα 5 αυτοκίνητα που φεύγει από τις γραμμές παραγωγής παγκοσμίως, διαθέτει αμορτισέρ KYB – μπορείτε να βασιστείτε στην KYB για να σας προσφέρει την ίδια, παγκοσμίου κλασης, ποιότητα για τα εξαρτήματα αντικατάστασης.

Η ανάρτηση ενός οχήματος αποτελείται από τρία μέρη, το ελαστικό, το ελατήριο και το αμορτισέρ. Και τα τρία αυτά μέρη πρέπει να βρίσκονται σε καλή λειτουργική κατάσταση για να μπορούν να κρατούν το ελαστικό σε επαφή με τον δρόμο σωστά.

1 μόνο φθαρμένο αμορτισέρ αρκεί για να αυξήσει την απόσταση φρεναρίσματος ενός οχήματος μέχρι και 2 μέτρα – αυτή η απόσταση μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ασφαλές φρενάρισμα και μία επικίνδυνη σύγκρουση.

Πατήστε + και μάθετε περισσότερα για κάθε μέρος

Safety Tips

Κιτ βάσης

Τι κάνουν τα κιτ βάσης;

Τα κιτ βάσης αποτελούν τη σύνδεση μεταξύ του αμαξώματος του αυτοκινήτου και της ανάρτησης. Αποτελούνται από ένα λαστιχένιο στήριγμα για την απορρόφηση τυχόν κρούσεων από τον δρόμο, καθώς και από ένα ρουλεμάν που επιτρέπει στη μονάδα να στρέφεται καθώς στρίβει το τιμόνι. Είναι συνεχώς σε χρήση, καθώς το αυτοκίνητο κινείται, και θα φθαρούν με την πάροδο του χρόνου ακριβώς όπως και κάθε άλλο προϊόν από καουτσούκ. Ως εκ τούτου, πρέπει πάντα να αντικαθίστανται κατά την αντικατάσταση των αμορτισέρ.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν τα κιτ βάσης είναι φθαρμένα;

Αν το αυτοκίνητό σας παρουσιάζει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να ελέγξετε τα κιτ βάσης σε ένα συνεργείο:

> Θόρυβος από το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου στις στροφές

> Κραδασμοί στο τιμόνι

> Kρουστικός θόρυβος κατά την οδήγηση

 

Προστατευτικά Kιτ

Tι κάνουν τα προστατευτικά κιτ;

Ένα προστατευτικό κιτ έχει ένα στοπ και ένα κάλυμμα σκόνης. Το κάλυμμα σκόνης εμποδίζει τη σκόνη και τη βρωμιά να καταστρέψουν την τσιμούχα που θα μπορούσε να προκαλέσει διαρροή λαδιού. Το στοπ λειτουργεί ως μαξιλάρι, προστατεύοντας την ανάρτηση από την επαφή μεταξύ του μεταλλικού σώματος του αμορτισέρ και του κάτω τμήματος του κιτ βάσης όταν είναι πλήρως συμπιεσμένο. Τα προστατευτικά κιτ πρέπει να αντικαθίστανται πάντα κατά την αντικατάσταση των αμορτισέρ.

Πώς μπορώ να δω εάν τα προστατευτικά κιτ είναι φθαρμένα;

Δεδομένου ότι επηρεάζονται πολύ από τις συνθήκες του δρόμου, τα κιτ προστασίας εμφανίζουν συχνά σοβαρές ζημιές, λείπουν ή δεν μπορούν να σταθούν στη σωστή θέση. Αν το αυτοκίνητό σας εμφανίζει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να ελέγξετε τα κιτ βάσης σε ένα συνεργείο:
> Το προστατευτικό κάλυμμα φεύγει

> Είναι εκτεθειμένη η ασημένια ράβδος του εμβόλου

> Ακούγεται θόρυβος όταν περνάτε από μεγάλη λακκούβα

 

 

Ελατήρια

Τι κάνουν τα ελατήρια;

Τα ελατήρια υποστηρίζουν το βάρος του οχήματος και συμπιέζονται για να απορροφούν τυχόν κραδασμούς από την επιφάνεια του δρόμου. Διατηρούν επίσης το σωστό ύψος πορείας του οχήματος. Ως εκ τούτου πρέπει πάντα να αντικαθίστανται σε ζεύγη.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν τα ελατήρια είναι φθαρμένα;

Τα σπειροειδή ελατήρια υφίστανται κόπωση και κάποιες φορές σπάνε. Εάν το αυτοκίνητό σας παρουσιάζει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να το πάτε στο συνεργείο σας για έλεγχο:

Το αυτοκίνητό μου φαίνεται χαμηλότερο στη μία πλευρά – Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι το μέταλλο έχει υποστεί κόπωση και το ελατήριο έχει λυγίσει, πράγμα που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν έχει τη σωστή απόσταση από το έδαφος.

> Το αυτοκίνητό μου έχει καταρρεύσει από τη μία πλευρά – Η πιο πιθανή εξήγηση γι’ αυτό είναι ένα σπασμένο σπειροειδές ελατήριο.

> Το αυτοκίνητο γέρνει προς τη μία πλευρά – και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για σπασμένο ελατήριο

> Το σπειροειδές ελατήριο δεν κάθεται σωστά στη θέση του

Αμορτισέρ

Τι κάνουν τα Αμορτισέρ;

Τα αμορτισέρ πιέζουν τους τροχούς για να βρίσκονται σε επαφή με τον δρόμο, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να στρίβετε και να φρενάρετε με ασφάλεια. Χωρίς αμορτισέρ, το αυτοκίνητό σας περνώντας από μία λακκούβα θα πιέσει τα ελατήρια. Τα ελατήρια θα συνεχίσουν να αναπηδούν μέχρι να εκτονώσουν όλη αυτήν την ενέργεια. Το αμορτισέρ αποσβαίνει αυτήν την ταλάντωση, περιορίζοντάς την αποτελεσματικά και φέρνει το ελατήριο στην αρχική του κατάσταση κρατώντας το αυτοκίνητο σταθερό και με ασφάλεια σε επαφή με τον δρόμο.

Με μόνο ένα φθαρμένο αμορτισέρ, η απόσταση φρεναρίσματος ενός οχηματος που κινείται με περίπου 50 χ.α.ω. μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 2 μέτρα… αυτή η απόσταση είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα ασφαλές φρενάρισμα και μία επικίνδυνη σύγκρουση. Η αντικατάσταση των αμορτισέρ πρέπει να γίνεται πάντα ανά ζεύγη.

Πώς μπορώ να διαπιστώσω εάν τα αμορτισέρ μου είναι φθαρμένα;

Τα αμορτισέρ φθείρονται σταδιακά με τον χρόνο και έτσι μερικές φορές είναι δύσκολο να πει κανείς πότε χρειάζονται αντικατάσταση. Ωστόσο, αν το αυτοκίνητο δείξει κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια, θα πρέπει να το πάτε στο συνεργείο για έναν έλεγχο:

> Βύθιση τη “μούρης” του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα

> Το αυτοκίνητο “τραβάει” προς τη μία πλευρά

> Το αυτοκίνητο δείχνει ασταθές στις στροφές

> Σημάδια τοπικής φθοράς στα ελαστικά

Το αυτοκίνητο εκτρέπεται από πλευρικούς ανέμους

Κραδασμοί στο τιμόνι

> Το αυτοκίνητο αναπηδά στις λακκούβες

> Το αυτοκίνητο δείχνει ασταθές όταν ρυμουλκεί

> Διαρροή λαδιού από το αμορτισέρ

Βρείτε τον διανομέα σας

 

Αναζήτηση διανομέων