Stötdämpartest av Smart

Specialister som sysslar med fjädringssystem diskuterar ofta om man ska byta stötdämpare när de inte har några synliga skador eller läckage. För att verifiera detta i praktiken har Matteo Turolla, Technical & Operational Marketing Support Manager på KYB Italy besökt en verkstad i Verona i norra Italien.
Bilar följer oss dagligen under både korta och långa resor. Vi vrider nyckeln i tändlåset, motorn startar och mil efter mil testar vi vår bils möjligheter. Hela tiden och helt omedvetet anpassar vi vår körstil efter fjädringssystemets egenskaper vars prestanda förändras i takt med att delarna förslits. Byte av vissa fjädringskomponenter ingår dock oftast inte i standardservice och reparationer.

Undersökningarna har visat att en originalstötdämpare inte längre fungerar efter biltillverkarens parametrar och specifikationer efter att bilen gått 80 000 km. Vid denna körsträcka har hydrauloljan flödat ca 75 miljoner gånger genom ventiler som finns monterade inuti stötdämparen och lett till att de gradvis förslitits och begränsat deras korrekta funktion. De kan inte länge kontrollera oljeflödet på samma sätt som de gjorde när de var nya. Detta påverkar negativt driftparametrarna och försämrar stötdämparens dämpningsförmåga.

Stötdämparnas roll är att upprätthålla en permanent kontakt mellan hjulen och vägytan. Även högpresterande däck garanterar ingen kontroll vid acceleration, kort bromssträcka och stabilitet i kurvor när de inte samverkar med funktionsdugliga stötdämpare.

Bilar
I Verona träffade Matteo Federico och Susanna, ägare till två identiska bilar men med helt annorlunda krav vad gäller användningen och körsättet. Susanna arbetar som tjänsteman och kör dagligen en Smart Fortwo 700 cm3 med 100 000 km körsträcka så hon var övertygad om att hennes bil fortfarande var i toppskick. Federico äger en verkstad och kör till jobbet i sin Smart Fortwo 700 cm3 som gått över 180 000 km. Han visste om att bilen inte länge betedde sig som den gjorde när den var ny men i hans uppfattning har stötdämparna fortfarande mycket att erbjuda eftersom bilen har mycket goda köregenskaper.

Testet
I det första provet bytte förarna bilarna och körde dem med hänsyn till den stora skillnaden i körsträckan. Sedan bytte man stötdämpare, fjädrar, skyddssatser och övre monteringssatser i bilen med längre körsträcka. Efter bytet testade båda förarna detta fordon för att med en gång upptäcka skillnaden i köregenskaperna i bilen med 180 000 km körsträcka som utrustades med nya stötdämare från KYB. Slutligen bytte man fjädringskomponenter även i den andra Smarten varefter provkördes bilarna av båda förarna.

Provresultat för bil med 180 000 km körsträcka
Susanna: När jag testade Federicos bil tänkte jag från början att den inte kunde vara identisk med min. I gropar och på ojämnheter hade jag en känsla av att den skulle köra av vägen. När jag provkörde bilen med nya stötdämpare från KYB konstaterade jag att den betedde sig likt min bil men jag kände att den nu är mera stabil och fjädringssystemet fungerar avsevärt tystare än på min bil.
Federico: Jag var så van vid denna bil att jag inte var medveten om hur mycket den förlorat vad gäller körsäkerheten. Vid inbromsning, särskilt i kurvor, skyllde jag den bristande stabiliteten på det korta axelavståndet. Nu vet jag att jag var fel! Nu är det helt annan känsla. Jag föreställer mig hur mycket mer förutsebar bilen blir på våt yta och jag upptäckte med en gång att ESP aktiveras mycket sällan och mindre aggressivt på ojämnheter och gatsten.

Provresultat för bil med 100 000 km körsträcka
Susanna: Jag har verkligen inte förväntat mig det, bilen har gedigna köregenskaper nu! Det är inte så att det var dåligt förut men daglig körning och vana har säkert bidragit till att jag inte var objektiv. Nu känner man definitiv skillnaden trots att de utbytta stötdämparna hade kört ”bara” 97 000 km.
Federico: Skillnaden är uppenbar. Nu verkar båda bilarna verkligen vara identiska när man kör dem. De är mera exakta, mera stabila och mera kontrollbara. Jag skulle aldrig tänka på en så pass självklar skillnad. Från och med nu kommer jag att råda kunderna i mina verkstäder att byta stötdämpare vid en större körsträcka även om de visuellt ser funktionsdugliga ut. Jag har kunder med bilar som kört över 200 000 km och som aldrig bytt stötdämpare. Självklart är de inte medvetna om den försämrade prestandan vilket direkt påverkar kontrollen över fordonet och körsäkerheten.

Slutsatser
Båda ägarna till Smart Fortwo som deltagit i testet var förvånade över vilken skillnad som bytet av stötfångare, fjädrar, övre monteringssatser och skyddssatser medförde i deras fordon. Slutsatserna är mycket signifikanta för en gemene förare som anpassar sin körstil efter fordonets möjligheter utan att vara medveten om att bromsningsprestandan och köregenskaperna försämrats.
KYB rekommenderar att stötdämpare byts efter körning av 80 000 km, alltid parvis på varje axel.