Mer information om monteringssatser för upphängning

Precis som stötdämpare knuffas monteringssatser för upphängning runt tusen gånger varje kilometer, vilket innebär att denna lilla, men väldigt viktiga komponent kommer att ha flyttats runt upp till 75 miljoner gånger över en sträcka på 80 000 kilometer. Tänk vilken negativ påverkan detta kommer att ha på monteringssatsens gummidelar.

Slitna fästen har en ogynnsam effekt på körkontroll och säkerhet. Hur snabbt fästen förslits beror på vilken typ av resor man ger sig ut på, hur man kör och fordonets egenskaper. Tumregeln är dock att om fjäderbenen är slitna, är fästena förmodligen också det. Monteringssatsen för upphängning ska därför bytas ut varje gång fjäderbenen byts ut.

Monteringssatser utgör en gummikudde mellan chassi och upphängning och minskar belastningen av upphängningen genom att absorbera vibrationer. Det finns dessutom ett lager i främre monteringssatser som gör det möjligt att vrida upphängningsstolpen och hjulen med ratten. När det släpps, återgår ratten smidigt till sitt ursprungsläge. Monteringssatser för upphängning kan påverka vinkeln på stötdämparen – om gummidelen är sliten, kan det bidra till en större belastning på monteringssatsen och de intilliggande komponenterna. Slitna lager ger ifrån sig knackande ljud som hörs ännu mer hos hybrid- och elfordon då motorn är väldigt tyst.

Att diagnostisera slitna monteringssatser

Att kontrollera fordon (särskilt dem som har kört över 80 000 km) är oerhört viktigt vid diagnostisering av olika fel i upphängningen, däribland monteringssatsen. På så sätt kan man komma på det klara med var problemet ligger. Hitta en kort sträcka nära din verkstad som uppfyller följande krav:

• Ojämn vägyta/fartgupp (det är viktigt med påfrestande körförhållanden)
• Lyssna efter oljud, kontrollera om ratten vibrerar och se efter för andra avvikelser.
• Vrid ratten och släpp taget – återgår den till sitt ursprungsläge?
• Välj en lugn sträcka nära din verkstad där du kan provköra flera gånger.
• Leta gärna efter en 3 minuters sträcka på 1,5 kilometer med en fartgupp och en plats där du kan bromsa, accelerera snabbt och svänga säkert. Du behöver inte köra snabbare än 50 km/h.

Tillbaka i verkstaden får andra fel åtgärdas, t.ex. för stort spel i andra upphängningskomponenter såsom kulleder och bussningar.

Tips för visuell kontroll

Brutna / spruckna metall- eller gummileder: orsaken kan ha varit aggressiv körning eller vägförhållanden som gropar eller ojämn yta. Detta kan resultera i kraftiga vibrationer som överförs till fordonets styrningssystem och chauffören, mindre körkomfort, ökad trötthet, ändrade dämpningsparametrar hos upphängningen, ökat slitage av upphängningen och tillhörande komponenter.

Lager som har fastnat: orsaken kan ha varit felaktigt montage där fordonets hela vikt inte har använts vid åtdragning av muttrar till erforderligt vridmoment. Detta kan resultera i ökade vibrationer som överförs till fordonets styrningssystem och chauffören, ökat rattmotstånd, att ratten inte återgår till sitt ursprungsläge efter att ha släppts och att det kommer buller från upphängningen.

Deformation / lossning av den övre monteringssatsens stödlager: orsaken kan ha varit för stor axelbelastning, aggressiv körning eller vägförhållanden som gropar eller ojämna ytor. Det kan resultera i kraftiga vibrationer som överförs till fordonets styrningssystem och chauffören, ändrade dämpningsparametrar hos upphängningen och buller från upphängningen.

Säljtips

När du har provkört en bil med slitna monteringssatser och bytt ut dessa, provkör den igen! Du kommer att märka en stor skillnad direkt. Det kommer att ge dig mer självsäkerhet nästa gång du säljer en upphängningssats.

KYB har ett brett sortiment av kompletta monteringssatser. Komponentnummer föregås av beteckningen SM som betyder att monteringssatsen, lager, alla muttrar, skruvar och andra tillhörande delar ingår.

Ha detta i åtanke när du jämför priset på monteringssatser från andra företag. Många av dessa inkluderar inte alla komponenter, vilket ju kommer att påverka priset.