KYB presenterar Systemet för Smart Dämpningskontroll (IDC)

Systemet för Smart Dämpningskontroll för fjädringssystem är KYB:s innovativa teknologi som används i vissa premiumbilar. I Europa används det av PSA-gruppen i bilen av märket DS7 som heter „DS Active Scan Suspension”. Peugeot 508 och den nya DS9 (som släpps på marknaden 2021) kommer också att utrustas med IDC. I Japan används systemet i sådana bilar som Lexus LS och LC samt Toyota Crown och Avalon.

Den smarta teknologin använder en s.k. monokamera placerad bakom vindrutan. Kameran scannar och analyserar vägens profil och skickar därefter informationen till IDC:s centrala elektroniska styrenhet. Systemet samarbetar med fyra höjdsensorer och tre accelerometrar som mäter fordonets reaktioner, inklusive hastighet, bromsning och svängvinkel.

Enheten beräknar kontinuerligt optimala inställningar för stötdämparen för att eliminera eventuella felaktigheter, vilket bidrar till ökad komfort och smidigare körning. Detta beror på att varje stötdämpare har en elektromagnetisk ventil som reglerar det inre trycket mellan den övre och nedre kammaren och säkerställer individuell kontroll av kompression samt studsning på alla fyra hjul.

Undersökningar har visat att detta bidrar till särskilt märkbara förbättringar hos dem som sitter i baksätet eftersom scanningssystemet reducerar vibrationer som uppstår vid körning på ojämnt underlag. Detta innebär högre körkomfort och säkerhet. Smidig körning innebär även att alla fyra hjul har bättre kontakt med underlaget, vilket i sin tur bidrar till ökad kör- och bromsningssäkerhet.Högre komfort påverkar utan tvekan chaufförens uppfattningsförmåga och energi under körningen.

Juan Carlos Diez, verkställande direktör vid KYB Europe Aftermarket, förklarar: ”Detta unika system är ett ytterligare exempel på teknologiskt framsteg i världsklass. Det är framtaget av KYB:s forsknings- och utvecklingsspecialister i Europa och på huvudkontoret i Japan.”