KYB levererar stötdämpare till vätedriven Toyota Mirai

Den nya andra generationens Toyota Mirai som är ett fordon som drivs med vätebränsleceller (FCEV) använder KYBs stötdämpare som originalutrustning.

Den fösta generationen av Mirai lanserades på marknaden år 2014. FCEV är fordon som drivs av väte och utgör den bästa lösningen vad gäller miljön eftersom de erbjuder en stor räckvidd (upp till 502 km för Mirai) och kort tankningstid vid noll utsläpp. Mirai är ett japanskt ord som betyder framtid. Toyota började utveckla bränsleceller i Japan redan i början av 1990-talet och tog fram en serie sådana fordon som sedan testades på väg på en sträcka på över 1 600 000 km.

För att få bättre köregenskaper, en lämplig stabilisering i kurvor samt en hög komfort- och säkerhetsnivå under färden har man använt ett nytt fjädringssystem. Mirai har en fjädringsupphängning uppifrån fram samt nere i bakaxeln. Man har också ökat styvheten fram och bak för att motverka för stora sidorörelser av karosseriet. Rätt trimmat fjädringssystem förbättrar stabiliteten och ger ett stort nöje under körning. Fordonet är utrustat med nya stötdämpare från KYB i fram- och bakaxeln som säkerställer gedigna köregenskaper samt en högre komfort- och säkerhetsnivå vid varje minsta reaktion på förarens rörelser.

Trots höga tillverkningskostnader av vätgasbilar har Toyota sålt över 10 000 exemplar av första generationens Mirai och tänker utöka tillverkningen upp till 30 000 för den nya modellen. Toyota har sänkt ner tillverkningskostnaden av bränslecellssystemet med 95% jämfört med föregångaren genom att använda mindre, lättare, effektivare och billigare att producera beståndsdelar.

”Med hänsyn till att EU ska införa 30 miljoner utsläppsfria bilar t.o.m. år 2030 och klimatneutralitet t.o.m. år 2050 förbinder sig KYB att samarbeta med biltillverkarna för att tillhandahålla fjädringssystem i världsklass till deras miljövänliga projekt” – sammanfattade Jordan Day, KYB Europes Marknadschef.