KYB genomför forskning om automatiserad körning

KYB:s forsknings- och utvecklingsingenjörer har arbetat med utvecklingen av en integrerad stötdämpare/servostyrningssystem som stödjer automatiserad körning bekvämt och säkert.

Det integrerade styrsystemet uppnår avancerad fordonsrörelsekontroll genom att länka samman stötdämparna och servostyrningen. Tekniken som har utvecklats dämpar svängning (rotationsrörelse i svängriktningen).

Den använder information om körvägen hämtad från kartinformation, tillsammans med annan information som samlats in under automatiserad körning, för att förutsäga fordonets framtida rörelser och vibrationer, och styr sedan servostyrningen för att uppnå optimal körning utan att svaja. Dessutom, även när fordonet kör över ojämna vägytor (steg, gupp, små sänkningar etc.), används stötdämparens vibrationer för att förutsäga fordonets svajning i förväg, och servostyrningen kontrolleras för att motverka svajningen .

Det förväntas ge en 50% minskning av svajningen som uppstår när ett hjul kör över ett steg på flera centimeter, vilket leder till en minskning av bilolyckor orsakade av svajning och överstyrning som följd.

Effektiviteten av detta system har bekräftats genom att installera det i ett testfordon, kört vid det toppmoderna KYB-utvecklingsexperimentcentret i Japan, och utvecklingen fortsätter med design och verifiering av dess tillämpning på produkter.

Jordan Day, marknadschef för KYB Europe, förklarar ”automatiserad körning är ett enormt område av forskning och utveckling inom bilindustrin och KYB:s ingenjörer i världsklass ligger i framkant när det gäller att utveckla den roll som styr- och fjädringskomponenter kan spela för att säkerställa nästa steg i körtekniken är så säker som möjligt”.