KYB delar med sig av sina vinterkörningstips

Vinterkörförhållanden innebär flera utmaningar för en bil. En ökning av antalet potthål på vägarna som tillsammans med extrema temperaturer och användningen av salt och grus på vägar runt om i världen, sätter ytterligare press på bilens fjädringskomponenter.

Stötdämparnas främsta funktion är att hålla fordonets däck i en fast i kontakt med vägen för en säker styrning och bromsning. De samarbetar precis som ett lag tillsammans med däcken och bromsarna och när någon av dessa lagmedlemmar har slitit ut sig då kan det leda till allvarliga säkerhetskonsekvenser. Regn, is och snö har en negativ inverkan på stoppsträckan förutom slitna komponenter som utgör en ytterligare fara. Det är därför extra viktigt att allt är i fullt driftskick under vintermånaderna.

KYB rekommenderar några grundläggande tips som kan hjälpa vid vinterkörning:

Rensa ditt fordon från allt snö och is:
Se till att all is eller snö rensas från bilfönstren och från strålkastarna. Det är också viktigt att röja snö från fordonets topp eftersom snön kan glida upp på vindrutan under körning och blockera din sikt.

Öka din stoppsträcka:
Hala körförhållanden innebär att du bör öka avståndet mellan dig och bilen framför dig till åtta till tio sekunder, vilket ger dig tillräckligt med tid för att bromsa säkert om det behövs.

Accelerera, bromsa och manövrera på ett försiktigt sätt:
Ta dig tid och se till att du accelererar, bromsar och manövrerar försiktigt. Om ditt fordon skulle börja sladda då ska du styra den och du ska inte bromsa.

Kontrollera dina däck:
Se till att dina däck har tillräckligt med slitbana och att de är pumpade på ett korrekt sätt. Kontrollera att reserv-/reparationssatsen fungerar.

Kör iväg med en högre växel:
Detta gör att din bil får grepp och förhindrar att dina hjul snurrar när du försöker att flytta ditt fordon.

Kontrollera dina vätskenivåer oftare:
Eftersom din motor arbetar hårdare kommer vätskorna att ta slut snabbare. Därför ska man hålla dem påfyllda innan man påbörjar en längre resa.

Körning på kuperad terräng:
Lämna gott om utrymme mellan bilarna för att hålla en konstant hastighet och undvik att stanna bilen eller att växla. Använd en låg växel när du kör nedför.

Packa de mest nödvändiga sakerna:
I händelse av en nödsituation ska du packa avisningsmedel, en filt, lite vinterkläder och skor samt en ficklampa.

De flesta bilar är utrustade med modern elektronisk stabilitetskontroll (ESC) för att hjälpa fordonet och föraren att undvika farlig överstyrning under vinterförhållanden. ESC kan känna av när bilen lutar för långt eller tappar greppet och kan snabbt använda individuella hjulbromsar för att undvika risk för sladd som är utom kontroll. Det är viktigt att komma ihåg att även om de flesta moderna fordon är utrustade med säkerhetsfunktioner som ESC, är dessa system baserade på att samtliga komponenter är i fullt fungerande skick. ESC:n kalibrerades och designades när bilen erhöll nya stötdämpare. När stötdämparna inte underhålls på ett korrekt sätt så har detta därför en effekt på varje enskild beräkning som görs av fordonets ESC. Det leder till att fordonet inte kommer att reagera och prestera på ett sätt som förväntas av det. ESC kanske därför inte tillämpar tillräckligt med förebyggande åtgärder för att hålla bilen under kontroll. KYB rekommenderar att stötdämpare, spiralfjädrar och monteringssatser byts ut efter 50 000 mil eller 80 000 km.

När vintern väl är över kvarstår faran för fjädringskomponenter speciellt för spiralfjädrar. Påverkan från lösa vägytor kan så småningom göra att den skyddande färgen spricker vilket exponerar den rena metallen. Fjädringen är då känslig för att brytas i ännu högre grad under och efter vintermånaderna då den kommer ha utsatts för regn, is och frätande vägsalt. En spiralfjäder som går sönder medan ett fordon kör kan vara extremt farlig om den lossnar från fjädersätet och kan ibland skada däcket. KYB rekommenderar att tekniker bör kontrollera fjädrarna på varje fordon som kommer till verkstaden när vintern är över för att se efter denna typ av skador.