KYB Actimatic Damper System till motorcyklar

KYB Corporation startar produktionen av en innovativ lösning som utgörs av KYB Actimatic Damper System (KADS).

KADS är ett elektroniskt styrt halvaktivt fjädringssystem avsett för motorcyklar som integrerar regleringstekniken av dämpningskraften med hydraultekniken.

Det implementerar ett originellt koncept ”Ground-Hook” (”jordkrok”) som tagits fram av KYBs ingenjörer och som ger föraren intrycket av att däcket är ”jordat” i vägen och ger en bättre säkerhetskänsla. Detta stödjer föraren färdigheter och bidrar till en maximal stabilitet och kontroll under motorcykelns framförande.

KADS-systemet ska monteras i den nyaste versionen av motorcykeln Yamaha Tracer 9 GT vilket säkerställer både sportprestanda och bekväm körning. Den helt elektroniskt justerade fram- och bakfjädringen styrs med en sexaxlig enhet för tröghetsmätning (IMU) och motorns styrenhet (ECU). Fjädringsstyrenheten (SCU) beräknar optimala inställningar för fjädringens dämpningskraft som odelbart justeras med hjälp av en speciell elektromagnetisk ventil för att säkerställa ett smidigt och säkert framförande av motorcykeln, oavsett belastning eller körförhållanden. Läget ställs in med hjälp av ett gränssnitt i TFT-displayen.

Fjädringssystemet genererar en konstant dämpningskraft även när stötdämparens kolv rör sig saktare. Detta bidrar till en lämplig motorcykelinställning vid start från plats samt stabiliserar chassits inställning vid acceleration, inbromsning och i kurvor. Det elektroniskt styrda systemet kontrollerar dämpningen av framgaffelns retur och kompression samt returdämpningen i den bakre stötdämparen.  Detta högavancerade fjädringssystem genererar ett betydligt bredare dämpningskraftsområde än konventionell lösning och kan reagera direkt på förändrande vägförhållanden för att uppnå optimala köregenskaper.

KYB är inte bara de mest kända fjädringssystem i Europa utan KYB är även en världsledande leverantör av fjädringssystem till motorcyklar, inkl. bakre stötdämpare och framgafflar.