Intervju med Mats Öhman

Mats Öhman är en svensk rallycrossförare som fick en skada på ryggraden och blev förlamad från midjan och neråt till följd av en skoterolycka i 1998. Han var en fantastisk förare i skotercross – han var Sverigemästare sju gånger, vann 2 Nordiska mästerskap och var Europamästare. I 10 år startade han även som motocrossförare.

Även om han skadades började han tävla igen tre år efter olyckan och sedan dess har han deltagit i världsmästerskap och Europamästerskap i rallycross med hjälp av en speciellt anpassad bil.

Vi på KYB Europe hade möjlighet att intervjua Mats vid slutet av säsongen 2020 när hans bil var utrustad med en KYB:s elektroniska servostyrning och stötdämpare.

Beskriv din bils interiör, hur fungerar allt detta?

Min rörelseförmåga är fortfarande dålig, jag tror att den är ca. 10 % nu. Jag är helt förlamad från armhålan och nedåt, jag har lite känsel och rörlighet i armarna men ingenting i fingrarna, tyvärr. Allt kontrollerar jag alltså med överdelen av kroppen och därför har jag inga pedaler alls. Jag startar med en knapp i munnen. Istället för ratten har jag en speciell knopp på en spak som jag manövrerar med den vänstra armen. Resten kontrollerar jag med den högra handen. Gasen är framåt och bromsen är bakåt. Jag växlar med en armbåge genom att föra den upp och ner. Genom att vagga från sida till sida kan jag använda kopplingen på den ena sidan och parkeringsbromsen – på den andra.

Vi ändrade ramen så att jag kunde stiga i och ur bilen själv. Eftersom min kropp är förlamad har även bilsätet designats om. Det har sidostöd som håller mig stadigt och gör att jag är styvare. Sedan måste grabbarna spänna fast säkerhetsbältet riktigt hårt så att jag kan sitta stabilt – efter tävling har jag alltid ont i nyckelbenet.

Har några innovativa lösningar som verkligen förbättrat bilen för dig och dina behov införts under de senaste åren?

Jag började från rallycross i 2001 så jag kan säga att det verkligen finns många kula saker nu jämfört med tiden när jag började. Växlingssystemet, kopplingen som jag kan styra och så vidare – det går inte att jämföras. Jag är optimist så nu kan vi fokusera på att reglera ventiler, fortsätta jobbet med startsystemet och anpassa bilen efter det som jag planerat och jag tror att vi kommer att verkligen göra det bra! Jag är inte så ung längre men det är inget hinder. Utvecklingen går mycket snabbt.

Ny Audi S1: hur mycket jobb behövdes för att bilda om den? Hur mycket tid tog det? Vad var den största utmaningen i processen?

Från 2001 har jag byggt många bilar och utnyttjat så mycket tid som jag kunnat – jag har försökt nästan allt. I många år nu har jag haft ett färdigt koncept och system som fungerar som jag vill. Men det finns alltid konstruktioner som behöver små förbättringar. För mig är det otroligt viktigt att alla spakar och fästen är precis där de ska vara, annars kommer jag inte att nå dem och följaktligen kommer jag inte att kunna köra då. Därför är det otroligt viktigt att vi hittar en rätt plats för att montera dessa. Det tog nästan 2,5 månader innan allt var på plats i Audi. Nu är jag nästan helt nöjd.

De andra förarna kan använda handbromsen när de svänger men jag kan inte göra det, jag måste köra i kurvor perfekt. Med min differentialväxel kör jag därför helt annorlunda än alla andra. I början hade jag ett litet problem men vi ändrade sedan differentialväxeln och ställde den in på vått underlag, vilket fungerar för mig även på torrt underlag.

Vad är problemet vid start? Under säsongens gång såg det mycket bättre ut.

Starter är det största problemet som vi har nu. Det behövs ett avancerat startsystem för att starta. I början av säsongen var elektroniken inte färdig. Jag startade med munnen och det var en liten försening så jag undrade i början: ”Har jag redan blivit så gammal och långsam?”. Vi övade detta och förbättrade starter även om det fortfarande inte är det som vi strävar efter. I rallycross är starter otroligt viktiga så nästa år ska vi bygga om vårt startsystem lite extra och vi ska göra allt möjligt för att förbättra det.

Vad är dina första tankar om KYB:s elektroniska servostyrning i din Audi S1?

Eftersom mina muskler inte fungerar korrekt kontrollerar jag allt med min axel och arm men det är underarmen som är bäst. Jag behöver alltså ha det enkelt och därför har jag dubbel servostyrning. Det är KYB:s EPS som ansvarar för detta men jag har även en servostyrning direkt i styrtransmissionen. Fördelen med denna lösning är att jag kan ställa in KYB:s EPS mer exakt, vilket gör att båda systemen fungerar lättare eller hårdare. När jag hade EPS som fungerade för lätt tidigare kändes det som om den nästan vacklade för att den var mycket känslig men nu, vid slutet av säsongen, var den inställd så att den fungerade lite hårdare. Den mer exakta justeringsmöjligheten är mycket viktig för mig.

Samma fråga men om KYB:s stötdämpare?

Det var en hel annan värld när jag testade KYB:s stötdämpare första gången – en helt annorlunda känsla vid landning, efter hoppet tänkte jag även ”har jag verkligen landat?”. Helt otroligt jämfört med de tidigare lösningarna. Min kropp klarar inte stötar så bra för att jag inte kan göra motstånd men med KYB:s stötdämpare landar jag utan problem. Det var en mycket bra förändring.

Berätta för oss, hur viktig korrekt inställning av stötdämpare är för att nå framgång i rallycross?

Wow! Stötdämpare är otrolig viktiga! Utan dem spelar det ingen roll vilken motor du har i bilen. Stötdämpare är en hel vetenskap. När jag tävlade i skotercross fokuserade vi mycket på stötdämparna. Jag skulle alltså säga att jag har en stor erfarenhet i ämnet men man kan aldrig veta allt eller vara perfekt. När du vet hur att anpassa bilen efter underlag och väder är dessa saker både fascinerande och otroligt viktiga. Det känns mycket bra att köra med dessa stötdämpare och jag tycker att de hjälper mig att köra bilen dit jag vill. Jag är tacksam att jag kunde använda KYB:s delar, det var en stor motivation till körning för mig.

Vad är den största händelsen i din karriär enligt dig?

Jag tävlade i skotercross från 1977 och i rallycross från 2001 så jag har några års erfarenhet. De viktigaste skotercrossevenemangen är Europamästerskap, Nordiska mästerskap och Svenska mästerskap. I rallycross vann jag några medaljer i Svenska mästerskap Supercar och Supernational. Jag hade också framgångar i Strängnäs i 2010 som fortfarande är aktuella.

Jag fick även Sportspegelpriset på Svenska Idrottsgalan i 2011 (det är ett viktigt pris på den största svenska idrottsgalan). Jag skulle ha nominerats till Årets idrottare med funktionshinder men jag kunde inte för jag har tävlat mot personer utan funktionshinder.

Har du redan planer för 2021?

Vi är inte säkra om tävlingar kommer att äga rum pga. covid-19-pandemin men jag vet att vi ska utveckla bilen vidare så att den är färdig för tävlingar. Vi ska försöka att gå ett steg vidare jämfört med förra året och det kommer säkert att vara bra då. Det viktigaste målet för 2021 är att förbereda bilen för tävlingar på ett lämpligt sätt – då kan allt hända. Jag är realist och jag vet att jag inte kommer att vara snabbast i EM men dessa bilar är riktigt bra så jag tror att de kommer att kvalificera sig till vissa finaler.

Vad har du för råd för de som fick skador som förändrade deras liv?

Jag funderade på två alternativ för mig: att lägga mig ner eller göra något med mitt liv så att det ser ut som nu. Jag valde det andra. Det är förstås inte lätt när du är direkt efter olyckan. Jag hade ett allvarligt fysiskt funktionshinder och i början trodde jag att jag bara skulle ligga i sängen och behöva en mångårig och permanent vård. Jag kunde inte vidröra näsan, inte heller klä på mig – vad kunde jag göra i livet? Men det är viktigt att inte ge upp. Imorgon kommer en ny dag, oavsett i vilket skick du är och vilken inställning du har, morgondagen kommer alltid. Ingenting går lika snabbt som att knäppa med fingrarna men så ser ditt nya liv ut och du behöver tid för att bli van vid det. Det går att leva med funktionshinder.

För mig är rallycross den bästa rehabiliteringen. I bilen känner jag mig som en helt frisk människa, som om allt i min kropp fungerar igen. Det är en magisk känsla när du har varit funktionshindrad så länge som jag. Till exempel när jag sitter i bilen på startlinjen i Höljes och ser 50 000 människor som hurrar i publiken. Då blir jag medveten vad jag upplever, att jag kan göra det. Det finns få som upplever en sådan lycka.

Det finns tyvärr få förare med funktionshinder i motorsporten så vi behöver fler. Jag fick alltid följa min egen väg och jag hade aldrig någon som var i en liknande situation och som jag kunde prata med. Det skulle vara kul om flera funktionshindrade som man kan dela med sig av sina erfarenheter började tävla. Jag har byggt om bilar i många år och jag kan gärna hjälpa var och en som ber mig om tips.

En serie av korta frågor och svar:

Din favoritbana för rallycross…

Strängnäs förstås, i Höljes.

Den svåraste rallycrossbanan…

Tierp (Sverige) är mycket hård.

Din favoritbil för rallycross…

Min Audi S1 förstås

Din idol…

Jag har inte någon exakt idol men det finns många förare som är fantastiska. Sådana legender som Valentino Rossi för MotoGP eller Stefan Everts för motocross.

Den största konkurrenten…

För mig sitter han i min bil, det är den svåraste motståndaren som jag har någonsin haft.

Har ni några ritualer före racing?

Nej, det tror jag inte. Å andra sidan vill jag att allt är bra förberett men inte därför att jag tror att det ger lycka utan mer för att jag vill att allt går bra, utan problem.

Vad är din favoritmat före racing?

På tävlingsdagen äter jag ganska mycket. Ingenting tungt, pasta eller något sånt är bäst.

Vad gör du efter en racing för att koppla av och gå ut ur detta ”racingläge”?

Efter en tävling har jag det svårt att somna in för jag måste få allt klart i huvudet. Det är en viktig process för mig. Jag analyserar alla varv, tittar på filmen från bilen, går igenom uppgifterna osv. Det är först nästa dag när jag kan koppla av och jag är verkligen utmattad efteråt.