Glöm inte fjädrarna!

Chassifjädrar spelar en mycket viktig roll i bilchassin. De upprätthåller fordonets vikt och mildrar vibrationer som uppstår när bilen kör på ojämnt underlag. Stötdämpare begränsar okontrollerade vibrationer av chassifjädrar och är tillsammans med dem ansvariga för att hålla hjulen i kontakt med vägytan.

Man bör komma ihåg att chassifjädrarnas tekniska skick påverkar livslängden på stötdämpare och andra delar i fjädringssystemet och ansvarar för säkerheten och komforten på körningen.

Vintertiden är en utmaning för fjädrar

Vintern är en tuff period inte bara för förare utan även för fordon. Salt som används på vägarna har en mycket förstörande effekt både på vägbanan och många delar av bilen. Sand och vägsalt kommer mellan alla rörliga delar, vilket orsakar deras påskyndande slitage. Även många defekter i asfalten som uppstår, så kallade genombrott, utgör ett stort problem för förarna och orsakar ofta skador på fjädrar och andra fjädringskomponenter.

Det är viktigt att bilverkstäder kontrollerar fjädringskomponenterna med hänsyn till typiska ”vinterskador”.

En lämplig tidpunkt för att kontrollera det tekniska tillståndet på fjädringssystemet är däckbyte, besiktning

eller andra reparationsåtgärder.

Bilmekaniker spelar den viktigaste rollen i denna process.  En professionell bilverkstad bör alltid informera kunden om eventuella diagnostiserade fel på bilen och om kunden beslutar om att inte följa rekommendationerna om byte, bör verkstaden informera om effekterna av sådana skador.

Vad ska man leta efter under visuell bedömning? Vad är typiska skador på chassifjädrar?

1. Sprickor

Kontrollera yttre fjädervarv

Sprickor uppstår oftast i yttre fjädervarv.  Yttre fjädervarv är placerade i respektive säten, gummiunderlag eller stödskivor där en blandning av vatten, sand, salt och andra föroreningar ofta samlas.

På många fordon utrustade med McPherson fjädringssystem kan det hända att nedre fjädervarv är helt täckta med stödskivornas bockade kanter, vilket hindrar visuell bedömning.

Fjädervarv skärs rakt under produktionsprocessen så en ojämn, taggad avslutning kan indikera skador på fjädern.

Jämförelse av markhöjder

Fjäderbrott eller permanent deformation kan upptäckas genom att jämföra avståndet mellan fjädringskomponenterna och marken på båda sidor av fordonet.  Denna mätning kan utföras endast när bilen står på en jämn yta.

2)  Korrosion

Kontrollera fjädrarnas rostskyddssystem

Om lacken som fjädern är belagd med i produktionsprocessen skadas, uppstår snabbt korrosion på ytan. De försvagar materialet och leder till förlust av den erforderliga fjäderstyvheten och i extrema fall till fjäderbrott. Skador på rostskyddssystemet kan vara ett resultat av monteringsfel eller den förstörande verkan av föroreningar som: sand, små stenar, vägsalt, snö.

3)  Markavstånd

Extremt ökad fordonsvikt

Långvarig körning med tung belastning påverkar fjädrarnas prestandaegenskaper och form. Överdriven axellast eller överskridning av fordonets tillåtna totalvikt leder till att fjädervarv komprimeras under användning. Detta kan leda till en minskning av fordonets markavstånd och i slutändan till fjäderbrott. Man bör också komma ihåg att ökning eller minskning av bilens markavstånd kan vara resultatet av en felaktig position av fjädern i förhållande till stötdämparen

[monteringsfel]

, användning av monteringselement som inte rekommenderas av tillverkaren, felaktig identifiering och val av delar.

4)  Deformation

Montaget ej utfört enligt reparationstekniken

Som ett resultat av monteringsfel kan fjädern vara felaktigt placerad i förhållande till den övre stötdämpardelen och den nedre stödskivan. Resultatet av en sådan åtgärd kan exempelvis leda till gnuggning av fjädern mot hjulhuset, knackande ljud av olika slag, andra metalliska och gnisslande ljud. 

Felaktigt monteringsläge på chassifjäder (t.ex. montage upp och ner) kan leda till fjäderbrott, okontrollerad förskjutning i stödskivan och direkta skador på stötdämparen.

KYB rekommenderar att man regelbundet kontrollerar fjädringskomponenter och åtgärdar eventuella skador i rätt tid med tanke på bilsäkerhet.