Fokus På Avancerad Tillverkning Av Fjädringskomponenter I Europa

KYB:s fabrik Advanced Manufacturing Spain (KAMS) är den nyaste fabriken för KYB:s stötdämpare som har byggts för att tillverka innovativa och tekniskt avancerade stötdämpare för att täcka behov av OE och reservdelsmarknaden.

KAMS har sitt säte i Los Arcos, nära Pamplona. Investeringens kostnad på över 20 mn euro godkändes i juni 2008 och de första testerna av produktionslinjen började man i augusti 2009. Full produktion startade fyra månader senare tillsammans med det första OE-projektet mellan KYB och BMW – en leverans av främre och bakre stötdämpare för den nya 5-serien. Några månader senare flyttades leveranser för PSA och Audi dit från KYB:s andra spansk fabrik – KYBSE.

Fabriken har 6 linjer och en produktionskapacitet på 1,45 mn stötdämpare per år. KAMS har 184 anställda, varav 145 arbetar på produktionslinjerna.

Det första du märker i KAMS produktionsområde är en otrolig renhet jämfört med ett vanligt produktionsområde. Teamet jobbar hårt för att bibehålla optimala förhållanden för denna nivå av specialiserad produktion, det omfattar ständiga revisioner av processer och produkter samt kontroller av renhet på hög nivå (5S) varannan vecka.

Tillverkningsprocessen är högt automatiserad – operatörerna börjar arbetet med att lägga till komponenterna som inte vidrörs längre tills de tas bort manuellt i slutet av produktionslinjen. Då är kvalitetskontroll av produkten en helt manuell process.

I KAMS tillverkas två huvudtyper av stötdämpare: REAS och IDC.

REAS är ett vibrationsdämpningssystem som kontrollerar de vertikala vibrationerna och dämpkraften vid kurvtagning utan hjälp av elektronisk utrustning. Det kopplar samman stötdämparna med en speciell centralventil som är utrustad med en flytande kolv och fördelar dämpkraften mellan den vänstra eller högra stötdämparen.

Det finns två typer av detta system: en parallell koppling, där den vänstra och högra stötdämparen på en axel (fram- eller bakaxeln) är kopplade samman med centralventilen; samt en diagonal koppling (en. Diagonal Connection), där stötdämparna är kopplade samman enligt följande: den högra främre stötdämparen är kopplad med den vänstra bakre stötdämparen med hjälp av centralventilen och den vänstra främre stötdämparen är kopplad med den främre bakre stötdämparen med hjälp av den andra centralventilen.

Systemet kontrollerar bilens beteende vid bromsning, kurvtagning och acceleration genom att styra överföring av vikten för att minimera karossrullning. Det förbättrar hjulets kontakt med underlaget genom att balansera däckens marktryck. Detta minskar slitbanans slitage, påverkar bilkörning positivt och ökar körsäkerhet under extrema situationer på vägen.

Det används på Audi RS 6 Avant, Audi RS 5 Coupé och Sportback samt Audi RS 4 Avant under namnet DRC – Dynamic Ride Control. REAS varje stötdämparsats är kopplad till den centrala styrventilen, vilket säkerställer optimal funktion och precision vid körning med en högre hastighet.

Systemet för Smart Dämpningskontroll (IDC – en. Intelligent Damping Control) för fjädringssystem är KYB:s nyaste och innovativa teknologi som har skapats av KYB:s ingenjörer och använts i vissa premiumbilar. I Europa används det av PSA-gruppen i Peugeot 508 och DS7 under namnet DS Active Scan Suspension. Det ska även vara med i nya DS9 som ska släppas ut på marknaden i 2021. I Japan finns det i Lexus LS och LC samt Toyota Crown och Avalon.

Denna smarta teknologi skannar och analyserar vägens profil och skickar därefter informationen till IDC:s centrala elektroniska styrenhet. Den samarbetar med fyra höjdsensorer och tre accelerometrar som mäter fordonets reaktioner, inklusive hastighet, bromsning och svängvinkel.

Styrenheten beräknar kontinuerligt optimala inställningar för stötdämparen för att eliminera eventuella felaktigheter, vilket bidrar till ökad komfort och smidigare körning. Detta beror på att varje stötdämpare har en elektromagnetisk ventil med en speciell konstruktion som reglerar det inre trycket mellan den övre och nedre kammaren, vilket säkerställer individuell kontroll av kompression samt studsning på alla fyra hjul.

Undersökningar har visat att detta bidrar till särskilt märkbara förbättringar för dem som sitter i baksätet eftersom scanningssystemet reducerar vibrationer som uppstår vid körning på ojämnt underlag. Detta ger en tydligt högre körkomfort och en direkt positiv påverkan på säkerhet. Smidig körning innebär även att alla fyra hjul har bättre kontakt med underlaget, vilket i sin tur bidrar till ökad kör- och bromsningssäkerhet. Högre komfort påverkar utan tvekan förarens uppfattningsförmåga, förbättrar reaktion på oväntade situationer på vägen och minskar förarens trötthet.

KYB har tre fabriker för stötdämparare i Europa: två i Spanien och en i Tjeckien samt en fabrik för upphängningsfjädrar i Tjeckien.