Expedition till köldpolen

KYB stödde den episka antarktiska expeditionen till ”Köldpolen” – teamet var de allra första i världen som nådde de avlägsna Nysibiriska öarna med bil.

Teamet leddes av Toyotas ambassadör Bogdan Bulychev. Hela vägen var över 20 000 kilometer i svåra förhållanden, varav 7 000 var i terrängen, bl.a. de körde på det frusna Norra ishavet. Den genomsnittstemperaturen var -50 ºC och den lägsta uppmätta var -62 ºC. Deras bilresa började i januari och slutade i maj samt omfattade Jakutien – köldpolen – Kolyma – Magadan – Kamtjatka – Tjuktjien.

De två bilar som användes var Toyota Hilux och Toyota Land Cruiser Prado 150. De båda SUV:arna var väl förberedda för körning i extrema förhållanden med sina 38 tums hjul och LED-belysning. De var utrustade med en värmeisolering och tvåglas isolerrutor med extra värmare som var installerade på varenda motor, en värmefilt på toppen med isolerboxar på elementet. Bränsletankarna på Hilux hade en kapacitet på upp till 350 liter och på Prado på upp till 400 liter, vilket gjorde att motorerna kunde vara i konstant drift i upp till 10 dagar.

Expeditionsbilarna var utrustade med KYB-stötdämpare som var designade för att säkerställa en pålitlig manövrering och komfort i terrängförhållanden samtidigt som de garanterade perfekta köregenskaper. Stötdämparnas tekniska lösningar gjorde att temperaturen kunde stabiliseras under användning genom att minska risken att vätskorna skulle skummas, minska inre spänningar och förlänga hela stötdämparnas livslängd. Detta var särskilt viktigt i Arktis. Det var den bästa extrema köldtest som stötdämparna kunde ha genomgått.

Mer om de faktiska extrema körförhållandena kan du se på en film på YouTube-kanalen till KYB Europe.