Elektronisk stabilitetskontroll och fjädring

Elektronisk stabilitetskontroll eller ESC är ett elektroniskt system ombord som utgör en förlängning av låsningsfri bromsteknologi. Dess uppgift går ut på att stabilisera fordonet och förhindra sladd genom att applicera ett specifikt bromstryck på ett eller flera hjul efter behov.

En serie ESC-sensorer förser fordonets omborddatorer med fordonsdriftsförhållanden. När datorn fastställer att fordonet tappar kontrollen och har en för lång lutning, eller när däcken börjar tappa greppet då börjar den omedelbart minska motorvarvtalet genom motorstyrningssystemet och tillämpar sedan lämplig individuell broms i precis rätt proportioner för att hålla fordonet under kontroll.

ESC har funnits på marknaden sedan år 1995 och är sedan 2014 obligatoriskt på samtliga nya fordon som säljs inom EU. Ungefär 80-90 % av bilar som kör på Europas vägar är nu utrustade med ESC-teknik.

2000-talets säkerhetsbälte

De flesta olyckor som innebär att man förlorar kontrollen över fordonet inträffar när fordonet körs över dess dragkraftsgränser som vid överstyrning eller understyrning eller när man kör för fort i förhållande till förhållandena. Studier visar att ESC kan minska halkolyckor med dödlig utgång med upp till 38 %.

Flera studier har visat att ESC är mycket effektivt för att förhindra kontrollförlust och dödsolyckor. Det uppskattas att sedan ESC introducerades har minst 188 500 olyckor med personskador undvikits i Europa och mer än 6 100 liv räddats. Fordon med ESC minskar risken för dödlig kontrollförlust med hälften och minskar risk för vältning med upp till 80 %. ESC har beskrivits som det viktigaste framsteget inom säkerhet av fordonsexperter.

Hur förhåller sig ESC till fjädring?

  • Effektiviteten hos ESC begränsas av däckens förmåga och fordonets fjädring. Om däcken inte kan greppa vägen kan ESC inte utföra de korrigerande åtgärder som krävs.
  • Reservdelar (som stötdämpare) måste återställa bilens hanteringsförmåga till samma nivå som när den var helt ny. Vissa eftermarknadsdelar (särskilt lågkostnadsdelar / lågkvalitativa delar) är inte lika kapabla till att vara originalutrustning. Dessa delar kommer att påverka prestandan för ESC.

ESC-utrustade fordon som samtliga fordon, kräver periodiskt byte av bromsbelägg, stötdämpare och spiralfjädrar, däck och andra slitbara delar. Var noga med att välja reservdelar som är designade för att återställa fordonens ursprungliga hanterings- och kontrollkapacitet. Att återställa originalhantering och kontroll är avgörande för
ESC-prestandan. Även med ESC är stopp och sväng fortfarande beroende av ett bra däckgrepp. Bra däckgrepp förlitar sig på välfungerande stötdämpare och fjädrar som håller däcket stadigt intryckt i vägen. Det är viktigt att komma ihåg att en bils ESC kalibrerades när bilen var helt ny vilket gör att närvaron av slitna eller lågkvalitativa stötdämpare, bromsar eller däck kommer att innebära att ESC kanske inte har rätt verktyg för att utföra sitt säkerhetskritiska jobb på ett korrekt sätt.

Varför ska man välja KYB-stötdämpare för ESC-fordon?

Samtliga OE-leverantörer som KYB är överens om att slitna stötdämpare förlorar sin effektivitet efter 80 000 kilometer (50 000 miles). Detta beror på den gradvisa utmattningen av ventilerna inuti stötdämparen. Det är en mycket subtil minskning av prestanda som är ofta så subtil att den inte märks av föraren. Detta är anledningen till att teknikerrådgivning är mycket viktig när det gäller att hålla ett fordon som fungerar på säkraste sätt där bromsar, däck och fjädring är underhållna.

Eftermarknadsdämpare av låg kvalitet är ofta konstruerade och presterar annorlunda än OE-stötdämpare. Borttagning av saker som interna fjädrar, minskad materialkvalitet och minskad kvalitet på hydraulvätska betyder att enheten inte kommer att fungera på det sätt som ESC vill att den ska göra. Detta gör att alla beräknade åtgärder blir felaktiga. KYB-stötdämpare är kalibrerade speciellt för eftermarknaden. De återställer ursprungligt designade ESC-funktioner inte bara genom att återställa prestanda hos stötdämparenheten. Ventilerna inuti är anpassade specifikt för att tillåta slitage på omgivande monteringar och bussningar, vilket säkerställer att hela fjädringssystemet fungerar tillsammans för att ge en känsla av att köra en ny bil. Det är avgörande för att återställa bilen till sättet som ESC behöver för att den ska fungera. Av denna anledning är KYB-stötdämparen det föredragna valet av branschproffs även vid en OE-del som kommer direkt från fordonstillverkaren.