Dubbla hydrauliska stopp släpps i eftermarknaden

Ett samarbete mellan KYB och Citroën introducerade ett nytt fjädringskoncept baserat på passiva stötdämpare i en tid då aktiv fjädring höll på att bli verklighet i personbilar och semiaktiva lösningar finns i fler segment än någonsin tidigare. De är kapabla att uppnå hög prestanda för de semiaktiva systemen med betydligt mer konkurrenskraftiga kostnader. Den utvecklades och användes som originalutrustning till Citroën C5 Aircross som lanserades ursprungligen 2017. Fordonet nominerades till utmärkelsen Årets bil 2019 och vann 2019 års CarWow utmärkelse för bekvämlighet. KYB belönades också med en utmärkelse för leverantörsförträfflighet från PSA efter denna mycket framgångsrika utveckling.

Den här tekniken har hittills endast monterats på fordon som är helt nytillverkade, men 2022 kommer den att finnas tillgänglig som eftermarknadsreservdelar från KYB Europe. Artikelnummer 3348095 & 3448033. KYB är det enda företaget som erbjuder dessa delar till eftermarknaden. För närvarande finns det över 150 000 C5 Aircross på europeiska vägar som är utrustade med dubbla hydrauliska stopp.

Med denna teknologi kan stötdämparnas totala slag delas upp i tre differentierade delar för vilka stötdämparen kommer att ge olika egenskaper. Den första delen motsvarar positionen runt mitten av slaget. I detta arbetsområde tillhandahålls dämpningskrafterna av den konventionella ventilen i kolven och basventilen. Den andra och tredje delen motsvarar positionerna nära slutet av returen och kompressionsslagen tillsammans med de hydrauliska kompressions- och returstoppen som ansvarar för att ge ytterligare energiabsorption.

Denna uppdelning gör att stötdämparnas huvudventiler fokuserar på komfort och de två hydraulstoppen tar ansvar när mer krävande situationer uppstår, vilket ökar både komforten och hanteringsprestandan. För att uppnå detta på ett effektivt sätt måste både retur- och kompressionsstoppen kunna ge tillräcklig energiabsorption och ha en mycket flexibel respons. Denna patenterade teknologi ger en oöverträffad komfortnivå och som PSA beskriver som en ”flygande mattaeffekt”, eftersom bilen känns som att den flyger över gupp och hål i vägen.

Jordan Day som är marknadschef för KYB Europe eftermarknad, förklarar ”att ha denna teknik tillgänglig för eftermarknaden är ett spännande tillägg till vårt befintliga utbud och kommer att tillåta bilister att fortsätta njuta av den prisbelönta komforten som dessa stötdämpare erbjuder. Det är ytterligare ett bra exempel på hur KYB ligger i framkant inom forskning och utveckling av OE-fjädring”.