De mest moderna lösningarna: en sammanfattning av KYB:s forskning och utveckling

KYB:s drygt 100-åriga erfarenhet inom projektering och tillverkning av hydrauliska element bygger på bred kompetens och gedigna kunskaper. Häri avses fysisk bedömning av komfort och körduglighet som genomförs av kvalificerade chaufförer, modern teknologi som används för att förutsäga bilens körsätt med hjälp av datorsimuleringar, statistiska analyser osv. KYB använder sig numera av den nya generationens artificiella intelligens (AI) för att påskynda och förbättra analysen av en stor mängd data som samlats vid bearbetning, prövning och tillverkning av produkten.

Vi frågade KYB:s forsknings- och utvecklingsteam om artificiell intelligens och några andra nya teknologiska bedrifter:

Hur använder KYB artificiell intelligens (AI) för utveckling av stötdämparteknologin?

Inom teknologin är det viktigt att sortera den stora datamängden och omvandla den till uppgifter som har teknisk betydelse. För att kunna göra detta bygger KYB:s avdelning för förbättring av digital transformation en IoT-plattform som använder sig av molnteknologin för att på ett snabbt, säkert och ekonomiskt sätt samla, analysera och visualisera stora mängder av data. Vi använder AI-teknologin som plattformens kärna.

Artificiell intelligens är inte någon teknologi där de uppgifter som användaren behöver själva kommer fram efter att data matats in. En av fördelarna med artificiell intelligens är att det går att effektivt och noggrant få fram nödvändiga parametrar ur en stor mängd data. Det är därför viktigt att noggrant välja vilken information som ska matas in. Här är KYB:s mångåriga erfarenhet och gedigna kunskaper till stor hjälp. Vi har insett att det vi behöver fokusera på när det gäller stötdämpare är antalet cykler som utförs vid ändring av kolvstångens rörelseriktning samt hög frekvens på hopdragning/utsträckning av fjädern vid acceleration. I dessa områden kan artificiell intelligens användas för att särskilja tillämpliga parametrar på styrsystemet med ”fordonets data vid svängning” och väghållning med ”data avseende körning på ojämnt underlag”.

Teknologin KYB ProsmoothTM och teknologin för extra reglering av flöde av hydraulisk olja.

Vårt team har genomfört körundersökningar med upp till 600 olika kombinationer av olja och komponenter för att samla in en stor mängd data inklusive rapporter från bedömningar utförda av fåra kompetenta testingenjörer. Vi har förberett hydraulisk olja till stötdämpare och gliddelar mer olika parametrar och bytt ut element flera gånger samt bedömt fordonens fysiska egenskaper för att kunna möta kundernas behov.

Vi har analyserat skillnaden mellan fysisk bedömning och fordonets reella beteende för att kunna identifiera förhållandet mellan undersökningar vid teststationer, bedömningar av olika komponenter och element. Vi har kommit fram till huvudorsaken till friktion som påverkar körupplevelsen och introducerat därigenom teknologin ”KYB ProsmoothTM”. Den inre friktionen i stötdämparen kontrolleras med hjälp av de nyligen framtagna material som används vid tillverkning av gliddelarna och teknologin för extra reglering av flöde av hydraulisk olja. Produkten säkerställer enastående körkomfort, fantastisk vidhäftning vid vägytan och stabilitet vid svängning.

I början var den avdelningen KYB Motorsport som drog nytta av de förbättrade körparametrarna och kontrollen över fordon för att förbättra effektiviteten på rallystötdämpare. I och med att vi har infört artificiell intelligens kan vi utföra ännu fler tester och samla in och analysera en större mängd av viktiga data snabbare och noggrannare och hjälpa därigenom våra ingenjörer att komma fram till hur våra innovativa produkter kan förbättras.

Vad kommer enligt KYB bli nya trender hos fordonstillverkare?

I takt med att det finns allt fler SUV-ar och antalet självkörande fordon och elbilar ökar börjar fordonstillverkare ändra sitt synsätt på stötdämpare. För många fordonstillverkare är det komfort som står högst upp på prioriteringslistan. Numera är det inte lika viktigt att reducera fordonsvikten som för några år sedan tack vare högre effektivitet och ett ökat antal el- eller hybridbilar. När det gäller elbilar är upphängningens storlek en viktig faktor, vilket beror på stötdämparnas storlek och placering. Ett exempel på detta är det senaste samarbetet mellan KYB och REE som gått ut på att skapa upphängning i hjul („in-wheel suspension”).

Hos de enklaste fordonen kan vi förvänta oss implementering av passiva tilläggssystem såsom ADC (frekvensbetingade system) och system för hydrauliska begränsare (progressiva hydrauliska kuddar) – en nyligen prisbelönt lösning som tagits fram av KYB i samarbete med PSA. När det gäller bilar i mellanklassen kan framtida trender bestå i användning av varierande dämpning (varierande egenskaper på stötdämparens funktion) i enkla konfigurationer (2 dämparegenskaper som väljs automatiskt eller manuellt). Vid premiumbilar kan det introduceras lösningar såsom intelligent dämpningskontroll KYB (Intelligent Damping Control), trenden med 1 eller 2 ventiler (den bästa lösningen) med teknologin för vägscanning, vilket redan förekommer i OE KYB:s senaste projekt med Lexus, Toyota och PSA.

Nästa steg blir aktiva upphängningar men det får nog dröja länge tills de introduceras i stor skala. Dessa lösningar innefattar flera olika funktioner, däribland vibrationskontroll, stabiliseringskontroll som begränsar fordonets vältning i sidled, framåt och sänkning, fordonskontroll vid körning och kontroll över karossens höjd för att uppnå maximal aerodynamisk effektivitet.