Användbara installationstips från KYB Europe

KYB Europe delar med sig av några användbara tips för tekniker vid installation av stötdämpare, spiralfjädrar eller installationssatser för upphängning.

Håll kolvstången
En av de vanligaste orsakerna till att tätningen på en stötdämpare går sönder vilket orsakar oljeläckage är skador på kolvstången som uppstod vid installation. Låstänger, tänger samt andra verktyg ska aldrig placeras direkt på kolvstången. Dessa verktyg kan bryta det polerade släta skaftet som kan orsaka slitage och skada på tätningen. Nära axelns topp vilket är precis ovanför där gängan börjar finns ett område där verktygen kan placeras på ett säkert sätt.

Använd medföljande muttrar
Om en KYB-stötdämpare levereras med en gängad mutter så måste just denna mutter användas vid installation istället för att återanvända muttern som lossade från den gamla delen. Den ursprungliga muttern bör återanvändas ifall KYB ej levererar en mutter. Detta gäller även brickor och distanser.

Byte av patroner
När du installerar en ny KYB-patron ska du inte hälla vatten eller andra vätskor i fjäderbenets hölje. Se till att höljet är tomt på existerande vätska. KYB-patroner är designade för användning utan ytterligare vätskor.

Monteringssats för pendelfjädrar
Vid demontering av ett fjäderbenet rekommenderas det att markera delarna av upphängningen för att säkerställa korrekt placering och sekvens av delarna som återanvänds. Detta är mest känt som pendling. Var särskilt uppmärksam på att den övre spolen sitter placerad korrekt på den övre installationsplattan för att säkerställa att återinstallationen är korrekt och exakt.

Stötdämparlängd
Ibland kan en ny stötdämpare se ut att ha en annan längd än den som har lossnat från fordonet. Den vanligaste orsaken är användningen av en intern rebound fjäder på KYB-produkten och frånvaron av stötstoppet från OE-produkten, som ibland kan borttas på senare modeller av fordonstillverkare för kostnadsbesparing. På vissa applikationer är det nödvändigt att höja axeln eller upphängningen en aning för att fästa installationssatsen. Detta är också vanligt på många OE-komponenter. Delen är fästningssäker förutsatt att delen har valts från KYB-katalogen med de exakta fordonsspecifikationerna

Rätt vridmoment
Använd inte en luft- eller elektrisk mutterdragare för att dra åt den övre monteringsmuttern på kolvstången. Detta kan göra vridmomentet högre än rekommenderat och orsaka skador. Håll kolvstången med en skiftnyckel eller specialverktyg (inte skruvstycken eller tång) vid den bearbetade axeln och använd en momentnyckel enligt fordonstillverkarens specifikation. Specifikationer finns i KYB Suspension Solutions App. Den sista åtdragningen bör slutföras efter att fordonets fulla vikt har applicerats.

Byts ut i par
För att säkerställa att fordonet fungerar på ett säkert och enligt design, rekommenderar KYB att stötdämpare i axelpar byts ut. När dämpningsgraden skiljer sig avsevärt från vänster till höger, kan variationer i fordonets kaross och hjulrörelser orsaka onormala köregenskaper. KYB rekommenderar även att byta ut upphängningsinstallationssatser och skyddssatser samtidigt som stötdämparna.

Grundning
Ibland kan en stötdämpare diagnostiseras som defekt när den i själva verket behöver bara grundas. Stötdämpare ska förvaras och transporteras på ett horisontellt sätt. Detta kan medföra bildandet av små luftfickor som kan påverka dämpningskraften. För att undvika detta rekommenderas det att grunda stötdämparen 3 eller 4 gånger. Det går ut på komprimering och förlängning av kolvstången för avlägsning av luft.

Hjuljustering
Beroende på fordonets design kan hjulinställning krävas efter fjäderbensbyte. Samtliga fjäderben påverkar inriktningen på något sätt vilket gör det bäst att kontrollera den specifika fordonsservicemanualen och specifikationerna .