KYB intar testbanan

I en ny videoserie som producerats av KYB Americas intog KYB testbanan och uppdagade tydliga skillnader mellan KYB, konkurrerande premiumdämpare, slitna dämpare och lågprisdämpare.

För att säkerställa rättvisa tester anlitade KYB två oberoende, professionella testförare från däckbranschen för att köra två matchande 2015 Chevrolet Equinox, var och en med över 150 000 km på vägmätaren. För att garantera konsekventa och tillförlitliga resultat utrustades vartdera fordonet med nya bromsbelägg, skivor och stabilisatorstag före provningen, tillsammans med en fullständig fyrhjulsinställning. Före varje enskilt test monterades dessutom fyra helt nya däck på bilarna och en full tank med bränsle fylldes på. Den enda skillnaden mellan fordonen var stötdämparna.

Under två dagar jämförde och testade KYB de fyra olika stötdämparsatserna. Dessa bestod av: de slitna OEM-stötdämparna, en lågpriskonkurrent, en premiumkonkurrent och KYB:s Excel-G-serie. Utvärderingen var utformad för att ge testförarna möjlighet att uppleva varje produkt i verkliga körsituationer och omfattade följande:
Våt bana: Ett sprinklersystem dränkte vägen jämnt för att efterlikna våta körförhållanden, så att grepp, väghållning och bromsning kunde testas.
Slalom: För att utvärdera kontroll och karossrullning.
Bromsning: Mätning av stoppsträckor från 80–0 km/h under både våta och torra förhållanden.
Verkliga vägar: 11 km slinga på riktiga vägar för att utvärdera prestandan i verkligheten.

Med hjälp av data som samlats in med elektronisk datainsamlingsutrustning installerad i båda fordonen visade resultaten att KYB överträffade alla alternativ, både i verkligheten och på testbanan. Dessa resultat speglade åsikterna hos de båda oberoende professionella testarna, som också båda var överens om att KYB Excel-G var det överlägsna valet.

För att förstå stötdämparnas inverkan på bromssträckan utfördes bromsprov på både vått och torrt väglag. När slitna OEM-stötdämpare jämfördes med en lågpriskonkurrent visade resultaten att lågprisstötdämparna faktiskt var sämre än slitna OEM när det gällde att stanna säkert under både våta och torra förhållanden. Som väntat förbättrades stoppsträckorna drastiskt när både KYB och dess premiumkonkurrent testades under torra förhållanden. Men i våta förhållanden där väggreppet var sämre stannade fordonet utrustat med KYB-stötdämpare 1,8 meter före premiumkonkurrenten – bredden på en bil.

ABS-aktiviteten övervakades också för att visa den direkta inverkan som stötdämpare har på prestandan hos antikollisionssystem. Under en nödbromsning från 80 km/h innebar bilens ökade nosdykning att ABS-systemet aktiverades flera gånger när det övervakade slitna OEM-stötdämpare eftersom bilens säkerhetssystem försökte bibehålla väggreppet. Varje gång detta hände släppte ABS-systemet bromsarna tillfälligt för att undvika sladd, men denna åtgärd förlänger stopprocessen med tid och avstånd. KYB och premiumkonkurrenten visade däremot mycket mindre aktivering, vilket gjorde att bilen kunde stanna snabbt och smidigt. Dessa tester visar tydligt vikten av att byta ut slitna stötdämpare, eftersom slitna stötdämparventiler i detta fall bidrar till längre nödbromsning.

Båda de oberoende testarna konstaterade att det under körning var en märkbar skillnad mellan KYB-stötdämpare och slitna OEM-stötdämpare, och anmärkte att skillnaden mellan de två var ”som dag och natt”. När testarna jämförde KYB med premiumkonkurrenten berömde de KYB-dämparna för bilens kontroll och lugn, som gjorde att bilen kändes mer ”låst” och ”följde vägens rörelser” mer effektivt.

Skanna QR-koden för att se videon själv.