KYB Team JC med VM-titel i Rallycross 2020

Det svenska teamet KYB Team JC som tävlade i FIA World Rallycross Championship för första gången blev mästare i World RX Team 2020 med 16 poängs marginal mot den närmaste rivalen. Under tävlingen hamnade den svenske föraren Mattias Ekström på andraplats i World RX Drivers och hans teamkollega Robin Larsson slutade på sjätte plats.

Efter denna unika säsong som bestod av åtta deltävlingar i fyra olika länder blev det officiellt att den nionde och sista deltävlingen (som skulle köras på banan Nürburgring i Tyskland) ställs in. I samband med de rådande begränsningar och till följd av att KYB Team JC ledde från den första deltävlingen blev det världsmästare.

På banan representerades KYB Team JC av två förare: den tidigare världsmästaren Mattias Ekström samt den regerande Europamästaren och mästare i RallyX Nordic Robin Larsson. Teamets viktigaste framgångar under 2020 var vinsten i säsongens andra deltävling i Höljes (Sverige) samt de dubbla pallplatserna i Riga (Lettland). Ekström tog två segrar och tre andraplatser under säsongen, vilket gjorde att han slutade med tvåa i förar-VM. Detta är ett otroligt resultat, särskilt att han ersatte Janis Baumanis, som fick tyvärr avgå pga. budgetbegränsningar i samband med Covid19, i sista stund. Larsson tävlade i imponerande stil hela säsongen – han kvalificerade sig till finalen fyra gånger och slutade på andraplatsen i Lettland. I totalen var han på den höga sjätte platsen.

”Jag tycker att det gått bättre än väntat att genomföra säsongen trots Corona”, säger Ekström. För ett år sedan sa jag att chansen var noll att jag skulle återvända till rallycrossen, men nu fick jag hoppa in och det blev full rulle igen. Vi hade lite småstrul med vissa saker, men det tillhör också spelets regler. Det är kul att det finns sponsorer och företag som är beredda att satsa även under tuffare tider, framförallt eftersom det varit mycket i sista minuten. Jag är också jättestolt över att se hur KYB utvecklat stötdämpare som kan vinna VM”. KYB Europe gratulerar hela KYB Team JC som tävlade med de bästa förarna och fick hantera de svåraste förhållandena samt många begränsningar som aldrig tidigare har funnits. Speciella gratulationer går även till teamet EKS och konstruktörer av Audi S1s samt våra partners som hjälper till att utveckla tekniskt avancerade stötdämpare som kan vinna världsmästerskap. Samma gratulationer förtjänar ingenjörer i KYB:s motorsportavdelning i Japan.