Hydraulsystem: Det ligger i vårt DNA i 100 år

För 100 år sedan, i november 1919, började KYBs resa. Shiro Kayaba var en begåvad student som fick plats på det prestigefyllda Waseda-universitetet i Tokyo och blev antagen till ingenjörs- och vetenskapsprogrammet. Under det första året blev han besviken och i stället för att studera ägnade han mycket mera tid åt sin egen forskning. Han hävdade att hans kurs var ”en mödosam lektion som baserades på en obeveklig version av det förflutna” och förklarade: ”Jag vill arbeta obehindrat med stöd av den anda, inspiration och nyfikenhet som jag är född med”. Med denna övertygelse lämnade Kayaba universitetet och ägnade sig helt åt egen forskning.

Med egna patent för sin oberoende forskning tillförsäkrade sig Kayaba nödvändig finansiering från en framstående affärsman som ofta hjälpte lovande studenter från Waseda-universitetet. Den 19 november 1919 öppnade den 21-årige Shiro Kayaba Forskningscentret Kayaba som anställde 30 forskare. KYBs föregångare föddes och vår resa började.

Forskningscentret och Kayaba själv uppmärksammades av japanska örlogsflottan. Han tackade nej till deras erbjudande och föredrog att stanna kvar i sitt forskningscentrum tills jordbävningen i Kanto år 1923. Jordbävningen med en styrka på 7,9 grader orsakade en tragisk död av över 140 000 personer. Jordbävningen slog till vid lunchtid när folk lagade mat vilket orsakade bränder i hela regionen. Forskningscentret Kayaba brann ner totalt. Kayaba konstaterade att det enda riktiga valet för honom var att arbeta åt den japanska marinen där hans erfarenhet inom hydraulik ledde till framtagning av en fjärrstyrd utrustning för start och landning på hangarfartyg samt hydraulsystem till flygplans underreden för att minska stötkraften vid landning.

I mars 1930 fick Kayaba besök av en brittisk civilingenjör som kom för att avgöra en tvist som han hade med japanska patentverket gällande hydrauliskt flygplansunderrede som han hade designat. Efter att ha sett Kayabas perfekta konstruktion förkastade den brittiska civilingenjören sin underredesdesign och började göra reklam för Kayabas underrede i stället. Det kom beställningar från hela världen. Detta tillsammans med Kayabas nästa uppfinning som gjorde det möjligt för flygplan att starta från korta startbanor i Japans kuperade fjällområden gav Kayaba tillräckliga medel för att år 1935 lämna örlogsflottan och grunda Kayaba Manufacturing Co., ett företaget som idag är kända som KYB.

Shiro Kayabas anda och filosofi tillsammans med hans banbrytande forskning och uppfinningar lever än idag, 100 år senare i KYBs utvecklings- och tillverkningsprocess. KYB är leverantör av originalutrustning som utrustar var femte bil i hela världen och tillverkar över 1 miljon stötdämpare i veckan.

”Ingenting någonsin är fullständigt. Mänsklighetens unika förmåga att göra framsteg ligger i den ständiga strävan efter att söka en högre nivå av perfektion som utgör grunden för utvecklingen av företaget och samhället” – Shiro Kayaba.